Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Jiří Mejda Datum 23. 1. 2012 Název VY_32_INOVACE_14_CH9_vitamíny rozpustné v tucích Téma Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamíny rozpustné v tucích 9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.
Obecná definice Vitamíny Nezbytné pro život Nedostatek => nemoc – avitaminóza → smrt Nadbytek => hypervitaminóza Vitamíny rozpustné v tucích v tucích (A, D, E, K) Vitamíny rozpustné ve vodě (C, B,…) Vitamíny jsou důležitou součástí naší každodenní stravy. Podporují fyzioloqické procesy v těle a mají ochrannou funkci. Nedostatek vitamínů se projevuje funkčními a zdravotními příznaky Skutečná potřeba jednotlivých vitamínů na den se pohybuje od zlomku miligramu až po několik desítek miligramů. Přestože jsou vitamíny obsaženy ve větším počtu potravin, míváme občas některého vitamínu nedostatek. Větší zásoby se mohou utvořit jenom z vitamínů rozpustných v tucích Lidský organismus si vitamíny neumí sám vytvořit, proto je musí přijímat ve stravě jako vitamíny nebo provitamíny. Protože složení vitamínů je známé, některé lze vyrábět synteticky.
Vitamín A – retinol Má protirakovinné účinky, působí příznivě na sliznici a kůži, je nutný k tvorbě a funkci očního barviva, umožňuje správné vidění, a to i za šera, ovlivňuje růst a vývoj dospívajících dětí, je nezbytný k přeměně bílkovin, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu Nedostatek: choroby oční rohovky, šeroslepost, vysychání kůže, náchylnost k infekcím Zdroje: játra, rybí tuk, máslo, smetana, tučné mléčné výrobky, vaječný žloutek Lidský organismus si umí vitamín A vyrábět z provitamínu β – karotenu, který obsahuje petrželová nať, šípek, špenát, hlávkový salát, rajčata, paprika, hrášek, meruňky, broskve, mrkev.
Vitamín D – kalciferol Je pro lidský organismus nenahraditelný, podporuje stavbu kostry, reguluje výměnu fosforu a vápníku v kostech, čímž zabezpečuje správný růst a vývoj dětské kostry a zubů, chrání proti osteoporóze Nedostatek: změny o deformace páteře, pánve a končetin (křivice - rachitis) Zdroje: rybí tuk, vaječný žloutek, játra, máslo, mléko, některé houby (lišky, žampiony, křemenáče). kvasnice, rajčata, kokos, datle. Největší část tohoto vitamínu si však naše tělo tvoří samo v kůži ozářené slunečními paprsky.
Vitamín E – tokoferol Působí na růst, podporuje hojení ran, reguluje přeměnu tuků a sacharidů, ochraňuje před neurologickými, srdečními a cévními poruchami, je prevencí nádorů prsů a plic, snižuje tvorbu cholesterolu a zvyšuje tvorbu pohlavních hormonů Nedostatek: snížení plodnosti Zdroje: rostlinné oleje, obilné klíčky, vaječný žloutek, sádlo, vnitřnosti (játra), maso, mléko, listová zelenina
Vitamín K Je nezbytný při mechanismu srážení krve. Nedostatek: snížení srážlivosti krve Zdroje: špenát, růžičková kapusta, rajčata, brambory, kopřiva, zelí. šípek, mrkev, červená řepa, vepřová játra
Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_A http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retinol_mol_3D.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VitaminEstructure.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phylloquinone_structure.svg