Pravidla přístupnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
Advertisements

Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Psaní závěrečné práce Přednáška pro končící studenty.
PREZENTACE. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu VY_32_INOVACE_14_02 Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
Školení pro editory a správce webů základních součástí FF UK
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ANOTACE MATERIÁL SLOUŽÍ K SEZNÁMENÍ S VKLÁDÁNÍM OBRÁZKŮ PŘI TVORBĚ INTERNETOVÉ STRÁNKY.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
ZÁKLADY JAZYKA HTML Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Grafická úprava prezentace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Základní pojmy pro práci s OS Windows
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Informace a informační zdroje
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Formátování HTML vs. CSS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Grafické programy - opakování
Inf Počítač a lidé s handicapem
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Aplikace Monitorovací systém
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Aplikace Monitorovací systém
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Vytváření pracovního listu pro projekt
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče
Plný text publikačních záznamů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Nový dokument v Adobe Photoshop
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Zásady tvorby prezentace
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Kódování studijních programů
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
VY_32_INOVACE_
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Tvorba webových stránek - úvod
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Citace a návod jak citovat
Analýza informačního systému
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Pravidla přístupnosti Vybrané kapitoly pro redaktory Mgr. Petr Andrýsek, Qcm, s.r.o. 2006

1. Specifika publikování na internetu

1. Specifika publikování na internetu Lidé na internetu hledají informace, ale chovají se jinak než při čtení časopisů nebo novin. Moc nečtou. Ignorují dlouhé texty bez nadpisů. Pokud je nezaujme stránka během několika sekund, odcházejí hledat informaci jinam. Někteří uživatelé nerolují stránkou.

1. Specifika publikování na internetu Důvody: Čtení na obrazovce rychleji unavuje. Chybí nám kontext celého dokumentu. Jsme rozptylováni jinými podněty.

1. Specifika publikování na internetu Jak tedy psát články? Psát jednoduchým jazykem. Členit na kratší části. Používat nadpisy a seznamy. Uvádět hlavní sdělení na počátku textu. Psát spisovně. Zaujmout, nebo alespoň neodradit.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti

2. Seznámení s pravidly přístupnosti Pravidla tvorby přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy. (Plně závazná pro státní instituce k datu 1.1.2008) 2.1. Obsah webových stránek je dostupný a čitelný. 2.2. Práci s webovou stránkou řídí uživatel. 2.3. Informace jsou srozumitelné a přehledné. 2.4. Ovládání webu je jasné a pochopitelné. 2.5. Odkazy jsou zřetelné a návodné. 2.6. Kód je technicky způsobilý a strukturovaný.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.1. Obsah webových stránek je dostupný a čitelný. hlavní sdělení je text, netextové sdělení musí mít textovou náhradu Každý netextový prvek nesoucí významové sdělení má svou textovou alternativu. Informace sdělované prostřednictvím skriptů, objektů, appletů, kaskádových stylů, obrázků a jiných doplňků na straně uživatele jsou dostupné i bez kteréhokoli z těchto doplňků. Informace sdělované barvou jsou dostupné i bez barevného rozlišení.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.2. Práci s webovou stránkou řídí uživatel. obsah stránek se uživateli nemění bez jeho příkazu, Nová okna se otevírají jen v odůvodněných případech a uživatel je na to předem upozorněn. Na webové stránce nic nebliká rychleji než jednou za sekundu.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.3. Informace jsou srozumitelné a přehledné. Webové stránky sdělují informace jednoduchým jazykem a srozumitelnou formou. Úvodní webová stránka jasně popisuje smysl a účel webu. Název webu či jeho provozovatele je zřetelný. Webová stránka i jednotlivé prvky textového obsahu uvádějí své hlavní sdělení na svém začátku. Rozsáhlé obsahové bloky jsou rozděleny do menších, výstižně nadepsaných celků. Informace zveřejňované na základě zákona jsou dostupné jako textový obsah webové stránky.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.4. Ovládání webu je jasné a pochopitelné. Každá webová stránka má smysluplný název, vystihující její obsah. Všechny webové stránky rozsáhlejšího webu obsahují odkaz na přehlednou mapu webu.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.5. Odkazy jsou zřetelné a návodné. Označení každého odkazu výstižně popisuje jeho cíl i bez okolního kontextu. Stejně označené odkazy mají stejný cíl. Odkazy jsou odlišeny od ostatního textu, a to nikoli pouze barvou. Uživatel je předem jasně upozorněn, když odkaz vede na obsah jiného typu, než je webová stránka. Takový odkaz je doplněn sdělením o typu a velikosti cílového souboru.

2. Seznámení s pravidly přístupnosti 2.6. Kód je technicky způsobilý a strukturovaný. Prvky tvořící nadpisy a seznamy jsou korektně vyznačeny ve zdrojovém kódu. Prvky, které netvoří nadpisy či seznamy, naopak ve zdrojovém kódu takto vyznačeny nejsou.

Pravidla přístupnosti Vybrané kapitoly pro redaktory Mgr. Petr Andrýsek, Qcm, s.r.o. 2006