Kvalita v sociálních službách jako proces

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
QQT, s.r.o. Mgr. Ilona Čtvrtníková Telefon: Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Seminář pro poskytovatele sociálních služeb Plnění registračních podmínek Novelizace zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. (zákon 206/2009 Sb. ze.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje D. Vrána.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Ministerstvo financí ČR
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Ing. Stanislava Správková
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Klíčové aktivity projektu
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Kvalita v sociálních službách jako proces Mgr. Petr Mach

Kvalita sociální služby? vícero náhledů, normativně upraveno v rámci vyhlášky č. 505/2006 Sb., v Příloze č. 2, sociální služby musí být poskytovány v náležité kvalitě, měřítkem jsou standardy kvality sociálních služeb (SQSS), SQSS a jejich plnění jsou předmětem inspekce poskytování sociálních služeb.

Kvalita systému sociálních služeb? dostupný, efektivní, kvalitní, bezpečný – chrání zájmy a práva, hospodárný.

Základní zásady zákona o sociálních službách? Rozsah a forma pomoci a podpory poskytnuté prostřednictvím sociálních služeb musí zachovávat lidskou důstojnost osob. Pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb osob, musí působit na osoby aktivně, podporovat rozvoj jejich samostatnosti, motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace, a posilovat jejich sociální začleňování. Sociální služby musí být poskytovány v zájmu osob a v náležité kvalitě takovými způsoby, aby bylo vždy důsledně zajištěno dodržování lidských práv a základních svobod osob.

Současný stav?

Kvalita systému – proces/y kvality Financování Plánování rozvoje sociálních služeb Registrace Kontrolní a sankční mechanismy Vzdělávání pracovníků Plnění podmínek registrace Plnění povinností poskytovatele soc. služeb Naplňování standardů kvality sociálních služeb

Systém financování financování se provádí na základě plánování rozvoje sociálních služeb, kontrolním mechanismem jsou finanční kontroly, vícezdrojové financování (dle druhu služby): zdroje od uživatelů (příspěvek na péči, příjem uživatele), individuální projekty krajů, dotační tituly MPSV či územně správních celků, fundraisingové aktivity poskytovatele (fondy EU, firemní granty, aj.). 7

Systém registrace upravuje ustanovení §§ 79 až 84 zákona č. 108/2006 Sb., povinnost plnění podmínek registrace po celou dobu poskytování sociálních služeb, oznamovací povinnost – do 15 dnů.

Registrace – kontrolní a sankční mechanismy kontrolu provádí registrující orgán dle ustanovení § 82a zákona č. 108/2006 Sb.,o sociálních službách, procesní stránka se řídí zákonem č. 552/1991 Sb., o státní kontrole a případně zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, kontrolní orgán může ukládat tzv. „opatření“, sankční mechanismy: zrušení registrace (§ 82 odst. 3 z. č. 108/2006) správní delikt (§ 106 až § 108 z. č. 108/2006) 9

Povinnosti poskytovatele sociálních služeb a standardy kvality vymezeny především v ustanovení § 88 a 89 (existují však i další povinnosti poskytovatele vycházející ze specifických oblastí), ustanovení § 88 a § 89 jsou základním kamenem standardů kvality sociálních služeb. standardy kvality jsou vymezeny v příloze č. 2 vyhlášky č. 505/2006 Sb., 10

Povinnosti poskytovatele sociálních služeb a standardy kvality – kontrolní a sankční mechanismy kontrolním mechanismem jsou inspekce poskytování sociálních služeb, ukotvení v zákoně č. 108/2006 Sb., ve vyhlášce č. 505/2006 Sb., zákoně č. 552/1991 Sb., zákoně č. 500/2004 Sb., inspekce poskytování sociálních služeb je oprávněna ukládat „opatření“, sankční mechanismy: správní delikty, podnět k rozhodnutí o zrušení registrace. 11

Vzdělávání pracovníků odborná způsobilost k výkonu pracovních pozic dle ustanovení § 115 zákona č. 108/2006 Sb., další vzdělávání: sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních službách, aj. 12

Vzdělávání pracovníků – kontrolní a sankční mechanismy vzdělávání je předmětem kontroly: registračních podmínek poskytování sociálních služeb, inspekce poskytování sociálních služeb. sankční mechanismy podobné ve vztahu k inspekcím poskytování sociálních služeb a kontrole registračních podmínek. 13

Projekt: Podpora procesů v sociálních službách

Podpora procesů v sociálních službách hlavní cíl: podpořit dostupnost sociálních služeb vůči jejich uživatelům prostřednictvím efektivního a transparentního prostředí řízení, distribuce a monitoringu finančních prostředků z veřejných rozpočtů do sociálních služeb realizace: území celé České republiky bez území hl. města Prahy období: 1.6.2010 – 31.5.2015

Aktivita č. 08 Název aktivity: Strukturní změny v systému sociálních služeb, podpora procesů, legislativních změn a metodické činnosti MPSV V rámci této aktivity budou realizovány například činnosti v rámci: studie realizace inspekce poskytování sociálních služeb, vyhodnocení působení jednotlivých standardů kvality sociálních služeb.

Více o projektu v části: Práce ve skupinách II. 17

Děkuji za pozornost