Nutriční aspekty světových náboženství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Nutriční aspekty světových náboženství Listopad 2015 Martina Nevrlá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Regenerační přípravky I.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Diferencované stravování
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Životní cyklus.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Jak na prezentaci? Každý bude mít 5 minut na prezentaci vědeckého článku s tématem ekologie a Vaši kolegové a vyučující budou mít 2-3 minuty na otázky.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Diferencované stravování
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Nutriční aspekty světových náboženství duben 2017 Martina Nevrlá

Vaše osobní zkušenosti

Počty věřících Křesťanství 2,2 miliardy Islám 1,6 miliardy Hinduismus 1 miliarda Buddhismus 500 milionů Judaismus 14 milionů

Aktuálnost V době globalizace je nutné se zajímat o ostatní kultury Lepší spolupráce pacientů při terapii

Kulturní kompetence NT 3 principy: Vůle dovědět se o kultuře klientů Sebereflexe - jsou si vědomi, jak jsou jejich vlastní výživové zvyklosti ovlivněny kulturou, ve které žijí Použití znalostí při poskytování péče

Důsledky začlenění kulturních kompetencí Pacienti/klienti cítí porozumění a respekt, nebojí se vyhledat zdravotní péči Odborníci mohou získat přesnější informace a lépe určit diagnózu, pokud rozumějí a dobře komunikují s pacienty Pacienti jsou s péčí více spokojeni Spokojení pacienti lépe spolupracují a dodržují doporučení Rodina více spolupracuje a podporuje pacienta, pokud doporučení jsou kompatibilní s jejich přesvědčením

Co můžete udělat Zaměstnat tlumočníka Dovědět se co nejvíce z knih a článků Strávit čas v jejich kulturním prostředí Kurzy, workshopy interkulturní komunikace Organizace: Zaměstnat tlumočníka Materiály v jazyce klienta Zaměstnat členy komunity Pomoc při tvorbě edukačních materiálů

Kulturní podmíněnost Skladba pokrmu Skladba denních jídel Hamburger, hranolky, nápoj Pro Japonce jídlo v McDonald 's – bez rýže pouze svačina Skladba denních jídel 3 denní jídla s nejbohatším večer – produkt průmyslové revoluce a prodlouženého školního dne Rodiny farmářů – největší jídlo uprostřed dne, aby pracovníci vydrželi až do konce dne V některých kulturách jsou považována za ideální 2 denní jídla

Skladba týdenních jídel Nedělní oběd – symbol kultury Oslavy během roku spojené s hostinami

Mnohoznačný význam 1 pokrm má pro různé osoby různý význam: Oslava etnické identity Nízký sociální status Změny významu při změně okolností např. cukr – nejdříve symbol blahobytu, po rozšíření ztráta hodnoty Někdy rozdílné vnímání mužského a ženského principu (steak x jahody)

Potrava jako etnický znak a symbol moci Italové v Americe Alkoholdehydrogenáza, Laktátdehydrogenáza

Etnocentrismus Přesvědčení, že moje postoje a chování jsou „přirozené“ a nejlepší, odlišné je „divné“ Kanibalismus http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/210411000370902/ Kulturní relativismus Všechny kultury jsou stejně dobré

Křesťanství Islám Hinduismus Buddhismus Judaismus

Křesťanství Historie stravování římských katolíků Církve vzešlé z reformace Historie stravování v pravoslavné církvi

Historie stravování a křesťanství Stravování u římských katolíků Do roku 1966 zákaz v pátek konzumovat maso Některé řeholní řády vegetariánství Církve vzešlé z reformace: Snaha odlišit se od římských katolíků Adventisté lakto-ovo vegetariáni nekonzumují (maso, ryby, alkohol, čaj, kávu,tabák)

Historie stravování v pravoslavné církvi: Přísné dodržování půstu v pátek a ve středu Před významnými svátky Ostatní křesťanské církve Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů

