Směrnice o IPPC Úvod do filosofie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těžební unie Česká republika
Advertisements

Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Legislativa v ochraně ovzduší Směrnice o průmyslových emisích
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Registr spaloven odpadů
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Směrnice o IPPC Úvod do filosofie Rob Kramers Dlouhodobý poradce InfoMil

Směrnice o IPPC Integrovaná prevence a omezování znečištění Účel Směrnice Rady Evropy 96/61/EC Účel Dosáhnout vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku Dosáhnout integrované prevence a omezování znečištění prostřednictvím činností uvedených v Příloze I

Směrnice o IPPC Směrnice o IPPC je důležitým milníkem Přizpůsobivý a integrovaný rámec Integrovaný přístup Veřejný přístup k informacím IPPC je směrnice Rady Evropy Musí být přenesena do národní legislativy Zákon o integrované prevenci

Obecné principy IPPC Prevence znečištění prostřednictvím integrovaného povolení (vzduchu, půdy a vody) Užití BAT (Best Available Techniques – nejlepší dostupné techniky) Odpadové hospodářství (předcházení, recyklace či bezpečné odstranění) Účelné využití energie Prevence havárií Rekultivace

Časový rozvrh IPPC září 1993: Návrh Komise září 1996: přijetí směrnice o IPPC říjen 1999: IPPC platí pro všechna nová zařízení včetně stávajících zařízení u kterých došlo k výrazným změnám 2001: zahájení podávání zpráv o emisních limitech 2003: zahájení implementace a zprávy do EPERu říjen 2007: IPPC platí pro všechna zařízení

IPPC povolení Site specific permit conditions Emisní limity na látky z Přílohy III (vychází z BAT) Srovnatelné parametry nebo technické měření Požadavky zajištující ochranu půdy a podzemní vody Opatření k hospodaření s odpady Poždavky na monitorování, specifikování metodologie měření a četnosti Postup hodnocení a povinnost podávání údajů kompetentním úřadům Jiné, než běžné provozní podmínky

“BAT - Nejlepší dostupné techniky” (1) “Nejlepší” znamená: `nejefektivnější k dosažení vysoké obecné úrovně ochrany životního prostředí jako celku´. Jak vysoká je však `vysoká´?

“BAT - Nejlepší dostupné techniky” (2) Zahrnuje zvážení ekonomické přijatelnosti zavedení techniky, berouc v úvahu `náklady a přínosy’ realizace, při rozhodování, zdali technika je dostupná. BAT - Referenční dokumenty (BREFs)

Otázky

implementačních zpráv dodatek umožnující účast veřejnosti Přijetí komunikace IPPC Odevzdání implementačních zpráv členských států Zprávy Komise o implementaci směrnice VI. 2003 VI. 2007 I. 2003 IX. 2003 XI. 2006 VI. 2004 V. 2004 I. 2005 VI. 2005 XII. 2005 X. 2007 Rozšíření V platnost vstupuje dodatek umožnující obchodování se skleníkovými plyny V platnost vstupuje dodatek umožnující účast veřejnosti 1. vydání všech BREFů má být připraveno Nejzaší termín zavedení pro stávající zařízení

IPPC zkratky IPPC: integrovaná prevence a omezování znečištění BAT: nejlepší dostupná technika (# technologie) BREF: referenční dokument o BAT ELV: emisní limitní hodnota

Ekonomická kritéria pro rozhodování o BATech Struktura trhu Struktura průmyslu Pružnost sektoru Náklady na BAT jako procenta z celkových nákladů Rychlost zavedení

BREF je Referenční dokument Návod pro povolovací orgán Výsledek procesu výměny informací mezi členskými státy, průmyslem a zelenými nevládními org. Poskytuje možnosti vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku Harmonizace enviromentální legislativy v rámci Unie