STOLETÁ VÁLKA ANGLIE FRANCIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Stoletá válka TEMA: Dějiny významných států v Evropě ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1. Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tématický okruh: Lidé a čas Téma: Husité Datum.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Prusko-rakouská válka Německá válka či Sedmitýdenní válka.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Anglie a Francie v pozdním středověku.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Stoletá válka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Třicetiletá válka
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Severní Korea    .
Poměr v základním tvaru.
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Revoluce ve Francii
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
České země po husitských válkách
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 7. ročník_Číslovky
Alexander Nikolajevič Romanov
Poměr v základním tvaru.
EVROPA 11. STOLETÍ.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Francie za vlády Napoleona III.
Husitské války.
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

STOLETÁ VÁLKA 1337-1453 ANGLIE FRANCIE Konflikt byl vnímán jako pokračování letitého anglo-francouzského nepřátelství. Stav napětí mezi anglickými a francouzskými králi přetrvával od vítězného tažení normanského vévody Viléma, který si podrobil Anglii v 11. století. Neválčilo se plných sto let, období války se pravidelně střídala s časem příměří a klidu zbraní.

INVAZE ANGLIČANŮ DO FRANCIE Anglický král Eduard III. zakázal vývoz anglické vlny do flanderských měst, zároveň vypracoval plán na znovudobytí Akvitánie, která kdysi patřila anglické koruně a nyní ji ovládal francouzský panovník. V říjnu 1337 Angličané obsadili město Cadzand, vypukla stoletá válka. Brzy poté bylo uzavřeno příměří, Anglii došly finanční prostředky na další válečné operace. Eduard III. vznesl nárok na francouzský trůn a v roce 1340 opět vpadl do Francie. V námořní bitvě u Sluis byli Francouzi poražení, ale pro nedostatek financí byly boje ze strany Eduarda III. ukončeny. V roce 1346 anglický král obnovil útoky na Francii a vylodil se s armádou o síle 15 000 mužů v Normandii. V bitvě u Kresčaku 26. srpna 1346 zvítězili Angličané nad neukázněnými oddíly francouzského krále Filipa VI. Francouzům nepomohly v bitvě ani oddíly janovských střelců z kuší, bojiště ovládli angličtí lučištníci vyzbrojení dlouhými luky. Jejich palba decimovala francouzskou jízdu i pěchotu. Zkázu výkvětu francouzské šlechty dovršili angličtí rytíři a waleští pěšáci, kteří dobíjeli raněné nepřátele. V bitvě také padl spojenec Francie Jan Lucemburský- český král. V srpnu 1347 dobyli Angličané přístav Calais, který vlastnili až do roku 1553. Město fungovalo jako středisko obchodu s vlnou, cínem a olovem. Další boje byly přerušeny morovou epidemií, která v letech 1347-1351 postihla Evropu.

Původ anglického dlouhého luku je třeba hledat ve Walesu Původ anglického dlouhého luku je třeba hledat ve Walesu. Stal se obávanou zbraní anglických králů. V Anglii se lukostřelba stala národním sportem, kterému se věnovali muži všech věkových kategorií. Účinný dostřel byl kolem 180-220 metrů, trénovaný lučištník dokázal za minutu vypustit na cíl 6 -10 šípů. Lučiště se vyrábělo z tisového nebo jasanového dřeva. Francouzi nenáviděli anglické lučištníky takovým způsobem, že slibovali každému zajatci, kterého chytí, useknutí ukazováčku a prostředníku (prsty nutné k natažení tětivy). Jako gesto vzdoru potom lučištníci už z dálky ukazovali Francouzům tyto dva vztyčené prsty. Chtěli tím ukázat, že prsty ještě mají a mohou Francouze bez problémů postřílet. Anglický lučištník připravený ke střelbě

Kuše byla v Evropě použita již v 11 Kuše byla v Evropě použita již v 11. století, křižáci používali tuto zbraň proti Turkům. Šipky byly v porovnání se šípy pro střelbu lukem mnohem kratší, ale hmotnost měly vyšší. Nabíjení bylo delší, nejlepší střelci dokázali vystřelit max. dvakrát za minutu. Při nabíjení byl střelec velmi zranitelný, proto byl na bojišti doplňován o pavézníka, který přenášel ke střelci velký obdélníkový štít. Za ten se mohli během nepřátelské střelby ukrýt oba. Bohužel v bitvě u Kresčaku Janovanům pavézy chyběly, protože povozy, na kterých byly převáženy na místo boje, se opozdily. Podle zpráv kronikářů před bitvou vydatně pršelo, angličtí lučištníci si jednoduše během deště tětivy sundali. Kuše však potřebují pro takový úkon speciální pomůcky a ty také chyběly. Janovský střelec z kuše

OBNOVENÍ BOJŮ V roce 1350 se stal novým francouzským králem Jan II. V roce 1355 vpadl nejstarší syn anglického krále Eduard z Woodstocku do Bordeaux. V roce 1356 zvítězili Angličané v bitvě u Poitiers, francouzský král Jan byl zajat a převezen do Londýna. Armády obou válčících království se v této době skládaly z velké části z námezdných žoldnéřských sil. V obdobích míru se tito vojáci ocitali bez práce i bez prostředků na obživu. Vytvářeli svobodná bratrstva, která si brala chybějící potraviny násilím. V 90. letech 14. století podnikli Francouzi několik úspěšných nájezdů na anglické pobřeží. Potom bylo vyhlášeno další příměří. Nové kolo bojů začalo v roce 1415 anglickým dobytím města Harfleur. 25. října 1415 v bitvě u Agincourtu opět díky lučištníkům zvítězili Angličané. Anglický král ovládl téměř polovinu Francie, získal za spojence burgundského vévodu. Burgunďané zásobovali anglickou armádu, zároveň vedli partyzánskou válku na francouzských hranicích. Nový následník francouzského trůnu Karel VII. musel stále ustupovat.

