Výsledky, důsledky, možnosti vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Advertisements

Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: boj, právo, vláda Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace: podpora.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Diktatury ve světě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Nikola Mauleová Vít Kohout.  Rytíři:  Světští – pážata – panoši - rytíři  Řádoví – napůl mnišský život – skládali sliby  Slib poslušnosti, chudoby,
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Digitální učební materiál:
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
2. světová válka v Československu
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA DRUHÁ REPUBLIKA
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Česká poválečná literatura I.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název a číslo materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Češi za první světové války
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Období vlády jedné strany
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Přístupy v zahraniční politice II.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Rozbití ČSR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
Česká tělesná kultura v období 2. světové války
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Základní škola Čelákovice
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
První státní útvar na našem území, dále jen VM
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
POČÁTEK 2. SvětovÉ válkY VY_32_INOVACE_53_POČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Druhá republika.
První berlínská krize
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Druhá republika –
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
1. světová válka.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Směřujeme k samostatnosti 2
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

Výsledky, důsledky, možnosti vývoje Mnichov Výsledky, důsledky, možnosti vývoje

Výsledky a důsledky Mnichova nejhroznější projev politiky appeasementu surové vyhánění Čechů ze Sudet konec ČSR, posledního demokratického státu ve střední Evropě ekonomické, vojenské a politické důsledky probereme později zrada spojenců (demokratických zemí!)  závažné důsledky pro český národ

zlomení morální páteře českého národa vše, čemu Češi věřili (demokracie, samostatný stát, spojenecké svazky), bylo ztraceno pod prvním náporem nepřítele armáda odhodlaná k boji byla nucená se vzdát bez jediného výstřelu trauma Mnichova je součástí českého vědomí a povahy dodnes

Co by, kdyby… Co by se stalo, kdyby Československo mnichovský diktát nepřijalo? Mělo bojovat? Dějiny neznají žádné „kdyby“, ale zkusme vytvořit alternativní historii…

Scénář 1 ČSR dohodu odmítá. Hitler není připraven na válku a k vojenskému napadení se neodhodlá. Ani s největší dávkou fantazie nelze vývoj předpovědět.

Scénář 2 ČSR dohodu odmítá. Hitler se rozhoduje pro válku a napadne Československo. Velmoci pochopí, že Hitlerovi nelze ustupovat, a vstoupí do války s Německem. Německo je rychle poraženo. Nacismus padá a je nahrazen demokracií. Československo získává sympatie světové veřejnosti, demokracie a stát se přes válečné ztráty velmi upevní. Autoritativní režimy v Evropě ztrácejí popularitu, světová válka nevypukne. Češi si upevňují povědomí sebevědomého a hrdého národa, který se nevzdává. Tento scénář je málo pravděpodobný.

Scénář 3 ČSR dohodu odmítá. Hitler se rozhoduje pro válku a napadne Československo. Velmoci mu nepomohou a pokračují v appeasementu. Československá armáda je poražena zhruba za dva týdny. To již bojují jen její zbytky ve slovenských horách. Praha a velká česká města jsou zle poničena bombardováním. Ztráty na životech jsou obrovské. Nastává okupace země nacisty a vývoj pokračuje tak, jak ho známe. Češi si upevňují povědomí sebevědomého a hrdého národa, který se nevzdává. Bojují v zahraničních armádách proti Německu, doma vedou odboj. 

 Jejich příkladu následují Poláci, kteří se o rok později rovněž sami postaví nacistické přesile. Po porážce Německa požívají Češi v Evropě úcty jako národ, který se nebál sám čelit přesile, a pro svoji morální sílu hrají důležitou roli ve střední Evropě. Autor těchto řádek věří tomu, že tento scénář je snad pravděpodobný (až do porážky armády je pravděpodobný velmi). Je jistě zřejmé, jaký názor má autor těchto řádek na to, zda se mělo Mnichovu čelit. Autor však chce dodat, že jeho názor není tak radikální, jak by se mohlo zdát, a že prostě neví. Avšak ví, že s Chelčickým ani Tolstým by si v některých věcech nerozuměl.