Prevence domácího násilí na vládní úrovni

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Setkání uživatelů GEPRO & Atlas, 21. říjen 2014, Praha, hotel Olšanka
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Realizace Národní strategie informační bezpečnosti ČR Mgr. Marie Svobodová Ministerstvo informatiky ČR Hradec Králové, ISSS 2006.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Studium pro školní metodiky prevence
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Místní plán inkluze + OP VVV
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Terapie pachatelů domácího násilí
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Stop násilí ve vztazích
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Prevence domácího násilí na vládní úrovni Úřad vlády ČR Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Radan Šafařík 1 1

Programové prohlášení vlády ČR Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018 Projekt CZ13 financovaný z Norských fondů Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách při Radě vlády pro rovnost žen a mužů 2 2

Spolupráce s Alternativ til Vold (ATV) Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018 Návaznost na Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 Návaznost na Národní akční plán prevence domácího násilí na léta 2011 – 2014 Pracovní skupina Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách Spolupráce s Alternativ til Vold (ATV) Výborem schválen 11. prosince 2014 (následně projednán v Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů) Schválen usnesením vlády ČR ze dne 23. února 2015 č. 136 3 3

Základní východiska Akčního plánu Rozšíření o další formy genderově podmíněného násilí (znásilnění, sexuální obtěžování, nebezpečné pronásledování apod.), Domácí a genderově podmíněné násilí jsou závažnými negativními celospolečenskými jevy, Stát má povinnost potírat domácí a genderově podmíněné násilí a chránit osoby ohrožené, Efektivní prevence vyžaduje koordinovaný přístup, Domácí a genderově podmíněné násilí vyžaduje komplexní přístup, včetně práce s násilnými osobami, Akční plán se vztahuje na všechny osoby ohrožené, zároveň rozeznává jejich genderově specifický potřeby. 4 4

Implementace Akčního plánu Gesce nad úkoly jednotlivé resorty (MV, MSp, MMR, MZd, MŠMT, ÚV ČR, MMR, MK) Průběžný monitoring prostřednictvím Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách a Rady vlády pro rovnost žen a mužů Koordinační role: ministr pro lidská práva + ministr vnitra Souhrnné zprávy o plnění Akčního plánu předkládány vládě ČR 5 5

Oblasti Akčního plánu 70 opatření, 7 strategických oblastí:   1. Podpora osob ohrožených domácím a genderově podmíněným násilím; 2. Děti ohrožené domácím a genderově podmíněným násilím; 3. Práce s násilnými osobami; 4. Vzdělávání a interdisciplinární spolupráce; 5. Společnost a domácí a genderově podmíněné násilí; 6. Analýzy, studie a sběr dat; 7. Legislativa. 6 6

Úkoly Akčního plánu Regionální dostupnost specializovaných sociálních služeb. Koncepce pomoci osobám ohroženým domácím a genderově podmíněným násilím v rámci resortu zdravotnictví. Zajistit dostupnost služeb odborné terapeutické pomoci pro děti žijící v rodinách s výskytem domácího násilí. Vytvořit standardy pro asistované styky násilných rodičů a dětí vyrůstajících v rodinách s výskytem domácího násilí tak, aby tyto standardy zohledňovaly především zájem dítěte a jeho bezpečnost. Zakotvit povinnost jejich využívání. Podpořit realizaci osvětových kampaní zaměřených na prevenci sexuálního obtěžování, šikany a dalších forem genderově podmíněného násilí ve sportu u mládeže. Podpořit zavádění programů pro násilné rodiče, zaměřených na rozvoj rodičovských kompetencí. 7 7

Úkoly Akčního plánu Zajistit celorepublikovou dostupnost terapeutických intervencí pro násilné osoby. Průběžné školení policie, justice a dalších pomáhajících profesí. Podporovat specializaci Policie ČR na případy domácího a genderově podmíněného násilí. Zpracovat komparativní analýzu specializace soudců a soudkyň na případy domácího a genderově podmíněného násilí. Realizovat vládní informační kampaň. Zákon o zálohovaném výživném. Přistoupení k Istanbulské úmluvě 8 8

Děkuji za pozornost! Úřad vlády ČR Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Radan Šafařík (safarik.radan@vlada.cz, +420 296153534) 9 9