PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Advertisements

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Branislav Šturmankin GPJP
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
ÚSTNÍ VYSTOUPENÍ (PREZENTACE)
Druhy řečnických projevů
Prezentační dovednosti Jiřincová M.. Dobrá prezentace závisí na:  Kvalitním obsahu  Dobrém přednesu  Dobře sestavené prezentaci (v Power Pointu, v.
Jak správně prezentovat
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Umění prezentace.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Řečnický styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jak úspěšně prezentovat. Skladba publika Jaká bude skladba publika? Do jaké míry se účastníci orientují v dané problematice.
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Prezentační dovednosti
Prezentujeme výsledky projektu Výpočetní technika.
Prezentační dovednosti Úvod do studia – prezentace domácího úkolu Bronislava Wittnerová (insp. Dr. Tomoszek)
Zásady správné prezentace
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
PŘÍPRAVA PREZENTACE Ing. Česlava Lukaštíková SPŠ Karviná.
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Božena Genrtová. Obsah:  Co oceňujeme, co nám vadí  Časté chyby  Praktické cvičení  Doporučení.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Mluvené útvary.
Styl řečnický Marcela Jurková.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Jak přednášet o fyzice.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace obsahuje celkem 9 snímků. Po spuštění jsou na 2. snímku pokyny pro postup práce s prezentací. Do 3. snímku je vložen.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
Ukázka zpracování referátu.
Název oborové práce Jméno autora třída.
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

PROSLOV Mgr. Michal Oblouk

PROSLOV kratší souvislý mluvený projev (monolog), který pronášíme zpravidla při významných událostech mívá slavnostní ráz, často kladně hodnotící dbáme nejen na jeho obsah, ale i na jazykovou správnost a slohovou vhodnost velmi důležitá je zvuková stránka vystoupení - je nutné správně a zřetelně vyslovovat, vyhýbáme se nežádoucím pazvukům, členíme ho na přiměřené větné úseky, volíme pomalejší tempo, klademe právně slovní a větné přízvuky, přiměřeně zdůrazňujeme to, co má být zdůrazněno věnujeme pozornost celkovému vystupování mluvčího: přirozený a ukázněný příchod před publikum, rovný postoj, přehlédnutí publika před zahájením a kontakt s ním v průběhu projevu, koordinujeme pohyby

PROSLOV OBSAHUJE a) úvod – je třeba oslovit posluchače, představíte se, zformulujete hlavní myšlenku projevu a jeho cíl, můžete uvést, proč hovoříte na toto téma, naznačíte, co posluchači uslyší, záměrně upoutáte pozornost b) ve střední části je třeba hlavní myšlenku vysvětlovat, hájit, zdůvodňovat, dokazovat její správnost (předkládat argumenty) c) závěr – je třeba stručně shrnout nejdůležitější myšlenky, na konci je třeba se rozloučit a poděkovat za pozornost doporučuje se: 1) mluvený projev si velmi dobře připravit 2) úplný text řeči si napsat a několikrát nahlas přečíst 3) úvod a závěr řeči se naučit zpaměti a být co nejvíce v kontaktu s posluchači 4) jádro mluveného projevu si rozdělit na několik bodů obsahujících hlavní myšlenky, ty si v textu výrazně označit 5) hlavní myšlenky projevu se naučit zpaměti

ŘEČNICKÉ PROSTŘEDKY používejte řečnické otázky - slouží k navázání kontaktu s posluchači pozor na otřelé fráze neopakujte často stejné jazykové prostředky neodbočujte od tématu vhodně a s rozvahou používejte citáty a řečnické figury (metafora, metonymie) usměrňujte svou gestikulaci dbejte na správnou výslovnost projev by neměl být monotónní dávejte pozor na přílišné používání parazitních slov, např. prostě, vlastně, takže, zkrátka, tedy, ovšem, jaksi, ehm,…