Ekonomická výživa dojnic bez GMO surovin Společnost De Heus a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Pavel Jaroš a Zuzana Kouřilová
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Mikroekonomie I Domácí produkt
Řízení jakosti, standardy
AQAP – požadavky a volba rozsahu
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Biopotraviny ve školním stravování
STRANA 1RWE Transgas ENERGIE BUDOUCNOSTI MÁ JEN JEDNO JMÉNO V Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Velkoobchodní operace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
MARKETING.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Nauka o podniku Bod zvratu.
Téma prezentace Jméno přednášejícího, funkce
TRH (tržní mechanismus)
Logistický proces ve firmě Petr Hobža – Strážnické brambůrky SAP Business One Pavel Rumplík Obchodní ředitel.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Optimalizace krmných dávek
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Základy firemních financí
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Marketingový plán podniku
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Vychutnejte si přírodní, ručně dělané sýry přímo ze srdce Řecka! sídlíme v severo-západní části Řecka, v regionu Greneva Založeno roku 1960 jako rodinný.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Biopotraviny.
Má lithium těžit stát? 1 Obecné problémy průzkumu a těžby surovin
Zahraniční obchod Dovozní operace.
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Ekonomická výživa dojnic bez GMO surovin Společnost De Heus a.s. Jde krmit bez GMO? Ekonomická výživa dojnic bez GMO surovin Společnost De Heus a.s. Ing. Pavel Musil 10.11.2016, Pardubice

Program presentace 1. Představení De Heus 2. Non-GMO trendy v EU 3. Náhrady GMO surovin 4. Ekonomická výživa 5. Na co si dát pozor na farmě 6. Jak se verifikují rozbory krmiv Představit se: De Heus / FEFAC program

De Heus Animal Nutrition Rodinná společnost založená v roce 1911 v Barnevaldu, Nizozemsko Výroba krmných směsí, premixů a koncentrátů pro hospodářská zvířata Patříme mezi 20 největších výrobců krmných směsí na světě a Top 3 v Evropě Mezinárodní společnost působící ve více než 50 zemích světa V roce 2015 vstup na trh premixů, postavením dvou nových premixáren Centrála v Ede-Wageningen, Nizozemsko Základní informace

Mezinárodní působnost společnosti Státy, kde vyrábíme: Nizozemsko (9 výroben) Polsko (7 výroben) Vietnam (8 výroben) Španělsko (10 výroben) ČR (2 výrobny) Portugalsko (2 výrobny) Rusko (2 výrobny) Brazílie (3 výrobny) Jihoafrická republika (4 výrobny) Egypt Etiopie Mezinárodní působnost

Historie De Heus a.s. v České republice 2010: vznik De Heus a.s. 2007: společnost De Heus Voeders BV kupuje společnost Slavkovské krmné směsi(SKS) 2009: akvizice společnosti Zemědělské služby Běstovice 2015: postavena nová výrobna KS v Běstovicích Historie

Základní informace o De Heus a.s. Zaměstnáváme 143 zaměstnanců, z toho 21 technických a obchodních specialistů; Celkové prodeje krmiv 265 000 tun (2015); Všechny suroviny i vyrobená krmiva analyzujeme v našich laboratořích; vstupní a výstupní kontrola (chemická laboratoř, NIR měření, mykotoxiny, salmonela a další) Mezinárodní měřítka kvality prověřená certifikačními společnostmi:  ISO 9001, HACCP a QS (ekviv. GMP+); výroba non-GMO krmiv (VLOG a KAT). V-LOG standard = Ohne GMO Technik De Heus a.s.

Powering Progress 5 základních pilířů: KVALITA nejen našich krmiv ale i námi poskytovaného poradenství a služeb; Nejlepší VÝSLEDKY našich zákazníků jsou naším cílem; Jsme NEZÁVISLÝ PARTNER soustředíme se na výživu zvířat a výrobu krmiv; Snažíme se BÝT LEPŠÍ a překonávat Vaše očekávání; Rozvíjíme PODNIKAVOST, hledáme příležitosti a činíme rozhodnutí, která pomohou Vám - našim zákazníkům k lepším výsledkům. Powering Progress

Výrobní závod Běstovice Příjem surovin, výsypky

Výrobní závod Běstovice Výroba volně ložených a pytlovaných krmiv Multi-species výroba krmiv (velcí a malí přežvýkavci, monogastři, králíci a zájmový chov) Max. výrobní kapacita je cca 200 000 tun ročně Obilné silo - kapacita 20 000 tun, 50 expedičních zásobníků o celkové kapacitě 1 200 tun Zahájení výroby – v květnu 2015 VKS Běstovice

