Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_PRVOUKA
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
TIENS KANGLI.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Různé podmínky života na Zemi
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vitaminy.
KOSTRA.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Jiří Mejda Datum 23. 1. 2012 Název VY_32_INOVACE_14_CH9_vitamíny rozpustné v tucích Téma Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamíny rozpustné v tucích 9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Obecná definice Vitamíny Nezbytné pro život Nedostatek => nemoc – avitaminóza → smrt Nadbytek => hypervitaminóza Vitamíny rozpustné v tucích v tucích (A, D, E, K) Vitamíny rozpustné ve vodě (C, B,…) Vitamíny jsou důležitou součástí naší každodenní stravy. Podporují fyzioloqické procesy v těle a mají ochrannou funkci. Nedostatek vitamínů se projevuje funkčními a zdravotními příznaky Skutečná potřeba jednotlivých vitamínů na den se pohybuje od zlomku miligramu až po několik desítek miligramů. Přestože jsou vitamíny obsaženy ve větším počtu potravin, míváme občas některého vitamínu nedostatek. Větší zásoby se mohou utvořit jenom z vitamínů rozpustných v tucích Lidský organismus si vitamíny neumí sám vytvořit, proto je musí přijímat ve stravě jako vitamíny nebo provitamíny. Protože složení vitamínů je známé, některé lze vyrábět synteticky.

Vitamín A – retinol Má protirakovinné účinky, působí příznivě na sliznici a kůži, je nutný k tvorbě a funkci očního barviva, umožňuje správné vidění, a to i za šera, ovlivňuje růst a vývoj dospívajících dětí, je nezbytný k přeměně bílkovin, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu Nedostatek: choroby oční rohovky, šeroslepost, vysychání kůže, náchylnost k infekcím Zdroje: játra, rybí tuk, máslo, smetana, tučné mléčné výrobky, vaječný žloutek Lidský organismus si umí vitamín A vyrábět z provitamínu β – karotenu, který obsahuje petrželová nať, šípek, špenát, hlávkový salát, rajčata, paprika, hrášek, meruňky, broskve, mrkev.

Vitamín D – kalciferol Je pro lidský organismus nenahraditelný, podporuje stavbu kostry, reguluje výměnu fosforu a vápníku v kostech, čímž zabezpečuje správný růst a vývoj dětské kostry a zubů, chrání proti osteoporóze Nedostatek: změny o deformace páteře, pánve a končetin (křivice - rachitis) Zdroje: rybí tuk, vaječný žloutek, játra, máslo, mléko, některé houby (lišky, žampiony, křemenáče). kvasnice, rajčata, kokos, datle. Největší část tohoto vitamínu si však naše tělo tvoří samo v kůži ozářené slunečními paprsky.

Vitamín E – tokoferol Působí na růst, podporuje hojení ran, reguluje přeměnu tuků a sacharidů, ochraňuje před neurologickými, srdečními a cévními poruchami, je prevencí nádorů prsů a plic, snižuje tvorbu cholesterolu a zvyšuje tvorbu pohlavních hormonů Nedostatek: snížení plodnosti Zdroje: rostlinné oleje, obilné klíčky, vaječný žloutek, sádlo, vnitřnosti (játra), maso, mléko, listová zelenina

Vitamín K Je nezbytný při mechanismu srážení krve. Nedostatek: snížení srážlivosti krve Zdroje: špenát, růžičková kapusta, rajčata, brambory, kopřiva, zelí. šípek, mrkev, červená řepa, vepřová játra

Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_A http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retinol_mol_3D.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VitaminEstructure.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phylloquinone_structure.svg