NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Sloučeniny v organismech
Lidské zdraví a potrava
SACHARIDY II.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.1.1.J18 TEMA: Výživa cukry, tuky, bílkoviny ČÍSLO PROJEKTU: Mgr. Kateřina Schejbalová CZ.1.07/1.4.00/21.2976

anotace Žáci se seznámí se základními živinami Obrázky jsou pouze navádějící k dotazům a rozvoji diskuze na téma zdrojů jednotlivých druhů živin Žáky aktivně přivedeme k diskuzi o poměru jednotlivých složek živin v naší potravě Vyžijeme znalostí a mezipředmětové vztahy k podobným tématům např. zdravý živ. styl…..

SACHARIDY, CUKRY, TUKY VÝŽIVA

ŽIVINY DODÁVAJÍ TĚLU ENERGII ŽIVINY ZÍSKÁVÁME Z JÍDLA MIMO JÍDLA POTŘEBUJEME: VODU, VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY ZÁKLADNÍ ŽIVINY SACHARIDY (cukry) LIPIDY (tuky) PROTEINY (bílkoviny)

SACHARIDY=CUKRY Hlavní zdroj energie (té rychlé energie) CUKRY JEDNODUCHÉ - hroznový cukr, ovocný cukr (fruktóza) CUKRY SLOŽENÉ - řepný cukr (sladíme), mléčný cukr, škrob(brambory, mouka,rýže) Všechny cukry štěpí TS na glukózu (zdroj energie) Nadbytečná glukóza se mění v játrech a svalech na zásobní glykogen

SACHARIDY

PROTEINY=BÍLKOVINY Základní stavební jednotka buněk Důležité pro růst organizmu a obnovu ROSTLINNÉ – luštěniny, obilniny, brambory, ořechy ŽIVOČIŠNÉ – maso, mléko, vejce Bílkoviny se rozkládají na aminokyseliny = stavební kameny buněk a tkání (vegetariány z rostlinných nemají)

PROTEINY=BÍLKOVINY

TUKY = LIPIDY ZÁSOBNÍ LÁTKA A ZDROJ ENERGIE Důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) Ukládají se v podkoží , chrání orgány TUKY ROSTLINNÉ Semínka rostlin, ořechy, olej TUKY ŽIVOČIŠNÉ Máslo, sádlo, lůj, mléčný tuk

TUKY=LIPIDY

citace Obrázek výživy: Výživa: Rueda de los alimentos.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 9.6.2007 [cit. 2011-11-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rueda_de_los_alimentos.jpg Cukry: Cukry. In: Office.microsoft.com [online]. 2011 [cit. 2011-11-11]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=cukry&ex=1&ctt=1#ai:MP900438361| Chléb: Chléb. In: Office.microsoft.com [online]. 2011 [cit. 2012-02-27]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=chl%C3%A9b&ex=1&ctt=1#ai:MP900313735| Banán: Banán. In: Office.microsoft.com [online]. 2011, 2011 [cit. 2011-11-11]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=ban%C3%A1n&ex=1&ctt=1#ai:MC900237674| Bílkoviny:Proteiny: bílkoviny. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-27]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/FoodMeat.jpg Hamburger: Hamburger. In: Office.microsoft.com [online]. 2011, 2011 [cit. 2011-11-27]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?ex=2&qu=hamburger#ai:MP900427640|mt:0| Olej:Olej. In: Office.com [online]. 2011 [cit. 2011-11-27]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=olej&ctt=1#ai:MP900432745|mt:0|