Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periklés (Περικλής).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periklés (Περικλής)."— Transkript prezentace:

1 Periklés (Περικλής)

2 Syn athénského vojevůdce Přátelé-Feidiás, Sofoklés, Hérodotos…
(500 př. n. l. – 429 př. n. l.) Syn athénského vojevůdce Přátelé-Feidiás, Sofoklés, Hérodotos… Měl dva syny, kteří však zemřeli dříve než on Nejvýznamnější athénský státník Pocházel z aristokratického rodu, přesto se však zásadně zasadil o rozvoj athénské demokracie. Střep (ostrakon) s Periklovým jménem

3 Sofoklés Hérodotos

4 Vstup do politiky Střet aristokracie x demokracie
Odpůrce aristokratické strany vedené Kimónem. S Efialtem zásadní zastánce demokratické cesty Po Efialtově smrti (461) stál v podstatě až do konce svého života v čele athénské demokracie. Hlavní vliv př. n. l.

5 Periklovy reformy Athénský námořní spolek se fakticky proměnil v athénskou námořní říši. Změny struktury nejvyšších orgánů athénské moci.  Sněm zvaný Ekklessiá, volený občany, povýšil na nejvyšší státní orgán pro nějž návrhy k projednání připravovala tzv. rada pěti set- řec. Bullé (str. 4) Zpřístupnil chudým vrstvám rozhodování při soudních procesech a v radě (búlé) Přiznal každému občanu právo podávat žaloby proti úředníkům Zasazoval se za celořecké zájmy Snažil se zabránit válce se Spartou

6 Búlé (βουλή) Původně aristokratická povaha. Složeno z bývalých vládců a významných lidí. Od poloviny 5. stol. př. n. l. placené členství takže se zde mohli objevit i méně majetní občané. Búlé byla rozhodující složkou athénské demokracie, protože se zde denně setkávali zvolení představitelé různých částí obyvatelstva a společně museli rozhodovat o všech významnějších záležitostech obce.

7 Sparta Zásadní spor měl se svým současníkem Kimónem, který prosazoval spojenectví se Spartou Dokázal uzavřít mír na 30 let (r. 445) Kimón docílil svého, ale byl ze Sparty vyhnán Uzavírání smluv s neutrálními městy → strach Sparty Střep s Kimónovým jménem použitý při ostrakismu.

8 Periklés nejen jako politik
Dekorace Parthénonu (Feidias, Mnesikles) Památníky a šestnáctimetrová socha bohyně Athény (dílo Feidiovo) Na Periklův popud byly opravovány i stavby poničené Peršany.

9 Socha bohyně Athény

10 Odchod Perikla Po vstupu do konfliktů se Spartou utrpěl politický pád, byl však rehabilitován a navrátil se. ( ) Následující rok (432) zemřel na ‘mor‘ Nedávným výzkumem se prokázalo, že nešlo o mor ale původce tyfu.

11 Shrnutí Periklés i přes častou kritiku byl nejvýznamnější politik Řecka. Prosazoval demokratické názory a po jeho smrti se už nenašel politik rovný jeho schopnostem. Přispěl ke zrovnoprávnění obyvatelstva a všeobecnému vzestupu. "Žádný Athéňan ať kvůli mně nenosí smutek." 

12 Vypracoval : Jakub Bartoš
Zdroje: | cs.wikipedia.org | antika.avonet.cz | akropolis.cz |


Stáhnout ppt "Periklés (Περικλής)."

Podobné prezentace


Reklamy Google