Zdravá výživa test VY_32_INOVACE_17_36
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiál: Zdravá výživa - test Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 10. dubna 2013 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Téma: Zdravá výživa Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Test je zaměřen na zdravou výživu, na správné složení vyvážené stravy a jídelníčku. Žák má vždy na výběr 3 možnosti, z nichž jen jedna je ta správná. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
1. Co nepatří mezi zdravou výživu? Ovoce a zelenina Červené maso Obiloviny a luštěniny 2. V čem jsou nejméně obsaženy bílkoviny? Ryby a maso Ovoce a zelenina Mléčné výrobky
3. Z čeho se skládá zdravá vyvážená strava? Tuky, cukry, bílkoviny, voda Bílkoviny, voda, cukry Voda, bílkoviny, cukry 4. V jakém poměru mají být v běžném jídelníčku zastoupeny bílkoviny? 50 % živočišné, 50 % rostlinné 30 % živočišné, 70 % rostlinné 70 % živočišné, 30 % rostlinné
5. V jakých potravinách je zastoupen cukr v nejlépe přijatelné formě pro člověka? Ve slazených limonádách V ovoci V cukrovinkách 6. V jakých potravinách jsou zastoupeny tuky v nejlépe přijatelné formě pro člověka? V oříškách a semínkách V mase V zelenině
7. V jaké formě je nejlépe konzumovat zeleninu? 6 7. V jaké formě je nejlépe konzumovat zeleninu? Spařená Čerstvá Vařená 8. Jaká zelenina uvolňuje vitamíny až po tepelném zpracování? Pórek Celer Mrkev
9. Co nepatří mezi rostlinnou stravu? Kalamáry Kapary Kápie 10. V kombinaci s jakou potravinou jsou nejlépe stravitelné luštěniny? S pečivem S rýží S brambory
1. Co nepatří mezi zdravou výživu? Ovoce a zelenina Červené maso Obiloviny a luštěniny 2. V čem jsou nejméně obsaženy bílkoviny? Ryby a maso Ovoce a zelenina Mléčné výrobky
3. Z čeho se skládá zdravá vyvážená strava? Tuky, cukry, bílkoviny, voda Bílkoviny, voda, cukry Voda, bílkoviny, cukry 4. V jakém poměru mají být v běžném jídelníčku zastoupeny bílkoviny? 50 % živočišné, 50 % rostlinné 30 % živočišné, 70 % rostlinné 70 % živočišné, 30 % rostlinné
5. V jakých potravinách je zastoupen cukr v nejlépe přijatelné formě pro člověka? Ve slazených limonádách V ovoci V cukrovinkách 6. V jakých potravinách jsou zastoupeny tuky v nejlépe přijatelné formě pro člověka? V oříškách a semínkách V mase V zelenině
7. V jaké formě je nejlépe konzumovat zeleninu? Spařená Čerstvá Vařená 8. Jaká zelenina uvolňuje vitamíny až po tepelném zpracování? Pórek Celer Mrkev
9. Co nepatří mezi rostlinnou stravu? Kalamáry Kapary Kápie 10. V kombinaci s jakou potravinou jsou nejlépe stravitelné luštěniny? S pečivem S rýží S brambory
Vyhodnocení 0, 1, 2 správné výsledky – ve zdravé výživě jsi nejspíš úplný nováček, nechej se poučit 3, 4, 5 správných výsledků – o to, co jíš, se moc nestaráš, ale úplně špatné to taky není 6, 7, 8 správných výsledků – víš, co znamená zdravá výživa a jaký přínos má pro tebe a tvé tělo 9, 10 správných výsledků – jsi téměř expert na zdravou výživu, gratuluji!!!
Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Www.office.microsoft.com Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.