Česká literatura 70. a 80. let 19. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Básnické školy 2/19st. Barbora Černíčková.
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Česká literatura 2. pol. 19.století
Ruchovci a Lumírovci 70. a 80. léta 19. století 9. třídy.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Osobnosti národního obrození
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolína Světlá 8. ročník.
GENERACE RUCHOVCŮ – ŠKOLA NÁRODNÍ Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Lumírovci 8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí probrané látky Ročník / obor studia:2.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. V. Sládka a jeho díla Ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Rozklad světla optickým hranolem
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Eliška Krásnohorská
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Opakování z literatury 8. r. 3. část
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Ladislav Stroupežnický
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Opakování z literatury 8. r.
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Zapojování rezistorů Řazení rezistorů Název školy
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Ruchovci a lumírovci.
Národní obrození – 1. fáze
Vlastnosti střídavého proudu
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výroba elektrické energie
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Počátky slovesného umění
Elektromagnetická indukce
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Česká literatura 70. a 80. let 19. století Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Česká literatura 70. a 80. let 19. století Číslo materiálu:  VY_32_INOVACE_14_17 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: 2. 5. 2013 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. - 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 10 – 20 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o české literatuře 70. a 80. let 19. století. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. Žáci se seznamují se znaky a spisovateli tohoto období. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

Česká literatura 70. a 80. let 19. století

Skupiny Ruchovci tzv. škola národní (S. Čech, E. Krásnohorská, ad.) almanach Ruch důraz na domácí tradice, zájem o slovanství, o historii, o venkov Lumírovci tzv. škola kosmopolitní (J. V. Sládek, J. Vrchlický, J. Zeyer) časopis Lumír úsilí povznést českou literaturu na světovou úroveň, vliv cizích kultur a literatur, požadavek umělecké svobody

Ruchovci: Svatopluk Čech (1846 – 1908) narodil se na Benešovsko básník, prozaik, novinář, vlastenec satiry (broučkiády) – Pravý výlet pana Broučka do Měsíce; Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století – ostrá kritika českého maloměšťáctví, komický hrdina – pražský, měšťák pan Matěj Brouček se octl uprostřed husitské Prahy (ve snu), utíkal z bitvy na Vítkově. Byl zbabělý, bezcharakterní, prospěchář, hrál si na vlastence. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Svatopluk_%C4%8Cech.jpg

Ruchovci: Eliška Krásnohorská (1847 – 1926) literární kritička, básnířka, libretistka k Smetanovým operám (např. Hubička), překladatelka (např. z ruš. Puškina) Josef Václav Sládek (1845 – 1912)- dočasně ruchovec, později lumírovec narodil se v Čechách, 2 roky v severní Americe fejetonista, básník, překladatel (z angl. Byron, Shakespeare) básnická sbírka Selské písně – oslava venkova, báseň Velké, širé, rodné lány – obraz letní přírody, krása přírody http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Eli%C5%A1ka_Kr%C3%A1snohorsk%C3%A1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Josef_V%C3%A1clav_Sl%C3%A1dek_HL.jpg

Lumírovci: Jaroslav Vrchlický (1853 – 1912) studoval filozofii, profesor na pražské univerzitě, básník, prozaik, dramatik, překladatel (z franc. Hugo, ital. Petrarca, Dante, angl. Byron, Poe, němč. Goethe ad.) napsal: 80 básnických sbírek, 270 knih celkem drama = veselohra Noc na Karlštejně – zápletka vyplývá ze zákazu vstupu žen na hrad. Úkoly: Jaké 3 ženy se dostaly na hrad Karlštejn? Vyjmenujte alespoň 2 historické postavy (muže a ženy), které se v této veselohře vyskytují. Jak tato veselohra končí? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jaroslav_Vrchlick%C3%BD.jpg

Odpovědi: královna (císařovna) Eliška, neteř purkrabího Alena, dvorní dáma císařovny Ofka arcibiskup Arnošt z Pardubic, císař Karel IV., císařovna Eliška císař zrušil svůj příkaz

Lumírovci: Julius Zeyer (1841 – 1901) básník, prozaik, dramatik, zájem o cizí kultury drama – pohádka Radúz a Mahulena (podle slovenského námětu, princ a princezna, láska) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Julius_Zeyer_Vilimek.jpg

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80-7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.