Křesťanství a mentální anorexie Sv. Kateřina Sienská Alžběta z Reutte Kateřina z Janova Domenica da Paradiso Sv. Mikuláš z Flűte

Potraviny se zvláštní mocí Rituály při vykrvení Ramadán Islám a jídlo Podobné předpisy se židovskými Potraviny se zvláštní mocí Rituály při vykrvení Ramadán

Hinduismus Vegetariánství Kastovní systém Kult uctívání krávy kolem roku 1000 n.l. Kastovní systém Kult uctívání krávy Hnutí Hare Krišna ochutnávání

Ašramová kuchyně Pořad duchovní kuchyně čt 2, 2007, Režie S. Zeman. (new age, katolicismus, pravoslaví, čínská náboženství…)   http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122711478-duchovni-kuchyne/307298380030009-hinduismus/

Buddhismus a jídlo Vegetariánství? Mniši žebrání Geografické poměry Peklo, jako hrozba po požití masa?

Judaismus Nejkomplikovanější soubor stravovacích norem 3 základní pravidla: Povolené druhy masa Zákon Kashrutu (skot, ovce, kozy, buvoli, jeleni, srnci, daňci, kamzíci, losi, husa, kachna, slepice, bažant, křepelka koroptev, okoun cejn, lín, kapr, losos..) Zakázáno: vepř, osel, kůň, zajíc, králík, velbloud, úhoř. Správná příprava Masité X Mléčné 6hodin

ovlivnit zdravotní stav věřících?? Jak mohou stravovací návyky ovlivnit zdravotní stav věřících??

Hinduismus, buddhismus, Církev Adventistů sedmého dne - Vegetariánství Stanovisko ADA: Správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a může být dokonce zdravotně přínosná.

Studie provedená u Adventistů: Bylo zjištěno: ↓ BMI ↑ vláknina ↓ alkohol ↑ zelenina Méně častý výskyt diabetu 2.typu a hypertenze. Prevence kolorektálního karcinomu a aterosklerózy.

Pravoslavné křesťanství a stravování během půstu ↓ BMI ↑ folátu ↑ vlákniny ↑ Mg ↓riboflavin, Ca ↑ luštěnin, ovoce , zeleniny a brambor ↓ nasycených a trans MK energetický příjem se v jednotlivých studiích liší ↓ celkový příjem T a B, ↑ S !!!! ↓ celkový CH, LDL, TAG

Vliv Ramadánu na věřící Výsledky jednotlivých studií se velmi liší. Měřené parametry (HDL, LDL, celkový CH, TAG, glukóza) zřejmě závisí na stravování v povolených denních hodinách. Délka půstu-12 h průměr, ale i 22h- v létě v polárních regionech Komplikace?? Diabetes

Vliv stravování Židů na jejich zdravotní stav Pouze malý počet studií ↓ celkový CH, LDL, TAG ↑ HDL ↓ BMI ↓ nasycených MK ↑ S ↓ T (kostní denzita a vitamin D)??

Praktická část Jak ovlivní půst pravoslavných věřících hodnoty antropometrické a biochemické. Filipovský půst před Vánocemi (40 dnů). Vyšetřované osoby a metodika: 2 ženy (22 a 54let), 2muži (57 a 76let). Antropometrie: Tělesná hmotnost, BMI, procento tělesného tuku, obvod paže pasu a boků, KT.

Biochemie: bilirubin, ALT, AST, glukóza, alfa-amyláza, lipáza, celkový CH, HDL-CH, LDL-CH. Pro zjištění energetického příjmu bílkovin, sacharidů, tuků a cholesterolu byla použita metoda 24h recallu.

Výsledky praktické části: Antropometrie: BMI, % tělesného tuku, obvod paže pasu a boků se výrazně nelišily před a po skončení půstu. Nebyl zjištěn ani rozdíl v příjmu S, B, T. Převládala konzumace rostlinných bílkovin. Zastoupení jednotlivých aminokyselin ve stravě se velmi lišilo a nedá se jednoznačně říci, že by některé byly deficitní, či by jejich příjem byl zvýšený.

