LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny na jaře.
Advertisements

Jarní rostliny.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Kvetoucí a nekvetoucí rostliny
Byliny Jarní byliny Letní byliny Byliny a jejich život.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
VY_32_INOVACE_28_ Prvouka 3.ročník Rostliny 1.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_05.
Rostliny na jaře 4. ročník
Byliny.
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
JARO Jaro je roční období, které začíná 21. března.
Jarní rostliny.
Blatouch bahenní.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Rostliny.
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_32_INOVACE_05- Růže šípková Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: LESNÍ ROSTLINY.
VY_32_INOVACE_Sib_III_08 Třídění rostlin Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
ROSTLINY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_107_Stonek bylin
ROZKVETLÉ ZAHRADY, LOUKY A POLE
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN VY_32_INOVACE_06
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
KRTEK OBECNÝ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Společenstva lesů Rostliny
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živá příroda.
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ROSTLINY, ŽIVOČICHOVÉ OPAKOVÁNÍ
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_451 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II . Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu slouží k probírání a procvičování učiva - LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY

LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

Všechny rostliny a živočichové žijící v lese, tvoří společenstvo lesa Všechny rostliny a živočichové žijící v lese, tvoří společenstvo lesa. Do společenstva lesa patří také lesní kvetoucí byliny

Byliny jsou rostliny, které mají dužnatý stonek Byliny jsou rostliny, které mají dužnatý stonek. Lesní kvetoucí byliny rostou na lesních loukách a okrajích lesů. Byliny opyluje hmyz, zejména čmeláci. Rozmnožují se semeny.  

Tělo lesních kvetoucích bylin tvoří: Květy Stonek Listy Kořen

Kořeny: Kořeny upevňují bylinu v půdě. Kořeny nasávají vodu z půdy a dopravují živiny do stonku. V kořenech se ukládají zásobní látky – živiny.

Stonek: Stonek je dužnatý, vyrůstají z něj listy a květy. Stonek vede živiny z kořenů do listů a květů. Stonek zvedá listy a květy k světlu.

Listy: Listy přijímá bylina potravu a dýchá nimi. Listy rostlina vypařuje nepotřebnou vodu. V listech probíhá fotosyntéza.

Květy: Květy vyrůstají ze stonku. Květy jsou rozmnožovací orgány byliny. Z květů se vyvíjejí plody a semena. Semena roznáší vítr a živočichové.

Jarní lesní kvetoucí byliny snášejí nízké teploty. Patří sem například sněženka jarní, která vyrůstá i pod sněhu.

Chráněné byliny rostoucí v lesích Bledule jarní

Léčivé byliny rostoucí v lesích Plícník lékařský Prvosenka jarní

Byliny rostoucí v lesích Pomněnka lesní Orsej jarní

Byliny rostoucí v lesích Violka vonná Jahodník obecný

Byliny rostoucí v lesích Sasanka hajní Sněženka podsněžník

Jedovaté rostliny rostoucí v lese Konvalinka vonná Vraní oko

Zdroje : Sasanka hajní http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_nemorosa_001.JPG Orsej jarní http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ranunculus_ficaria2.jpg Pomněnka lesní http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forget-me-not_close_600.jpg Vraní oko http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paris-quadrifolia(vonSeite).jpg Konvalinka vonná http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Convallaria_majalis_l.jpg Violka vonná http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viola_odorata1.JPG Jahodník obecný http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fragaria_vesca.jpg Smetánka lékařská http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koeh-135.jpg Sněženka podsněžník http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galanthus_nivalis.jpg Bledule jarní http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leucoium_vernum_411-20.jpg Plícník lékařský http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lungwort.jpg

Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná