Má smysl procvičovat kognitivní funkce?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sebepoznání, sebevýchova a učení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Projekt Děti na startu. CO JSOU DĚTI NA STARTU  Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Vysoká škola technická a ekonomická
Základní informace o poskytovateli
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
UČENÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Diagnostika Kognitivní procesy.
Pedagogická psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zkušenosti s programem DNS v Lázeňské léčebně Mánes Karlovy Vary
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Organické duševní poruchy
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Kognitivní (poznávací) procesy
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Návykové látky Alkohol
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Má smysl procvičovat kognitivní funkce? Mgr. MARKÉTA ŠPLÍCHALOVÁ ČESKÁ ALZHEIMEROVSKÁ SPOLEČNOST

Obsah Co jsou kognitivní funkce Příčiny poruch kognitivních funkcí Trénink kognitivních funkcí a proč? Příklady tréninku kognitivních funkcí

Co jsou kognitivní funkce? = Schopnost vnímat, pozorovat svět kolem, jednat, reagovat, zvládat různé úkoly, cognosco = lat. poznávám Paměť – schopnost uchovávat a používat informace Pozornost – filtr, síto umožňující zabývat se jen některými podněty Jazyk a řečové schopnosti – schopnost vyjádření pocitů, rozvíjení myšlení, porozumění řeči x produkce řeči Zrakově-prostorové schopnosti - schopnost manipulace s prostorovými předměty, v běžném fungování - orientace v prostoru Myšlení, exekutivní funkce – schopnost řešení problémů, plánování, organizace aktivit

Stárnutí a kognitivní funkce Se zvyšujícím se věkem dochází k přirozenému poklesu některých kognitivních funkcí Zhoršování cca od 30. roku ! Benigní „stařecké“ zapomínání – jména, názvy pokles fluidní inteligence (flexibillita, rychlost zprac. infomací, klesá rychlost učení) x Zachována krystalická int. (výsledek zkušeností, učení bývá zachována) Také změny smyslových funkcí – zrak, sluch, změny fyziologické, změny osobnosti

Příčiny kognitivních poruch Neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova choroba aj.) Delirium Deprese - prevalence deprese nad 65 let: 1-10% (M<Ž), mezi seniory je nejvíce dokonaných sebevražd! Mírná kog. porucha (MCI) – prostor mezi normálním procesem stárnutí a demencí, narušení 1 a více kog. funkcí při zachované soběstačnosti. Výskyt v populaci 65+let 20%, pro srovnání výskyt demence (65-69 let) 2% Stres – změny, krize, životní situace Poruchy spánku Chronické bolesti Nadměrné užívání alkoholu a dalších návyk. látek CMP, úraz mozku a další

Kognitivní trénink a proč? Kognitivní trénink x kognitivní rehabilitace Hypotéza vytváření si rezervní kognitivní kapacity do budoucna Klienti s mírných zhoršením kognice (MCI, poč. demence) – možnost kompenzovat pokles kognitivních funkcí Klienti s pokročilejší demencí – posilování zachovaných schopností a dovedností (hovoříme spíše o kog.rehabilitaci)

ZLEPŠUJE KVALITU ŽIVOTA Kognitivní trénink a proč? zpomaluje a udržuje ve stávajícím stavu forma společenského kontaktu podporuje sebevědomí, „ještě něco umím“ dobře vedené procvičování KF příznivě ovlivňuje náladu i emoce seniora je součástí rituálu dne (u člověka s demencí) zvyšuje soběstačnost ZLEPŠUJE KVALITU ŽIVOTA

Co je kognitivní trénink? Různá cvičení ke zlepšení fungování jednotlivých kog. funkcí Příklady jednotlivých aktivit: doplňovačky, rébusy, hlavolamy, křížovky Učení se novým věcem (cizí jazyk, kurz PC…) Čtení textu se zopakováním a výkladem čteného Cvičení všech druhů paměti, trénování psaní, početních úloh Hra různých společenských a vědomostních her

Možnosti trénování kog. funkcí: Sešity pro procvičování kog. funkcí

Sada pro kognitivní trénink

Co ještě pro sebe můžu udělat? Pohyb (např. 30 minut chůze denně, tanec) Zdravý životní styl (středomořská strava), pestrý jídelníček Doplnit stravu o vitamíny C, E, omega mast. kyseliny, Ginkgo biloba… Dostatek kvalitního spánku Psychická pohoda Společenské vztahy

Další inspirace pro kognitivní trénink www.alzheimer.cz www.seniorum.cz (Život 90) www.trenovanipameti.cz (Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging) www.vzpominkovi.cz

Má smysl procvičovat kognitivní funkce (? !)

Děkuji za pozornost MARKÉTA ŠPLÍCHALOVÁ MARKETA.SPLICHALOVA@ALZHEIMER.CZ