GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Smlouva o realizaci grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/ Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Středočeském kraji Operačního programu.
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ministryně pro místní rozvoj
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Zakázky ve vnější akci EU a.k.a. PRAG in Prague Kde získat informace a jak rozumět systému? Jiří Hladík, Evropská komise, GŘ pro sousedství a vyjednávání.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Ekonomika malých a středních podniků
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
K omunitární programy- zkušenosti
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje

Granty – obecné principy, subjekty Udělování grantů Obsah Granty – obecné principy, subjekty Udělování grantů Implementace grantové smlouvy Doporučení Kde najít informace

Obecné principy a subjekty

Co je to grant ? Granty jsou přímé finanční příspěvky formou daru z rozpočtu za účelem financování : Projektů zaměřených na dosažení cíle politiky Unie ("akční grant") Fungování organizace, která sleduje obecný cíl unie nebo podporuje politiku EU (“operační grant”)

Základní principy 1. Transparentnost 2. Rovné zacházení 3. Zákaz kumulace 4. Zákaz retroaktivity 5. Spolufinancování 6. No profit Principy a výjimky: 6.3 PRAG

Kritéria způsobilosti (PRAG příloha A2a) Národnostní pravidlo Otevřeno na rovných podmínkách všem fyzickým a právnickým osobám ze způsobilé země Výjimky Může být omezeno - zvláštní povahy a cíle akce a kde je to nutné pro efektivní implementaci PRAG 6.3.3

Zadávání veřejných zakázek (Dodavatelé) Zadavatel Příjemce Zadávání veřejných zakázek (Dodavatelé) Finanční podpora (třetí strany)

Zadavatel Spolupříjemce Koordinátor Spolupříjemce Dodavatel Dodavatel Dodavatel Fin.pod

Zadavatel PS Spolupř Koord PS Dodavatel Dodavatel Fin.podpora Structural link with affiliated entity Dodavatel Dodavatel Fin.podpora Dodavatel

Role koordinátora Jediný protistranou zadavatele Finančně zodpovědný za implementaci celého projektu (vůči zadavateli) Zadavatel bude vymáhat peníze jen po koordinátorovi Garanci skládá pouze koordinátor

Udělování grantů

PADOR a PROSPECT Databáze organizací žádajících o grant http://ec.europa.eu/europaid/work/onlineservices/pador/index_en.htm On-line systém na řízení výzev k předkládání návrhů

Výzvy k předkládání návrhů Omezená výzva (dvoukolová) Žadatelé předkládají concept note v první fázi a celou žádost ve druhé fázi, pokud jsou vyzváni (lhůty: 45 + 45 days) Výjimka: otevřená výzva (jednokolová) Žadatelé předkládají kompletní žádost (concept note + plnou žádost) naráz (lhůta: 90 days) PRAG 6.4.1.2

Omezené výzvy: kroky 1. Příprava pokynů (Guidelines) 2. Zveřejnění 3. Informativní schůzka – odpovědi na otázky 4. Obdržení a registrace CN/návrhů 5. Otevření obálek a administrativní kontrola 6. Posouzení Concept Notes 7. Posouzení technické a finanční kvality návrhů – kompletní návrhy 8. Kontrola způsobilosti 9. Doporučení evaluační komise 10. Přijetí hodnotící zprávy 11. Příprava a podepsání smlouvy 12. Zveřejnění

Implementace grantové smlouvy

Standardní grant. smlouva Zvláštní podmínky Možnosti plateb (zásada: jedna platba ročně, jedna zpráva – jedna platba) Přílohy I Popis projektu II Obecné podmínky III Rozpočet IV Podmínky pro zadávání zakázek V Standardní žádost o platbu a formulář finanční identifikace VI Šablony pro narativní a finanční zprávy (VII Zpráva o verifikaci výdajů) (VIII Formulář pro finanční garanci) (IX Standardní formulář pro převod vlastnictví majetku )

Logický rámec Větší důraz na výsledky Jasné definice dopadu, výsledku, výstupu, indikátory atd.

Finanční podpora Grantová smlouva obecně musí specifikovat: - cíle a výsledky, které mají být dosaženy FP - typy aktivit - definice osob a kateorií osob - kritéria výběru subjektů a udělení FP - maximální částka FP na třetí stranu - kritéria pro stanovení konkrétní částky

Příloha IV: zadávání zakázek Bez uložených procedur, pouze požadavek: udělení zakázky tendru, který nabízí nejlepší hodnotu za peníze nebo, kde se to hodí, tendru nabízejícímu nejnižší cenu Pokud se příjemce řídí podle pravidel PRAG: vždy v souladu

Doporučení Spolehlivý partner v zemi ! Kapacity (fyzická přítomnost, řízení projektu)! Zadávání zakázek: audity! Spolufinancování ! Co dál až projekt skončí ? Zviditelnění pro EU !

Kde najít informace PROCUREMENT AND GRANTS GUIDE https://myintracomm.ec.europa.eu/dg/devco/finance-contracts-legal/financing-contracting-guides/Pages/practical-guide-prag.aspx PUBLIKOVANÉ VÝZVY https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome DELEGACE EU https://eeas.europa.eu/delegations/former-yugoslav-republic-macedonia_en