Non-GMO trendy v EU Německo (Bavorsko/Tirolsko) a regionální výrobci potravin Výsledkem: asociace se standardem V-LOG – Ohne GMO Technik EU Legislativa: Nařízení EP a Rady č. 1829/2003 O geneticky modifikovaných potravinách a krmivech Nařízení EP a Rady č. 1830/2003 O sledovatelnosti a označování geneticky modifikovaných organizmů … Důležité: Limit maximální kontaminace 0,9% u nonGMO krmiv a surovin Povolování dovozu a schvalovaní GMO surovin vs. Pěstování GMO surovin Trendy v Evropě nejsou vždy stejné s trendy ve světě VLOG není státní normou, pouze představuje standard, který vznikl po spojení všech partnerů v dodavatelsko-odběratelském řetězci Obecný propočet v EU je, že pouze implementace plošně bez rozdílu segmentu by vedlo ke vzniku administrativní a nepřímých/nesurovinových nákladů ve výši 30EUR, a to je bez rozdílu na sojových surovinách, který se pohybuje od 50 po 150 EUR na tunu Dedicated silos Sequencing Rinsing and cleaning Analysis Administrative costs Trendy

Rozšířenost užívání GM technologií We depend on those 3 countries, and they adopt GM technology 85% Brasil, 100% Argentina, USA USA pouze nonGMO pro soju pro přímou lidskou spotřebu, jinak všechna krmiva s GMO – nevyváží se Argentina 100% GMO technologie u soji 85-90% Brasilie je GMO, pouze 6% ploch jsou nonGMO plochy

Evropský přehled Země s poptávkou po non-GMO krmivu Poptávka jednoho segmentu Poptávka více segmentů Země bez výrazné poptávky po non-GMO krmivech Nejsou informace

Náhrady GMO surovin GMO suroviny? Soja, resp. sojové šroty také část řepky (dovážené do EU) i kukuřice Výživa skotu nabízí více možností: nonGMO sojové šroty, řepkové šroty, slunečnicové šroty, do určité míry jiné suroviny (výlisky, výpalky a jiné) Co rozhoduje pro výživu skotu? Cena Kvalita Živiny: by pass protein a tuk Čím nahradit sojové šroty: Náhrad máme více, ale uvažujme suroviny, které jsou dostatečně koncentrované z hlediska obsahu proteinu v dané surovině Pro fungující výživu potřebujeme pamatovat na by-pass protein, není protein jako protein a my potřebujeme zajistit určitý podíl proteinu stravitelného ve střevě – u každé suroviny je tento parametr jiný a samotné řepkové šroty bez dodatečné zpracování nestačí, zároveň se nabízí různé výlisky ze sojových bobů EU původu nebo řepkové suroviny, ty jsou méně vhodné, neboť obsahují volný tuk, resp. olej a ten ve větší míře by byl překážkou pro správné trávení. Kapitola

Náhrady GMO surovin NL SDVE VEM soja Hipro 460 235 1039 řepkový ex.šrot 335 125 901 řepkové expelery 315 119 1160 slunečnicový ex. Šrot kukuř.gluten SDVE – Synchronizovaný protein stravitelný ve střevu VEM – Energetická jednotka mléčné produkce Kapitola

Které surovině věřit? Sojové šroty vs. řepkové šroty vs … Výběr je možný a ceny se mění v čase, proto nelze doporučit pouze jedno řešení výrobek původ protein tuk vlhkost vláknina 1% NL/Kč/100kg šroty EU 43 2 13 6 26,28 44,5 1,5 24,00 Brasil 51,4 0,9 - 3,19 27,28 43,5 7 25,93 výlisky SRB 40 8 12 9 26,63 40,1 11 5,4 26,56 41,1 7,2 5,5   25,94 pelety DE/HU/IT 42 12,5 25,19 25,70 SBM 45,5 25,52 47 4 HU 42,5 24,05 Při fixních recepturách bez změn surovin podle vývoje jejich cen může dojít k tomu, že v určité období bude přechod na nonGMO znamenat velmi malou změnu v ceně krmné dávky, ale je potřeba dát pozor na niance ve výživě a v tomto směru hraje svou roli výživa, ale Pokud preferujete aspoň částečně sojové šroty, pak je více než vhodné, abyste od svého dodavatele požadovali určité doložení, že daná surovina je non GMO dle EU legislativy. Kapitola

