Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
„EU peníze středním školám“
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Osobnosti národního obrození
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
český básník,jeden z největších představitelů českého romantismu,zakladatel moderní české poezie životopisci bývá popisován jako samotářský.
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/5 Název: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 3.10. 2012 Ročník: V3 Stručná anotace: Prezentace slouží jako doplněk k výkladu se zaměřením na život a dílo K. H. Máchy. Obsahuje jak literárně historická data, tak úkoly, které ověřují znalosti předchozích kapitol dějin literatury, Součástí prezentace jsou dále odkazy na Máchovu tvorbu.

Karel Hynek Mácha 1810 - 1836

Život K.H.Máchy největší český romantický básník, prozaik narodil se jako Ignác Mácha na Malé Straně v Praze, otec byl mlynář, matka hudebnice Po gymnáziu studoval filozofii a práva v Praze, dokončil pouze studium práv (byl žákem Jungmanna, setkal se zde i s K. J. Erbenem) V době pražských studií hrál divadlo v ochotnické družině Josefa Kajetána Tyla v Kajetánském domě na Malé Straně. Zde se seznámil s Eleonorou Šomkovou (celá jeho tvorba je protknuta jménem Lori), se kterou měl později nemanželského syna Ludvíka.

po studiích odešel do Litoměřic, kde působil jako advokátní praktikant po studiích odešel do Litoměřic, kde působil jako advokátní praktikant. Do Prahy se vracel pravidelně každý týden za Lori pěšky. zemřel na zápal plic, ke kterému přišel při hašení požáru, druhá verze hovoří o choleře, den nato měl mít svatbu s Lori. Po smrti Ludvíka se Lori vdala znovu za pražského měšťana a zemřela až 1891. Zajímavost: Mácha byl vášnivý cestovatel. Chodil většinou pěšky a vyhledával zejména romantická místa spojená s historií a krásy přírody. Ačkoli je často prezentován jako osamělý poutník krajinou, žádnou z větších cest nepodnikl sám.

Literární dílo první básnické pokusy psal v němčině V roce 1830 se definitivně uchýlil k češtině a celá jeho další tvorba zůstala tomuto jazyku věrná. V prosinci 1831 vychází v časopise Večerní vyražení první Máchův text, báseň Svatý Ivan, kterou pozitivně ohodnotil Josef Jungmann ? Kdo byl Josef Jungman? Odpověď ZDE

Próza V próze se zaměřil hlavně na historická témata - čtyřdílný román Kat, ale jeho části Vyšehrad, Valdek a Karlův tejn zůstaly pouze v náčrtcích. Jediná dokončená a časově nejpozdější část zamýšlené tetralogie z doby Václava IV. je Křivoklad (1834). Cyklus Obrazy ze života mého (Večer na Bezdězu, Marinka) se odehrává v jeho současnosti a kromě lyrizujících tendencí v něm nacházíme i autobiografické prvky, ostatně jako v celé Máchově tvorbě.

Próza Jeho nejrozsáhlejší prací je román Cikáni. Pracoval na něm od října do prosince 1835. Román neprošel cenzurou a poprvé vyšel kompletně až v roce 1857. Z jeho dalších próz lze zmínit Pouť krkonošskou, Návrat, Klášter sázavský, Valdice, Rozbroj světů či Sen. Mácha si rovněž vedl literární zápisník, deníky a psal dopisy; právě tyto prameny jsou důležitými zdroji o jeho životě – deník částečně rozluštil Jakub Arbes

Poezie – MÁJ 1836 zaujímá ústřední místo jak v Máchově tvorbě, tak v dějinách české literatury bývá považována za vrcholné dílo českého literárního romantismu. Mácha v této skladbě zcela vybočil z obrozeneckého programu 1. poloviny 19. století a pojal ji jako osobní zpověď rozervaného romantického člověka plného nejistot a otázek po smyslu života. jediná kniha, která vyšla Máchovi za jeho života. Musel ji však vydat sám. Všech 600 výtisků se brzy rozprodalo.

MÁJ 1836 Soudobá domácí kritika (Josef Kajetán Tyl, Josef Krasoslav Chmelenský) pro Máj nenašla pochopení (absence národnostního apelu, údajné kopírování Byrona atd.). Máj se však šířil v opisech a definitivní rehabilitaci mu přinesla generace májovců. Dnes je Máj jednou z nejvydávanějších českých knih. Mnohá vydání ilustrovali naši výtvarníci: Mikoláš Aleš, Karel Svolinský, Toyen, Jan Zrzavý, Cyril Bouda Text Máje dostupný ZDE

Rozbor Máje – kontrolní otázky 1. Z kolika částí se skládá Máj? 4 zpěvy a 2 intermezza. Celé skladbě předchází věnování – báseň Čechové jsou národ dobrý, která připomíná vlastenecké básně. 2. Zařaď Máj mezi literární žánry? Lyricko-epická skladba – poema

3. Jmenuj a charakterizuj hlavní postavy Máje, krátce převyprávěj děj. Líčí příběh Jarmily, Viléma a Vilémova otce Příběh se odehrává na jaře (na pozadí líčena májová příroda). Jarmila marně čeká na svého milého Viléma na břehu jezera, dovídá se však, že její Vilém sedí ve vězení za vraždu svůdce Jarmily, který byl Vilémovým otcem, ale Vilém o tom nevěděl. Vilém byl svým otcem jako malý chlapec vyhnán do lesů, kde stal loupežníkem, ale když poznal Jarmilu, změnil se. Nyní je odsouzen za vraždu k popravě, Jarmila tíhu osudu neunáší a spáchá sebevraždu skokem do jezera.

4. Jak Mácha řeší otázku viny? Každá vina musí být potrestána 5. Mácha je mistrem metafory. Vysvětli termín metafora a uveď konkrétní příklady z Máje: Metafora - literární konstrukce spočívající v přenášení významu na základě vnější (strukturální) podobnosti Příklad: Bledá tvář Luny, mrtvá hvězda

7. Jak na dílo reagovala soudobá kritika? 6. Byl příběh Máje inspirován skutečným příběhem nebo se jednalo o čistou ”fikci”? Příběh byl zřejmě inspirován skutečnou událostí: v roce 1774 byl poblíž Mladé Boleslavi na pahorku zvaném Na spravedlnosti popraven lámáním v kole Hynek (Ignác) Schiffner, který zavraždil v Dubé u Doks svého otce. 7. Jak na dílo reagovala soudobá kritika? Po smrti Máchu nikdo nečetl. Kritika ho odsoudila, prý jsou to opisy Barona (epigon), uznán byl až básnickou generací 60.let 19.st – májovci

DISKUSE na závěr Proč je příběh Máchova Máje tak aktuální dodnes? Pokuste se ostatním sdělit svůj názor na dílo:)

Zdroje informací Internetové zdroje Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel Hynek Mácha [online]. c2012 [citováno 17.09.2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Karel_Hynek_M%C3%A1cha&oldid=11056 606> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Josef Jungmann [online]. c2012 [citováno17.09.2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Josef_Jungmann&oldid=11060369> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jakub Arbes [online]. c2012 [citováno 17.09.2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jakub_Arbes&oldid=10876703> http://www.lupomesky.cz/maj/ (17.9.2012)

literární zdroje: HÁNOVÁ, Eva. Odmaturuj! z literatury. Vyd. 2. Brno: Didaktis, c2002, 184 s. ISBN 80-862-8537-5 SLANAŘ, Otakar. Obsahy a rozbory děl: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 255 s. Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-902-5717-8.