Práce je vlastní originální tvorbou autora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Advertisements

VYPRAVOVÁNÍ.
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
VYPRAVOVÁNÍ.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Krychle a kvádr Povrch a objem VY_42_INOVACE_16_02.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Hra na využití poměru 1 : 2 : 4 VY_42_INOVACE_06_01.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Geometrický význam vzorců VY_42_INOVACE_11_01. (a + b) 2 a a b b Pozoruj vyjádření obsahu čtverce o straně (a +b) (a + b) 2 = a2a2 b2b2 ab a 2 + ab +
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Slovní úlohy o společné práci VY_42_INOVACE_24_01.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Krychle a kvádr VY_42_INOVACE_12_02.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Děti z Bullerbynu 10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
NOTA PŮLOVÁ.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
KUŽEL A JEHO POVRCH VY_42_INOVACE_ 31_02.
Převody jednotek obsahu
Školník Kulda je jednička
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Plánované rodičovství
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 13 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Převody jednotek délky
Děti z Bullerbynu 7 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
Děti z Bullerbynu 12 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
Fotografie jsou z archivu autora..
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Složené slovní úlohy o n více, o n méně
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Školník Kulda je jednička
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
3 : : 4 Počítání s poměrem 5 : 20 VY_42_INOVACE_31_01.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Past simple – irregular verbs
Transkript prezentace:

Práce je vlastní originální tvorbou autora. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Vypravování Vytvořeno: 4. 4. 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Téma: Vypravování Pomůcky: notebook, dataprojektor Anotace: Práce podává základní poučení o slohovém útvaru vypravování, o základních zásadách při jeho tvoření a o využívání vhodných jazykových prostředků. K tomu jsou zaměřena i cvičení. Práce je vlastní originální tvorbou autora.  Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. VY_32_INOVACE_18_25

Vypravování - seznamuje posluchače nebo čtenáře s nějakým příběhem, s nějakým dějem Zásady - dodržujeme sled událostí tak, jak šly za sebou využíváme rozmanitých plnovýznamových sloves - neopakujeme stejná slova, využíváme synonym vypravujeme v minulém čase, pro oživení můžeme použít čas přítomný, tvary v minulém a přítomném čase libovolně nestřídáme pro přiblížení postav čtenáři nebo posluchači používáme přímou řeč - oživujeme děj krátkými jednočlennými větami

Vypravování má tři části Úvod – zpravidla naznačuje téma a vzbuzuje o ně zájem Vlastní příběh – zápletka děje, vyvrcholení, rozuzlení Závěr – ukončuje děj, hodnotí, někdy naznačuje vývoj dalších událostí

Seřaď věty tak, aby z nich vzniklo vypravování „Vezmu mu ho a budu mít dva kusy,“ pomyslil si pes. Nechytil nic a jeho vlastní oběd mu uplaval. Nesl si jeden pes kus masa k obědu. Otevřel hubu, chňapl po obraze ve vodě. Když se podíval z lávky do vody, viděl pod sebou jiného psa, také s kusem masa v hubě. Cesta ho vedla po lávce přes potok.

Řešení Nesl si jeden pes kus masa k obědu. Cesta ho vedla po lávce přes potok. Když se podíval z lávky do vody, viděl pod sebou jiného psa, také s kusem masa v hubě. „Vezmu mu ho a budu mít dva kusy,“ pomyslil si pes. Otevřel hubu, chňapl po obraze ve vodě. Nechytil nic a jeho vlastní oběd mu uplaval.

Užij v krátkých větách těchto slov tak, aby byl patrný jejich rozdíl ve významu. - zpívat, zazpívat, prozpěvovat si - házet, vyhazovat, zahazovat - číst, přečíst, dočíst, pročíst - spát, spávat, vyspávat - přinést, vynést, odnést

Příklady řešení Velmi pěkně zpívá. Zazpívá každou píseň. Už brzy ráno si prozpěvuje. Házel kamenem. Vyhazoval bláto ze sklepa. Zahazoval odpadky do koše. Každý večer čte. Přečetl hodně knih. Dočetl celý časopis. Pročetl si návod. Spí velmi málo. Spává na zdravé matraci. V neděli vyspává až do oběda. Přinesl mi úkoly. Vynesl odpadky. Odnesl si své věci.

Zdroj ke cvičení BĚLIČ, Prof. dr. Jaromír, Dr. Věra FORMÁNKOVÁ, Dr. Gustav JANÁČEK a Bohumil SEDLÁČEK. Český jazyk pro 6. ročník. 14. vyd. Praha: SPN, 1976. ISBN 14 - 080 - 76.