Z biochemických hodnot došlo k výrazné změně hladin bilirubinu u všech vyšetřovaných osob. Při restrikci energetického příjmu může být způsobeno mutací genu UGT1A1 Gilbertův syndrom Zvýšená konzumace ovsa Hladiny bilirubinu však byly v normě.

Hladiny celkového cholesterolu u tří osob klesly u ženy (1956) však stouply. Endogenní tvorba. Nedošlo k výrazným změnám hodnot ALT, AST, lipázy a alfa-amylázy, hladina glukózy se také nezměnila.

Závěr praktické části: Z výsledků praktické části vyplývá, že dodržování půstu nemá negativní vliv na zdravotní stav věřících. Strava je kvalitativně i kvantitativně plnohodnotná. Důležitá je celková pestrost stravy a dostatek všech makro i mikronutrienů.

Závěr Stravování hraje v náboženství významnou roli. Každí náboženství je specifické svými stravovacími praktikami a rituály . Většina náboženství však splňuje zásady správné výživy a obsahuje dostatečné množství všech makro i mikronutrientů. Většina náboženství ve svých stravovacích předpisech zohledňuje potřeby u rizikových skupin. Studie provedené v posledních letech dokonce zdůrazňují příznivé účinky některých náboženských stravovacích praktik na zdraví.

Děkuji za pozornost

BAUDIŠOVÁ, J. , PODRACKÁ, A. Postní pokrmy pod­le pravoslavné tradice BAUDIŠOVÁ, J., PODRACKÁ, A. Postní pokrmy pod­le pravoslavné tradice. Olomouc: Fontána, 2003, s. 256. ISBN 80-7336-112-4. BÍLEK, M. Specifické aspekty sociální práce v dnešní multireligiózní společnosti. Olomouc, 2006. 45 s. Závěrečná práce absolventská práce na Vyšší odborné škole sociální v Olomouci. BRYANT, C. A. The Cultural Feast: An Introducti­on to Food and Society. Thomson Brooks/Cole, 2007, s. 446. BUBÍK, T. Hostina a půst v křesťanské kultuře. In Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005, s. 19-26. ISHIHARA, T. et al. Role of UGT1A1 mutation in fasting hyperbilirubinemia. Journal of Gastroenterology and Hepatplogy, 2001, no. 16, s. 953. JALEEL, M. A. et al. Variations in blood glucose and lipid profile during Ramadan Fasting in male. Medical Forum Monthly, 2006, vol. 17, no. 1, s. 23-27. JANALÍK, F. – MARHOLD, J. Tajemství židovské kuchyně. 2. vyd. Praha: Plot, 2003. 199 s. KAŇKOVÁ, K. Poruchy metabolizmu a výživy – vybrané kapitoly z patologické fyziologie, Brno: Masarykova univerzita, 2005, 59 s. KIZILTAN, G. et al. Dietary intake and nutritional status o Turkish pregnant women during Ramadan. Saudi medical Journal, 2005, vol. 26, no. 11, s. 1782-1787. KOVACS, A. Pôst , islámsky aktivizmus a reinterpretácie ramadánu. In Náboženství a jídlo. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2005. s. 75-84. MAHAN, L. K., ESCOTT-STUMP, S. Krause’s Food and Nutrition therapy, Saunders Elsevier, 2008, s. 1352. PERSYNAKI, A, – KARRAS, S, – PICHARD, C. Unraveling the metabolic health benefits of fasting related to religious beliefs: A narrative rewiev. Nutrition, 2017, vol 35, s.14-20. STOJANOVIČOVÁ, M.Vliv náboženství na stravovací návyky.Brno, 2010. 60 s. Bakalářská práce na LFMU. TREPANOWSKI, J.F. BLOOMER, J.R, The impact of religious fasting on human health. Nutrition Journal, 2010, no.9, s. 1-9. …………………………………………………………aj