Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV19 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola – inovace výuky na SŠSI Tábor

2 Access listy MIKrotik RB 433

3 Úvod V této prezentaci se zaměřím na tvorbu access listu, jeho export a přesouvání mezi zařízeními.

4 Co je to access list? Access list, jak již název napovídá, je seznam zařízení, která se mohou připojit k přístupovému bodu. Tento seznam obsahuje dvě důležitá políčka a to interface a MAC address. Zde určíme, jaká MAC adresa se smí připojit a na jaké bezdrátové rozhraní.

5 Zapnutí access listu Pokud chci zapnout access list, musím na dané bezdrátové kartě v záložce interface vypnout možnost default authenticate. To provedu tak, že odškrtnu fajfku, která tam je automaticky. Tímto krokem říkám, že už k připojení na tuto wi-fi nestačí pouze heslo, ale že se má zařízení vždy podívat do access list, zda se počítač s touto MAC adresou smí připojit.

6 Zapnutí ověřování pomocí access listu
Odškrtnout! Zapnutí ověřování pomocí access listu

7 Přidávání Mac na access list
Nabídku access listu otevřeme tak, že v levém menu vybereme položku Wireless, pak stiskneme záložku access list a pak tlačítko +. Zde vyplníme MAC adresu počítače, kterému chceme povolit připojit se na tento přístupový bod. Dále pokud máme více rozhraní, můžeme zvolit všechna nebo pouze jedno, na které se smí připojit.

8 Přidání MAC adresy na access list

9 Komentáře V mikrotiku se dá téměř vše okomentovat (přidat k záznamu poznámku) a je tomu tak i u access listů. Pokud si klikneme na záznam v access listu, a stiskneme klávesu „C“ nebo tlačítko žlutého papírku v horní nabídce, otevře se okno pro zapsání poznámky. Pak v kartě registration vidíme připojená zařízení včetně tohoto komentáře, tzn. nemusíme složitě vyhledávat, čí je toto MAC Adresa.

10 Přidání komentáře v access listu

11 Komentář zobrazený v seznamu připojených zařízení

12 Export access listu Pokud nastane případ, že ve firmě máte více přístupových bodů a chcete mít na všech stejný access list, tak jedno řešení je MAC adresu vepsat do všech zařízení, což je poměrně pracné, pokud máme například pět přístupových bodů a do každého přidáme např. 20 MAC adres. Proto je zde možnost vyexportovat všechny záznamy z access listu do souboru a ten pak nahrát do ostatních zařízení a z tohoto souboru pak seznam MAC adres naimportovat.

13 Export access listu Export access listu provede tak, že v levém menu zvolíme z nabídky tlačítko New Terminal. Zde napíšeme příkaz: interface wireless access-list export file=název POZOR! - > V názvu souboru nesmí být mezera!

14 Export pomocí příkazu do souboru

15 Tento soubor si zkopírujeme do počítače a pak nakopírujeme do dalšího zařízení do files

16 Import access listu Po nahrání souboru do dalšího zařízení zde otevřeme New terminal kliknutím na v levém menu a napíšeme příkaz: Import file-name=nazev_souboru Tento soubor se musí nacházet ve files v tomto zařízení

17 import pomocí příkazu ze souboru

18 Závěr V této prezentaci jsme si ukázali další možnost zabezpečení bezdrátové sítě. Toto zabezpečení lze libovolně kombinovat například s heslem. Dále jsem se zmínil o nahrání funkčního access listu do dalších zařízení, abychom do každého mikrotiku nemuseli vepisovat MAC adresy jednotlivě.


Stáhnout ppt "Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google