Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Brána firewall a její využití
Připojení k internetu.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Překlad síťových adres - NAT
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
Softwarové zabezpečení serveru
Elektronická komunikace
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Kontrola otevřených portů
Firewall.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Vytvoření hypertextového odkazu
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Informační a komunikační technologie Zabezpečení sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník:
Internet.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV11 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV16 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV6 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
TÉMA: Počítačové systémy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Informatika – Internet
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
INTERNET - TERMINOLOGIE
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Informatika – Internet
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV20 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola – inovace výuky na SŠSI Tábor

Port forwarding – přeportování Mikrotik rb 433

Úvod V této prezentaci vysvětlím, co je port forwarding, k čemu slouží a jak ho rychle a jednoduše nastavit v zařízení mikrotik.

Číslo portu Každá služba má své specifické číslo portu Např.: http (prohlížení webových stránek) – port 80 ftp (přenos souborů) – port 21 smtp (odesílání e-mailů) – port 25 Vzdálená plocha windows – port 3389 Všechna čísla portu naleznete zde Windows\System32\drivers\etc\services (otevřete tento soubor např. v poznámkovém bloku)

Schéma Obrázek vytvořen v programu Dia, který je volně ke stažení z internetu

Pokud z domácí sítě chci např Pokud z domácí sítě chci např. zobrazovat webové stránky na serveru, který je v sítě zaměstnání, musím na routeru mít veřejnou IP adresu (dále VIP) Pokud nyní zadám VIP do webového prohlížeče, zobrazí se mi webové konfigurační rozhraní routeru (pokud ho mám zapnuté) Abychom mohli zobrazit webovou stránku z počítače, který je v interní síti za routerem, musíme nastavit přesměrování portů

Všechny změny portů se nastavují ve firewallu na záložce NAT Do nastavení firewallu se dostaneme následovně: IP -> Firewall -> záložka NAT

Zde zvolíme dstnat, protokol (převážně TCP) a dále port, na kterém bude služba dostupná z internetu Dst.Port, také nazývaný jako public port

Na záložce action pak zvolíme action ast-nat a do adresy napíšeme adresu počítače, např. v té naší firemní síti. Nakonec napíšeme port služby, kterou chceme přesměrovat

Pokud nyní na libovolném počítači na světě s připojením k internetu otevřeme webový prohlížeč a zadáme veřejnou IP adresu routeru v zaměstnání a přidáme za ní dvojtečku a číslo public portu (88.52.35.18:8080), tak tím routeru řekneme, že veškerou příchozí komunikaci s portem 8080 má přesměrovat do interní sítě na adresu 192.168.10.10 s portem 80 a to je port HTTP protokolu, tedy služby pro prohlížení webových stránek.

Konečné schéma Obrázek vytvořen v programu Dia, který je volně ke stažení z internetu