Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho."— Transkript prezentace:

1 Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra a pomocných systémových nástrojů. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní a přidělovat jim systémové zdroje. Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější než vývoj obyčejných programů.

2 Funkce Operační systém plní tři základní funkce:
1) ovládání počítače – umožňuje uživateli spouštět programy, předávat jim vstupy a získávat jejich výstupy s výsledky 2) abstrakce hardware – vytváří rozhraní pro programy, které abstrahuje ovládání hardware a dalších funkcí do snadno použitelných funkcí (API) 3) správa prostředků – přiděluje a odebírá procesům systémové prostředky počítače

3 Windows Windows je v informatice označení pro několik různých operačních systémů od firmy Microsoft. Všechny mají grafické uživatelské rozhraní, avšak liší se použitým jádrem, úrovní podpory multitaskingu (současného běhu více úloh najednou) i používanými knihovnami a účelem použití. Druhy: Windows XP Windows Vista Windows Windows Windows Windows Windows

4 OS X macOS (dříve OS X a Mac OS X) je aktuální operační systém pro počítače Macintosh. První Mac OS X v10.0 byl vydán 24. března Vznikl jako kombinace několika různých technologií. Základ systému se jmenuje Darwin a je složen z hybridního jádra unixového typu XNU spolu s množstvím BSD, GNU a dalších open source nástrojů. Současná verze macOS je macOS Sierra vydaná 20. září Sierra přinesla podporu Siri na Mac, lepší práci s fotkami v aplikaci Fotky, vylepšená funkce iCloud Drive, možnost odemčení počítače pomocí Apple Watch, Apple Pay pro Mac přes iPhone a další.

5 Druhy Hlavní verze byly pojmenovávány podle velkých kočkovitých šelem.
Mac OS X DP (DP2,DP3,DP4) Mac OS X Public Beta Mac OS X 10.0 Cheetah Mac OS X 10.1 Puma Mac OS X 10.3 Panther Mac OS X 10.4 Tiger Mac OS X 10.5 Leopard Mac OS X 10.6 Snow Leopard Mac OS X 10.7 Lion OS X 10.8 Mountain Lion OS X 10.9 Mavericks OS X Yosemite OS X El Capitan macOS Sierra

6 Linux Linux je v informatice označení pro svobodný a otevřený počítačový operační systém, který je založený na linuxovém jádru. Linuxové systémy jsou šířeny v podobě distribucí, které je možné nainstalovat nebo používat bez instalace. Používané licence umožňují systém zdarma a velmi volně používat, distribuovat (kopírovat, sdílet) i upravovat. Tím se odlišuje od proprietárních systémů (např. Microsoft Windows či Mac OS X), za které je nutné platit a dodržovat omezující licence.

7 Síťový operační systém
Síťový operační systém je v informatice označení pro dva poměrně rozdílné koncepty. V současnosti je označení používáno zejména pro specializované operační systémy, které jsou určeny pro síťová zařízení, jako je například router, switch nebo firewall. Dříve bylo označení síťový operační systém používáno pro operační systémy, které využívaly počítačovou síť pro sdílení prostředků, což umožňovalo spolupráci více počítačů v síti (tehdy typicky v rámci LAN), takže bylo možné sdílet data, uživatele, oprávnění, aplikace a dalších síťové funkce. Dnes je takové označení již zastaralé, protože všechny běžné operační systémy síťovou podporu mají.


Stáhnout ppt "Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho."

Podobné prezentace


Reklamy Google