TATENICE Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
Advertisements

Spolu si pomáháme, společně se vzděláváme aneb místně zakotvené učení v praxi Závěrečné setkání škol -ŠUŽ - Praha dne Projekt - Úprava okolí.
Pohled na Štoky kolem roku Základ je podle znaku prvních majitelů Štoků – rodu Trčků z Lípy. Pštrosí pero je na památku napoleonských bojů v okolí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Konopiště se představuje… … historie dlouhá více než 700 let.
TEREZA PAROBKOVÁ, 9. A, 2015/2016 ÚKOL Č. 26 NEJSTARŠÍ ZMÍNKY O VESELSKÉM HRADU POSTUPNÁ PŘESTAVBA HRADU NA ZÁMEK, MAJITELÉ, ARCHITEKTURA VYTVÁŘENÍ ZÁMECKÉHO.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Landek park s expozicí hornického muzea - - nabídka prostor na firemní akce.
Chuchelský háj zpracovali-Šimon,Julie,Nikol,Štěpa a napsal Matyáš P.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Kateřina Sobková XI.A 2015/16. Lednicko-Valtický areál je jedním z největších pokladů České republiky a světového a kulturního dědictví vůbec nejrozsáhlejší.
•Rakovník královské město•
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
OBEC PODHRADNÍ LHOTA.
N. Sedláková E. Jarabicová
RENESANCE STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval : Adam Kubela
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Ještěd.
Klasicistní architektura v Čechách
LANŠKROUNSKO Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Záměl.
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Základní škola Staré Město u UH
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Malá Morávka a Karlov pod Pradědem
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
Autor: Andrea Kolářová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 12 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Mikroregion Miroslavsko Číslo: EU DUM 5_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína.
Matematické operace do
Větrné mlýny na Slovácku
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Luďka Pavlíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Minulost Bojkovic. TÉMATICKÝ.
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
David Pravda, Matěj Honish, Honza Karták, David Paur
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
Přírodní podmínky na území Slovácka
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Svitavské památky – sochařství
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Transkript prezentace:

TATENICE Mgr. Michal Oblouk

POLOHA OBCE

TATENICE – STŘED OBCE

ZÁKLADNÍ INFORMACE jihovýchodní část Pardubického kraje, okres Ústí nad Orlicí - 8 km jihovýchodně od Lanškrouna a 13 km západně od Zábřehu Zábřežská vrchovina nejvyšší vrchol - Cukrová bouda (591 m. n. m.) obcí protéká Hraniční potok, vlévá se do Moravské Sázavy 854 obyvatel, 298 domů, 345 m. n. m., 26,83 km2 starosta obce - Mgr. Vladimír Žák

SYMBOLY OBCE znak a prapor obci byly přiděleny v roce 2002 autorem návrhů je Pavel Vrba

STŘÍPKY Z HISTORIE 1267 - první písemná zmínka o obci 1606 – Ladislav Velen ze Žerotína nechal přebudovat původní tvrz na renesanční zámek 1714 – mor 1723 – postaven barokní kostel sv. Jana Křtitele 1798 – velký požár 1886 – postavena stará školní budova 1996 – opravena stará školní budova a postavena přístavba 2011 – postavena nová tělocvična 2015 – výstavba ČOV

HISTORICKÉ POHLEDNICE

PAMÁTKY V OBCI zámek kostel svatého Jana Křtitele sousoší Kalvárie a Svatá Trojice sochy svatého Jana Nepomuckého, svatého Floriána a svatého Rocha smírčí kříže

ZÁMEK Tatenice ležela v blízkosti významné obchodní stezky, proto zde již brzy po jejím vzniku byla založena tvrz r. 1606 ji Ladislav Velen ze Žerotína přestavěl na jednopatrový renesanční lovecký zámek zámek je upraven renesanční psaníčkovou sgrafitovou technikou, valbová střecha pokryta břidlicí z původního zámku se zachoval žerotínský portál s erbem Bohunky z Kunovic, v patře částečně obnovená arkáda a především renesanční štuková výzdoba interiéru zámku prostory zámku dnes slouží obecnímu úřadu (kanceláře, obřadní síň, knihovna), ke kulturním a společenským akcím je využíván společenský sál a salonek, v části východního křídla je restaurace u zámku se nachází menší park

KOSTEL SV. JANA KŘTITELE kostel byl postaven v letech 1716 - 1723 plán kostela navrhl a snad i začal stavět proslulý italský stavitel Dominik Martinelli kostel je postaven v barokním slohu na západní straně přiléhá těsně ke kostelu věž vysoká 50m - na věži jsou dva zvony: menší umíráček a větší zvon sv. Jana Křtitele, který váží 539kg bohatá výmalba a výzdoba, výmalbu provedl malíř z Moravské Třebové Juda Tadeáš Supper ozdobou kostela je hlavní oltář, nad ním je velký obraz sv. Jana Křtitele , v kostelní lodi jsou ještě dva oltáře boční kolem kostela je hřbitov se hřbitovní kaplí Panny Marie

PAMÁTKY V OBCI

SOUČASNOST OBCE mateřská škola s dětskou zahradou je uprostřed obce v budově, kde má ordinaci praktický lékař pro dospělé a dětská lékařka v obci je ordinace zubního lékaře, železniční zastávka, 3 autobusové zastávky, obchod, 2 hostince, knihovna, víceúčelové hřiště, pošta, JZD, ČOV, hasičská zbrojnice budova úplné základní školy byla v roce 1996 rekonstruována a rozšířena o přístavbu s odbornými učebnami a kuchyní s jídelnou, v r. 2011 byla slavnostně otevřena budova nové tělocvičny tradiční spolky: TJ Sokol, SDH, Myslivecké sdružení LUK a Klub důchodců

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE

ZDROJE http://www.tatenice.cz/ http://www.mapy.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Tatenice http://www.zs.tatenice.cz/ http://www.velflstrechy.cz/refer.html http://www.hasici-ct.cz/?p=300 http://www.stitecko.cz/track-d.php https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1b%C5%99e%C5%BEsk%C3%A1_vrchovina http://www.tatenice.unas.cz/ http://voztrans.cz/stehovani-tatenice-levnevyklizeninejlevnejsi.a8599.html http://www.fcjiskra.com/foto/album/id/454