Lotyšsko Vzájemné ekonomické vazby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Název: VY_32_INOVACE_28_Hutnictví a strojírenství ČR_Sluková Téma: Hutnictví a strojírenství ČR.
Advertisements

Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Peru – Česká republika perspektivy obchodních vztahů.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Teritoriální setkání Švédsko (ICC, )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU 8. ročník soutěže pro malé a střední exportéry Exportní cena DHL Nejúspěšnější klient CzechTrade 10. listopad 2005 Jitka.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské republice © Schwarz 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ “INVESTIČNÍ.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Pojišťování exportu do Iránu
Spotřební a energetické daně
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Přímé zahraniční investice
Malé a střední podnikání
Historie EU.
Společné a koordinované politiky EU
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obsah veřejných rozpočtů I
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Realizace obchodního případu ve vybrané společnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Světové hospodářství TÉMATICKÝ CELEK:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Teritoriální setkání - Finsko
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
jak vám pomáháme ve východní evropě a v asii
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Národní akční plán čisté mobility
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život bez střeva , Praha.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
TĚŽEBNÍ SEKTOR V LATINSKÉ AMERICE
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Transkript prezentace:

Lotyšsko Vzájemné ekonomické vazby Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz

Obsah prezentace Bilaterální vztahy a smluvní základna Zahraniční obchod Trend ve vývoji zahraničního obchodu a struktura Nejvýznamnější vývozní položky a vývozci Nejvýznamnější dovozní položky a dovozci Investice Perspektivní obory, sektorové příležitosti a příklady Zahraniční zastoupení ČR - kontakt

Bilaterální vztahy a smluvní základna Bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Lotyšskou republikou jsou velmi dobré, mezi oběma zeměmi neexistují otevřené problémy. Naopak mají mnoho společných zájmů, které prosazují v rámci členství v EU a NATO. Smluvní základna – členství v EU Uzavřené bilaterální smlouvy: Dohoda o podpoře a ochrana investic (25. 10. 1994) Dohoda o zamezení dvojímu zdanění (25. 10. 1994) 2 mezivládní a 4 rezortní smlouvy.

Zahraniční obchod - trend 1993 - 2016

Zahraniční obchod – struktura 2016/2015 SITC 1 Název zbožové skupiny SITC Vývoz - podíly v % Dovoz - podíly v % 2015 2016 Potraviny a živá zvířata 11,3 3,0 20,1 26,6 1 Nápoje a tabák 2,2 1,9 0,8 0,5 2 Suroviny nepoživatelné, bez paliv 1,5 1,1 1,4 0,9 3 Minerální paliva, mazadla a příbuzné materiály 2,8 0,4 3,1 2,6 4 Živočišné a rostlinné tuky a oleje 0,0 1,7 0,2 0,1 5 Chemikálie 10,4 9,9 16,6 6 Tržní výrobky tříděné hl. podle druhu materiálu 17,0 16,7 21,9 18,9 7 Stroje a přepravní zařízení 42,7 53,9 29,5 8 Různé průmyslové výrobky 12,0 6,5 22,1 9 Nespecifikováno

Zahraniční obchod, top 10 – vývoz (2016) Pořadí Zbožová skupina (SITC 2) Podíl v % 1. silniční vozidla 11,7 2. káva, čaj, kakao, koření a výrobky z nich 8,1 3. elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče 7,6 4. zařízení k telekomunikaci a pro záznam a reprodukci zvuku 6,8 5. stroje a zařízení všeobecně užívané v průmyslu 6,2 6. různé výrobky 4,7 7. kovové výrobky 4,1 8. kancelářské stroje a zařízení k automat. zpracování dat 3,4 9. strojní zařízení pro určitá odvětví průmyslu 3,3 10 textilní příze, tkaniny, tržní výrobky z nich 3,0

Zahraniční obchod, top 10 – dovoz (2016) Pořadí Zbožová skupina (SITC 2) Podíl v % 1. zařízení k telekomunikaci a pro záznam a reprodukci zvuku 17,6 2. léčiva a farmaceutické výrobky 9,9 3. železo a ocel 9,7 4. mléčné výrobky a vejce 8,7 5. elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče 3,7 6. výrobky z korku a dřeva 7. ryby, korýši a měkkýši 3,3 8. plasty v prvotní formě 3,2 9. textilní příze, tkaniny, tržní výrobky z nich 3,1 10. uhlí, koks a brikety

