SW počítače - operační systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Operační systémy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Operační systémy Název a adresa školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Předmět:Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Anotace:Materiál objasňuje význam čárových kódů a současně.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Pracovní plocha, okno, schránka
Rozdělení software podle účelu 2
Vnější paměti počítače
Srovnání operačních systémů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Škodlivý software, počítačové viry
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Historie výpočetní techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy - úvod
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače 2 - opakování
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Vědní obory zabývající se informacemi
Číselné soustavy - Opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Základní pojmy fyziky atomu
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Transkript prezentace:

SW počítače - operační systém Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec SW počítače - operační systém Anotace: Seznámení s pojmem operační systém, jeho funkcí a významem. Ukázka struktury operačního systému , včetně různých druhů. Klíčová slova: operační systém, jádro OS, multitasking Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 30 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPBG1_04

Operační systém Je základní a nejdůležitější programové vybavení počítače Spouští se automaticky po zapnutí počítače a je v činnosti po celou dobu chodu počítače Umožňuje spouštění a běh ostatních programů OS je správcem celého počítače Je prostředníkem mezi počítačem a uživatelem OS „oživuje“ počítač

Technické vybavení počítače Struktura počítače Uživatelské programy Operační systém BIOS počítače (ovladače hardwaru) Technické vybavení počítače Obr.1

Funkce operačního systému Operační systém je správcem počítače, provádí tyto činnosti Správa paměti – sleduje stav paměti a jejich využití Správa procesů – proces je určitá činnost běžícího programu Správa vstupních a výstupních zařízení ( tiskárna, myš, klávesnice a další) Správa souborů – sledování stavu a umístění souborů Současné operační systémy jsou multiprogramové, umožňují běh několika programů současně Tato schopnost se nazývá multitasking

Struktura operačního systému Operační systém se skládá z jádra a z pomocných systémových prostředků Jádro OS je zavedeno do paměti počítače po spuštění a provádí Správu paměti Správu procesů

Druhy operačních systémů DOS – diskový OS od firmy Microsoft Windows – nejrozšířenější OS, existuje ve více verzích, produkt firmy Microsoft Linux – volně šiřitelný OS MaC OS – OS pro počítače Macintosh firmy Apple Příklady dalších OS BDS Solaris Unix OS/2

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Veškeré použité informace pocházejí z uvedené literatury a z portálu Wikipedie z níže uvedených adres: [1] Ing. Vladimír, Dumek,Ph.D. : Operační systémy. Brno 2003 [2] http://cs.wikipedia.org/wiki/Opera%C4%8Dn%C3%AD_syst%C3%A9m [cit.2012-10-15] [3] http://cs.wikipedia.org/wiki/DOS [cit.2012-10-15] [4] http://cs.wikipedia.org/wiki/Windows_NT [cit.2012-10-15] [5] http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux [cit.2012-10-15] [6] http://cs.wikipedia.org/wiki/Mac_OS [cit.2012-10-15] Obr.1: ilustrace, archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.