Ekonomická výživa Přístup k co nejširšímu výběru surovin Neomezovat se pouze na řepkové šroty či jejich by-pass verzi Alternativy v EU: regionální produkce sojových bobů (př.: SK 60.000 tun/2016) ve velkém rozsahu je problematické nalezení vhodných oblastí pro celkové potřeby EU (výživa zvířat = 30mil.tun sojových šrotů) Regionální iniciativy: Donau Soja (AT, HU, D, zejména pro potravinářské užití) Přístup k co nejširšímu výběru surovin – můžete si jej zajistit sami nebo třeba prostřednictvím svého dodavatele výživy a krmiv simulace vývoje cen u stejného krmiva, je schopna ukázat, že směs z nakoupených surovin je vlivem změn proteinů může být i o 500Kč/tunu dražší a to znamené dopad na náklad na krmný den a krávu s vysokou produkcí až 3Kč, pokud by se dané směsi krmilo například 6kg. Volatilita cen surovin je značná a proto je nutné počítat s potřebou být schopni reagovat Pouze jediná země je 100% nezávislá v produkci soji a to je SRB., Kapitola

Na co si dát pozor na farmě? Požadavek mlékáren: mléko od krav krmených non-GMO krmivy, tj. nutno vyřešit jak budete řešit krmení mladého dobytka, výkrm býků nebo pokud si mícháte i pro monogastry – zde máte možnost volby Nakupujete si suroviny a mícháte si směsi – kritická místa: 1. Příjem surovin do sil – dedikované silo pouze na nonGMO směs 2. Skladování - nonGMO šrotů a krmiv od konvenčních odděleně 3. Výroba – nutnost dekontaminace – čištěním nebo proplachem 4. Expedice - dedikovaný zásobník pro expedování Co je důležité zvládnout, abyste mohli nonGMO splnit nejen na papíře, ale také fyzicky v rámci EU legislativy. Výrobce krmiv nebo dodavatel surovin Vám dodají krmivo či surovinu a ručí Vám za ni do momentu vyskladnění, že splňuje non-GMO standard. Pak je ale několik kritických míst, kde mohou vzniknout kontaminace. Podpisem smlouvy se zavazujete a garantujete…. Naše výrobna v BES je nová a byla v ní zahájena výroba v květnu min. roku, samozřejmě starší technologie potom také představují vyšší riziko Základem by měl být princip V-LOG, který má zajistit – nakoupit x přijmout x uskladnit suroviny v požadované kvalitě x vyrobit x přepravit x dodat non-GMO krmivo Kapitola

Na co si dát pozor na farmě? Na co si dát pozor při nákupu krmiv a non-GMO surovin 1. certifikát k surovině – osvědčení o non-GMO surovině 2. zaplombované vzorek označující krmivo, název, číslo šarže a datum výroby 3. certifikovaná logistika – přeprava surovin – doložení posledních 3 přeprav Čemu věnovat pozornost: 1. vyčištění skladů, hal nebo sil: skladovat odděleně non-GMO suroviny a směsi 2. hlavní kritický bod: Vaše vlastní míchárna, mobilka či krmný vůz 3. mobilní míchárna: potřebujete mít jistotu, co bylo vyráběno předtím (záznamy předchozích výrob a záznamy o čištění) 4. krmný vůz: kontaminace bude vznikat při míchání non-GMO a konvenčního krmiva (nutnost fyzické očisty před nonGMO krmivem, konvenční jako následná výroba, případně zvážit Váš záznam o čištění) U každého podniku to může být trochu jiné, mžeme Vám pomoct určit kritická místa. Musím upozornit, kdo má souběh nebo bude mít nonGMO krmiva pro skot a monogastry konvenčním krmivem, pak se vystavuje potřebě komplexního řešení a měl by si vybrat. Pokud k Vám mobilní míchárna jezdí měla by také podstoupit certifikaci či jiné ověření a poskytnout záznam předchozích výroby, čištění – resp. dekontaminace. Kapitola

Jak se verifikují rozbory krmiv? Certifikovaná laboratoř – ISO 17025 – s akreditovanou metodou například Eurofins (CZ), LUFA (D), případně další Rozbory: 1. nonGMO a/nebo krmivo s GMO (ano vs ne) pokud je sebemenší stopa GMO, pak se pokračuje druhými rozbory 2. rozbor kvantifikace (stanovení množství kontaminace) tento krok není neobvyklý – příliš mnoho kroků v celém dodavatelském řetězci může vnést i malou kontaminace Kapitola

Chcete se poradit či vědět více? Více na: www.deheus.cz Chcete se poradit či vědět více?