EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované jako shigatoxiny kvůli podobnosti s mikroorganismy Shigella.
Podmínky růstu, zdroj Optimální růst E. coli je při teplotě při 37 ° C, ale některé kmeny se mohou množit při teplotách až do 49 °. K růstu potřebují mírně kyselé prostředí Zdroje - syrové nebo nedostatečně tepelně opracované výrobky z mletého masa a syrového mléka, zelenina hnojená přírodními hnojivy
Inkubační doba, symptomy Inkubační doba 1-8 dnů, přenos je možný kontaktem, symptomy obecně - nevolnost, zvracení a průjem. zdravotní komplikace způsobené EHEC se označují jako hemolyticko-uremický syndrom (HUS) – je charakterizován akutním selháním ledvin, hemolytickou anémií ( chudokrevnost) a trombocytopenií (snížené množství krevních destiček).
Jak se může člověk nakazit EHEC? Lidé jsou infikováni především - orálním příjmem, např. ze znečistěné vody, potravin - přímým kontaktem s infikovaným člověkem nebo zvířetem. Nákaza je snadná, protože v případě EHEC O157:H7 stačí 10 až 100 zárodků
Nejnebezpečnější kmeny Kmen O157: H7 způsobuje závažné komplikace, jako je hemolyticko-uremický syndrom . Tento konkrétní kmen, je spojen s epidemií ve Spojených státech v r. 2006 způsobené čerstvým špenátem Kmen O104: H4 kmen je vzácnější, ale nebezpečnější, protože je více virulentní. Způsobuje stejně jako O157: H7 krvavé průjmy a je více enteroaggregativní, což znamená, že vytváří shluky, které ulpívají na střevní membráně. Antibiotika a podpůrná léčba obvykle nejsou příliš účinné, tento kmen je vůči antibiotikům rezistentní.
Jak lze bakterie usmrtit? EHEC lze usmrtit vařením, pečením, pasterací za předpokladu, že teplota v jádru nejméně 70 °C trvá aspoň 2 minuty. Na rozdíl od jiných, jsou tyto bakterie poměrně odolné vůči kyselosti, chladu, vysušení a vysokým koncentracím soli. Ani zmrazení je spolehlivě neusmrtí.
Jaká je ochrana před infekcí EHEC vyvolanou potravinami? Nejúčinnější opatření k ochraně před infekcí EHEC v domácnosti jsou: Syrové mléko před konzumací převařit; pasterované a UHT-mléko je považováno za bezpečné. Před přípravou jídla a po kontaktu se syrovým masem umýt ruce důkladně vodou a mýdlem a pečlivě osušit. Syrové maso uchovávat a zpracovávat odděleně od ostatních potravin, a to i při grilování (používat přitom různá prkénka, talíře, náčiní). Plochy a předměty po kontaktu se syrovým masem, obaly nebo vyteklou vodu po rozmrazení okamžitě dokonale vyčistit a osušit. Hadříky a utěrky po úpravě syrového masa vyměnit a vyprat nejméně při 60 °C. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací oloupat nebo alespoň důkladně omýt.
Základní přehled hygienických pravidel uvádí přiložený materiál „5 klíčů k bezpečnému stravování“, který vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) a zveřejnilo MZd 3.6.2011 Pravidlo 1
Pravidlo 2
Pravidlo 3
Pravidlo 4
Pravidlo 5