Formy rychlého stravování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Rychlé stravování považováno za moderní, úsporné zemí původu: USA rozdělení podle nabízeného sortimentu: fast food restaurace typu mauredo a churasco (steak house) minigril nebo pipigril kebab a gyros patisserie lunch restaurace barbecue pizzerie
Fast food speciální sortiment jídel připravovaných před zraky hostů hamburgery, cheesburgery, hot-dogy plněné taštičky, zmrzliny saláty, hranolky nealkoholické nápoje
Restaurace typu mauredo a churasco (steak house) steaky minimálně na pět způsobů studené nebo teplé omáčky talíř salátu alkoholické nebo nealkoholické nápoje
Minigril nebo pipigril kuřata řízky sladké teplé moučníky
Kebab a gyros jehněčí a vepřové maso ořezávané z rotačního grilu žemle z chlebového těsta zelenina cibule konzumace vstoje nebo přes ulici
Patisserie speciální cukrárny teplé moučníky a zákusky ve tvaru pizzy alkoholické a nealkoholické nápoje
Lunch restaurace Skandinávie za jednotný poplatek výběr ze studeného nebo teplého bufetového stolu nápoje se platí zvlášť samoobsluha
Barbecue jídla na roštu nebo na rožni připravována před zraky hostů
Pizzerie prodej pizzy k okamžité konzumaci nebo přes pult
Kontrolní otázky: Jaké vlastnosti jsou přisuzovány rychlému občerstvení? moderní, úsporné Kde zakoupíte teplé moučníky a zákusky ve tvaru pizzy? v patizzerii (speciální cukrárna) V jakém typu rychlého stravování je možné zakoupit steaky minimálně na pět způsobů? restaurace typu mauredo a churasco (steak house)
Jsou v barbecue připravována jídla v kuchyni nebo přímo před zraky hostů?
Zdroje: ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha: Idea servis, 1999. IBSN 80-85970-27-9.