V některých bitvách dostali angličtí rytíři, kterých bylo ve Francii vždy mnohem méně než stejně urozených Francouzů, rozkaz bojovat pěšky. Koně byli odvedeni do vzdáleného tábora. Svou přítomností mezi neurozenými pěšáky posilovali rytíři morálku celé armády. Bylo jisté, že pokud se bitva nebude vyvíjet pro Anglii dobře, neujedou z bojiště. Bez koňů rytířům nezbývalo nic jiného než bojovat stejně statečně jako ostatní. Anglický rytíř v plátové zbroji první pol.15.století

Francouzští rytíři se svoji odvahou i uměním vyrovnali svým anglickým protějškům. Řadu potupných porážek si způsobili díky své nezkrotné touze po slávě a odmítáním uposlechnout rozkazy vrchních velitelů. Francouzská vysoká šlechta vyjížděla na válečné výpravy s velkým množstvím koní. Urozený rytíř vlastnil válečného, dobře rostlého koně do samotné bitvy. Na bojiště přijížděl na dalším koni, aby válečného koně před bitvou neunavil. Náhradní díly zbroje a další zbraně převážel další kůň. Potom tu byl ještě rytířův doprovod, který také jezdil na koních. Francouzský rytíř

jedna z filmových podob slavné Francouzky JOHANKA Z ARKU „PANNA ORLEÁNSKÁ” Narodila se ve vesnici Domrémy v rodině zámožnějšího sedláka. V době dospívání začala slyšet hlasy svatých, kteří ji oznámili, že je Bohem vyvolená a má zachránit Francii. V sedmnácti letech přesvědčila o svém poslání dvořany Karla VII. Karel ji uvěřil v roce1429 také. Dostala zbroj i koně a připojila se k vojsku, které bránilo Orléans. Povzbuzené francouzské oddíly donutily Angličany vzdát se dalšího obléhání a ustoupit. Karel byl v doprovodu Johanky slavnostně korunován na francouzského krále v Remeši. Francie začala konečně vítězit, ale Johanka ztratila podporu krále. Bez nutných posil vedla se svými oddíly veteránů boj s nenáviděnou Anglií. V dubnu 1430 byla při obraně města Compiégne zajata Burgunďany. Karel VII. odmítl zaplatit za Johanku výkupné. Burgunďané ji prodali Angličanům. Byla odsouzena za kacířství a 30. května 1431 upálena v Rouenu. Jana z Arku jedna z filmových podob slavné Francouzky Jana z Arku malba z roku 1485

ZÁVĚREČNÉ KOLO BOJŮ Po několika porážkách anglické armády se burgundský vévoda v roce 1435 rozhodl opustit spojenectví s Anglií. Anglickým velitelům opět začaly chybět peníze na mzdy, Burgundsko se připojilo na stranu Francie. Francouzský král Karel VII. doplnil armádu o jednotky polního dělostřelectva, které i když ještě bylo v počátcích svého vývoje, do značné míry eliminovalo taktiku anglických lučištníků. Do roku 1450 Francouzi vyhnali anglické vojáky z oblasti Normandie. V poslední velké bitvě u Castillonu 1453 byl anglický postup zastaven palbou 300 děl. Ztráty Angličanů byly obrovské, v bitevní vřavě zahynul i velitel jejich vojska. Po dobytí města Bordeaux se dostala pod kontrolu Francouzů také oblast Akvitánie. Válka skončila porážkou Anglie.

LITERATURA Dějepis 7: Středověk a počátky nové doby. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-558-4. ŠŤASTNÝ, Petr. Nejdelší válka středověku: Stoletá válka I. Živá historie. Brno, červen 2009, s. 8-11. ISSN 1802-2278. ŠŤASTNÝ, Petr. Fortuny kolo vrtkavé: Stoletá válka, 2. díl. Živá historie. Brno, červenec-srpen 2009, s. 16-19. ISSN 1802-2278. ŠŤASTNÝ, Petr. Bůh poslal Francouzům Pannu: Stoletá válka,3. díl. Živá historie. Brno, září 2009, s. 12-16. ISSN 1802-2278. KOVAŘÍK, Jiří. Rytířská krev: Rytířské bitvy a osudy II. 1208-1346. 1.vyd. Praha: Mladá fronta, 2006. Arma Musae, 4. ISBN 80-204-1401-0. Odkaz na stažené obrázky z internetu [4.3.2012] http://images.google.com/search?as_q=crest+france&tbs=sur:fmc&biw=996&bih=500&sei=z2tTT73bFo2YOrKu2ZgK&tbm=isch#hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=francie&oq=francie&aq=f&aqi=g10&aql=&gs_sm=12&gs_upl=24703l27500l0l30750l7l7l0l1l1l0l157l829l0.6l6l0&gs_l=img.12..0l10.24703l27500l0l30750l7l7l0l1l1l0l157l829l0j6l6l0&fp=1&biw=996&bih=500&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&cad=b http://images.google.com/search?as_q=Pucelle&tbs=sur:fmc&biw=996&bih=500&sei=b6xTT-3HJ4-gOuz5jJgK&tbm=isch#hl=cs&tbs=sur:fmc&tbm=isch&q=johanka+z+arku&revid=1159708825&sa=X&ei=k6xTT5yNIIGgOojx7ZYK&ved=0CEMQ1QIoAA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=917e31af52d3b464&biw=996&bih=500