DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňová teorie a politika
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Účtování daní a dotací „3“
Finanční a rozpočtové právo
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Druhy daní Daně FO.
Základní prvky daňové techniky
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Podniková ekonomika.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Základní pojmy daňové teorie
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Maturitní téma 3 Účtování daní a dotací.
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ

Daň je povinná, zákonem stanovená platba do veřejných rozpočtů (státní rozpočet a místní rozpočty), která odčerpává část důchodu subjektu je neúčelová je neekvivalentní pravidelně se opakuje v časových intervalech při stejných událostech je nenávratná je založená na principu solidarity

Význam daní jsou významným příjmem veřejných rozpočtů – stát je vybírá k úhradě výdajů spojených s poskytováním veřejných statků a služeb (školství, zdravotnictví, kultura, obrana, bezpečnost, státní správa) a transferů (sociální dávky) ovlivňují chování plátce – mohou odradit jejich plátce od škodlivých činností (např. spotřební daň z lihovin a tabákových výrobků), mohou podporovat určité činnosti (např. jen 10% sazba DPH u některých služeb), mohou regulovat hospodářskou aktivitu (daně rostou subjekty mají méně peněz menší poptávka snížení hospodářského růstu)

Přehled daní v ČR Přímé daně srážejí se z našich příjmů Nepřímé daně jsou obsaženy v cenách výrobků a služeb vybírá je a odvádí za nás někdo jiný

Přímé daně

Nepřímé daně

Základní daňové pojmy Poplatník daně – nese daňové břemeno (např. při zdanění mzdy nese daňové břemeno pracovník) Plátce daně – má povinnost daň vypočítat a odvést do státního rozpočtu – v některých případech je totožná s poplatníkem, někdy je odlišná od poplatníka daně

Příklady: 1) Kdo je poplatník a plátce daně z příjmů z podnikání (FO)? Poplatník - podnikatel Plátce - podnikatel 2) Kdo je poplatník a plátce daně z příjmů ze závislé činnosti (mzdy)? Poplatník - zaměstnanec Plátce - podnik

Předmět daně – z čeho se daň vybírá – příjem nebo majetek u přímých daní – výrobky a služby u nepřímých daní Základ daně (ZD) – předmět daně kvantitativně vymezený v peněžních nebo naturálních jednotkách – z něho se daň vypočítává

Sazba daně – slouží k výpočtu daně – procento z upraveného základu daně (např. 15 % u FO) – peněžní částka z měrné jednotky základu daně (např. 1 Kč z 1 m² zastavěné plochy) Sleva na dani – částka, o kterou se snižuje vypočtená daň

Zdaňovací období – období, ze které je plátce daně povinen daň vypočítat a odvést správci daně Správce daně – příslušný finanční úřad, který kontroluje správnost výpočtu a odvádění daní Daňové přiznání – písemný dokument, ve kterém plátce daně vypočítá všechny skutečnosti týkající se příslušné daně, předkládá ho do stanoveného termínu správci daně

Registrace k daním Každý plátce se musí registrovat u příslušného finančního úřadu, a to: při zahájení podnikání do 30 dnů, při vzniku povinnosti daň vybírat nebo na ni srážet zálohy do 15 dnů.

Placení daní výše daně se uvádí v daňovém přiznání plátce daně je povinen podat daňového přiznání do určitého termínu (řádné daňové přiznání) je stanoven zákonem i termín pro zaplacení daně

V případě některých daní se platí zálohy na daň během roku a při podání daňového přiznání se zjistí skutečná výše daňové povinnosti. Když je větší než součet záloh, vznikne nedoplatek, který musí plátce uhradit. Když je menší než součet záloh, vznikne přeplatek, který bude plátci vrácen na základě žádosti nebo ponechán jako záloha na příští rok.

Daň z příjmů FO Předmětem daně jsou: příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků, příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti příjmy z kapitálového majetku příjmy z pronájmu ostatní příjmy. Existují příjmy, které nejsou předmětem daně, jsou osvobozeny nebo nejsou zahrnuty do základu daně.

Výpočet daňové povinnosti: 1) základ daně = součet dílčích ZD, ZD = příjmy – výdaje 2) upravený ZD = ZD – nezdanitelné části (např. dary, úroky z úvěru ze stavebního spoření a z hypotéčního úvěru, příspěvky na penzijní připojištění) – odpočitatelné položky (např. ztráta) 3) daň před slevou = 15 % z upraveného ZD 4) daň po slevách Podrobněji viz zákon o daních z příjmů.

Daň z příjmů PO Předmět daně příjmy (výnosy) Základ daně rozdíl těchto příjmů (výnosů) snížený o výdaje (náklady) Daňová sazba 19 % z upraveného ZD. Podrobněji viz zákon o daních z příjmů.

Daně z nemovitostí Předmětem daně jsou: pozemky na území ČR vedené v katastru nemovitostí stavby, byty a nebytové prostory v ČR Existují výjimky, které se nezahrnují do předmětu daně nebo jsou osvobozeny. ZD a daňové sazby se liší podle typu nemovitosti a lokality. Podrobněji viz zákon o daních z nemovitostí.

Daně převodové Předmětem dědické daně je: zděděný majetek (nemovitosti i movité věci). Osvobozen je zděděný majetek, kde je dědicem příbuzný v 1. a 2. skupině. Základ daně = cena zděděného majetku – dluhy zůstavitele – náklady na pohřeb – výdaje na notářské řízení .

Předmětem darovací daně jsou: majetkový prospěch. Osvobozen je darovaný majetek, kde je příjemcem daru příbuzný v 1. a 2. skupině. Základ daně = cena zděděného majetku – dluhy - clo

Předmětem daně z převodu nemovitostí je: prodej nemovitosti. Základ daně cena nemovitosti stanovená odhadcem. V případě, že prodejní cena je vyšší než odhadní, platí se daň z té vyšší. Podrobněji viz zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.

Silniční daň Předmět daně vozidla určená k podnikání osvobozena jsou např. jednostopá a tříkolová Základ daně hmotnost v tunách a počet náprav (u nákladních automobilů, přívěsů, autobusů) objem válců motoru (u osobních automobilů) Podrobněji viz zákon o dani silniční.

DPH Předmět daně zdanitelné plnění Základ daně cena zboží nebo služeb dodání zboží poskytnutí služby převod nemovitostí Základ daně cena zboží nebo služeb

= daň na výstupu – daň na vstupu Daňové sazby Daňová povinnost = daň na výstupu – daň na vstupu Daňové sazby základní 20 % snížená 10 % Podrobněji viz zákon o dani z přidané hodnoty.