Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Institut veřejné služby
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Organizace sociální správy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Fakultní nemocnice Ostrava
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Minimální preventivní program školy
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Specifické metody SP LS 2014
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
1 Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn PhDr. Radek Suda Lipnice
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Vodohospodářské aktuality
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Sociální šetření a legislativa
Hlavní manažér SP Kvalita I
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Ing. Stanislava Správková
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Workshop na téma Standardy činností sociální práce ve veřejné správě město Lovosice, prezentující: Mgr. Veronika Schejbalová.
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi Leona Svobodová 15. června 2017

Zadání V r. 2015/16 aktuální problematika dlouhodobých a rizikových příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi Úkol PM č. 3 ze 4. PV ze dne 4. 2. 2016 Pojetí minimálního standardu: rozlišení sociální práce x dávkové agendy zákon č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi Implementace certifikované Metodiky integrace sociální práce a poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi

Proces vzniku Pracovní skupina MPSV ve složení MPSV a GŘÚP duben – říjen 2016 Charakter výstupu Minimálního standardu: - forma – Instrukce č. 19/2016 - obsah – základní vymezení působnosti SP v kontextu orgánu pomoci v hmotné nouzi x detailní pracovní postupy

Instrukce č. 19/2016 Řídící akt Určena pro: - Úřad práce České republiky - odbor odvolání a správních činností nepojistných dávek MPSV Vydána dne 27. 10. 2017 Účinnost od 1.1. 2017 Ruší Instrukci č. 6/2015 – sociální šetření orgánu pomoci v hmotné nouzi Ruší Metodický pokyn č. 5/2009 – k SP v systému pomoci v hmotné nouzi

Instrukce č. 19/2016 Hlavní cíle SP ÚP ČR v hmotné nouzi: 1. Snížení rizika závislosti příjemců na dávkách HN 2. Integrace příjemců dávek HN do běžné ho života Řešení nepříznivé situace: osobní kontakt v potřebné intenzitě identifikace potřeb a určení postupu řešení respekt a zprostředkování další pomoci

Instrukce č. 19/2016 zákonný rámec minimálního standardu SP: Základní sociální poradenství – nárok dle § 1 odst. 2 z. č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů Sociální šetření – podle § 63 odst. 1-2 z. č. 111/2006 Sb.

Základní sociální poradenství První kontakt Poradenský rozhovor a sociální práce Dokumentace

Sociální šetření Cíle sociálního šetření v agendě pomoci v hmotné nouzi: - shromáždění komplexních informací +/- pro ověření nároku na dávku - dojednání dalšího postupu řešení situace

Spolupráce SP ÚP ČR s obecními úřady Výlučnost Zastupitelnost Spolupráce  - předávání informací - sdílení případové práce Povinnost podle § 64 odst. 1 písm. e) a §65 z. č. 111/2006 Sb. Organizační zajištění a podpora BOZP - bezpečné pracoviště MTZ - potřebné vybavení Supervize a vzdělávání

Spolupráce SP ÚP ČR s obecními úřady Výlučnost činností ÚP ČR: Prvokontakt a poradenství: ZSP x předání základních informací Posouzení nároku na dávky a Ověřování nároku na dávky: ! sociální šetření X šetření v místě Sociální práce v souběhu s dávkovou agendou ! kumulace pozic redukce činností, více rolí

Spolupráce SP ÚP ČR s obecními úřady Zastupitelnost ? Podnět k zahájení sociální práce obecního úřadu § 35a zákona č. 111/2006 Sb. – informační povinnost ÚP ČR Sociální práce při posuzování hmotné nouze Sociální práce s dlouhodobými příjemci dávek Spolupráce s poskytovateli soc. služeb a pomáhajícími organizacemi § 64 odst. 2 z. č. 111/2006 Sb. Řešení nepříznivé sociální situace/případová SP včetně prevence - §63 - §65 z. č. 111/2006 Sb.

Spolupráce SP ÚP ČR s obecními úřady Komunikace: setkávání (porady, kazuistické semináře, případové konference…) Informace: dokumentace (aplikace JIS, spisová dokumentace…) §50 a §52 z. č. 111/2006 Sb. procesy bezpečného sdílení (rozsah, fáze případu) Souběh/Návaznost činností: cíle plánování

Děkuji za pozornost leona.svobodova@mpsv.cz