Investice dle ČNB dosáhly PZI z Lotyšska v ČR koncem roku 2015 cca 45,0 mil. Kč české investice do Lotyšska statistika ČNB uvádí ke konci roku 2015 předběžně ve výši 175,4 mil. Kč z ČR dosud do Pobaltí nepřišel žádný významný investor, přestože podmínky pro kapitálové zapojení jsou tam přinejmenším stejně dobré jako jinde a ve volných zónách se nabízejí i nezanedbatelné pobídky

Perspektivy vzájemného obchodu V předkrizovém období (do r. 2008), kdy pobaltský region a Lotyšsko zejména zažívaly hospodářský boom, byla přítomnost českého zboží a vyspělé techniky na těchto trzích velmi výrazná a nápadně rostla. Hluboká ekonomická a finanční krize, která Lotyšsko zasáhla nejcitelněji z celého regionu, se  promítla do prudkého poklesu koupěschopné poptávky a tedy i omezení dovozů ze zahraničí, včetně České republiky. Tento propad naštěstí netrval dlouho a výsledky vzájemné výměny se  od  poloviny roku 2010 opět zlepšují.

Sektorové příležitosti v Lotyšsku chemický průmysl dřevozpracující průmysl potravinářský průmysl Energetika kovozpracující průmysl dopravní strojírenství životní prostředí zbrojní/obranný průmysl zdravotnictví a tzv. živé vědy (life sciences) cestovní ruch Blíže k aktuálním příležitostem na: http://www.businessinfo.cz

Obchodní příležitosti - příklady železniční magistrála evropského významu Rail Baltica spolu s navazujícími modernizačními projekty (spojení Helsinki–Tallinn-Riga-Kaunas-Varšava) dodávky pro MHD, např. 2013 uzavřen kontrakt se společností Škoda Electric Plzeň na dodávku trolejbusů možnost zapojení do převodu standardů vysokonapěťových sítí z ruských na evropské (EE) projekty na pomezí energetiky a dopravy, konkrétně rozsáhlá elektrifikace železnic v Lotyšsku plynové propojení mezi Polskem, Litvou, Lotyšskem a Estonskem a se střední a západní Evropou (plynovod GIPL) – realizace do r. 2019 zbrojní průmysl – navýšení rozpočtu na obranu zbývá zprivatizovat velké státní společnosti a některé menších podílů v již zprivatizovaných firmách, např. ve Ventspilské naftě (ropný terminál), Lattelekomu (telekomunikační společnost) a  Latvenergo (energetický monopol). Privatizaci realizuje Lotyšská privatizační agentura https://www.pa.gov.lv/

Zastoupení v Lotyšsku ZK CzechTrade Pobaltí má v péči Estonsko, Litvu a Lotyšsko Služby ZK CzechTrade Pobaltí vyhledávají převážně menší a  střední podniky, které chtějí rozšířit geografii svých obchodních zájmů a nemají s těmito teritorii dosud zkušenosti Zahraniční kancelář CzechTrade Riga Zastupitelský úřad Vedoucí zahraniční kanceláře Ekonomický úsek Mgr. Marta Stolařová  Ing. Vítězslav Schwarz, Ph.D. tel.: +371 67508371 tel.: +371 6733 8181 fax: +371 67508370 email: Commerce_Riga@mzv.cz mob.: +371 26628156 web: www.mzv.cz/riga email: marta.stolarova@czechtrade.cz web: www.czechtrade.lv

Děkuji za pozornost. Mgr Děkuji za pozornost! Mgr. Martin Pospíšil Ministerstvo průmyslu a obchodu ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Další kontakty: Ing. Jan Vosmanský, CSc., teritorialista MPO +420 224 852 897 Email: vosmansky@mpo.cz Klientské centrum pro export Tel:+420 224 907 576 E-mail kcexport@businessinfo.cz Dittrichova 21 128 01 Praha 2