Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Peru – Česká republika perspektivy obchodních vztahů.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Teritoriální setkání Švédsko (ICC, )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice 2. Setkání Řídícího výboru MAP Neratovice 20. června 2016, MěÚ Neratovice.
Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské republice © Schwarz 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ “INVESTIČNÍ.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Výbor pro mezinárodní spolupráci CZ-SK-D Plán činnosti na rok 2014/15 Zpracoval František Ryneš, PDG, předseda sekce D 2240.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Pojišťování exportu do Iránu
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Aplikace nástrojů marketingového mixu ve vybrané společnosti
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Pracovní cesta Čína 2014.
PODPORA AGROEXPORTÉRŮ
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Členská schůze MAS Nepomuk,
Společné a koordinované politiky EU
Postavení automobilového průmyslu v české ekonomice
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
Inovace a regionální rozvoj
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Historické milníky EU Monika Matysová.
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Univerzitní město Olomouc
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Teritoriální setkání Island Praha, ing
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Teritoriální setkání - Finsko
Mezinárodní vědecká konference Národná a regionálna ekonomika VIII Herľany * Možnosti využití odlišností ve vývoji ekonomicky integrovaného.
Teritoriální setkání Ukrajina
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Role ČEB při realizaci exportní strategie
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Inovační aktivity v Bělorusku
Co znamená Předsednictví ?
Vývoj spolupráce při zlepšování provádění propagační politiky ČR a EU
Technologická platforma silniční doprava
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
jak vám pomáháme ve východní evropě a v asii
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Ochrana osobních údajů ve firmách v době účinnosti Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) - Podpůrné aktivity MPO pro podnikatele Ing. Pavel.
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Život bez střeva , Praha.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
5. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Transkript prezentace:

Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy Ing. Petr Kulovaný zástupce ředitele odboru zahraničních ekonomických politik II 10. listopadu 2016 3

Zahraniční obchod ČR Obchodní přebytek s EU státy byl v roce 2015 +35,907 mld EUR (nárůst +9,2 %) Obchodní deficit s asijskými zeměmi byl v roce 2015 -22,03 mld EUR (nárůst +24,02 %) Celkový export ČR byl v roce 2015 143,03 mld EUR (+4,82 %) a dovoz do ČR 127,41 mld EUR (+9,6 %) Čína byla 4. největším světovým obchodním partnerem ČR v roce 2015 (deficit byl -15,372 mld EUR) Export činil 1,67 mld EUR (+8,2 %) Dovoz činil 17,04 mld EUR (-0,5 %) Český export (+ limity) Tradiční exporty: průmyslová výroba, hlavně strojírenství a dopravní zařízení a průmyslové spotřební zboží. Limity české strany: cenová konkurenceschopnost, nedostatečná servisní podpora, nedostatečné znalosti kulturních a sociálních odlišností. Limity čínské strany: netarifní překážky, licence a certifikace podle CCC, ochrana IPR. Čínský dovoz Velmi bouřlivý vývoj: elektronika a komponenty pro PC, telekomunikační zařízení, elektrické stroje a zařízení, průmyslové stroje, textil a kovové produkty. Re-export českých výrobků, hlavně přes země EU, ale i prostřednictvím jiných zemí. 3

Historie česko-čínských vztahů (1) Československá republika byla jednou z prvních zemí na světě, která uznala Čínskou lidovou republiku 4. 10. 1949 1. ledna 1993 ČLR uznala nezávislost nově vzniklé ČR Od roku 2013 došlo k intenzifikaci česko-čínských vztahů na všech úrovních (politické, ekonomické a kulturní) Česká účast na setkání hlav států Číny a zemí SVE v Bukurešti (2013) a v Bělehradě (2014) První historické setkání čínského a českého prezidenta v Soči 3

Historie česko-čínských vztahů (2) Česká účast na 1. ministerském setkání Čína – země SVE o podpoře obchodní a ekonomické spolupráce v Ningbo Obnovení Společného ekonomického výboru mezi ČR a Čínou (2014) Čínské investiční fórum a Setkání místních představitelů v Praze Také návštěvy na vysoké úrovni vykázaly značný růst na obou stranách: První historická návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Číně v roce 2014 (opět v 2015) 3

Historie česko-čínských vztahů (3) Předseda Parlamentu Poslanecké sněmovny ČR Jana Hamáčka během „Českých dnů v Šanghaji“ (duben 2015) Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka na 4. summitu Čína – země střední a východní Evropy v Suzhou (listopad 2015), opětovně v červnu 2016 První historická návštěva Čínského vedoucího činitele – prezidenta Xi Jinpinga v ČR (březen 2016) Podepsány ekonomické dohody v hodnotě 101,906 mld EUR v mnoha různých oblastech na roky 2016-2020 V neposlední řadě bezpočetné návštěvy regionálních představitelů Detailní informace o dohodách: částka 2016 2016-2020 Celkem 10.906 mld EUR 3.517 mld EUR 7.39 mld EUR 294,5 mld CZK 94,95 mld CZK 199,52 mld CZK Investice v CZ 8.585 mld EUR 3.517 mld EUR 5.068 mld EUR   231,795 mld CZK 94,959 mld CZK 136,836 mld CZK Export do Číny 2.321 mld EUR 2.321 mld EUR 62,667 mld CZK 62,667 mld CZK 3

Budoucnost česko-čínských vztahů Využití a zapojení do čínské iniciativy Jeden pás, jedna cesta Prohloubení regionální ekonomické spolupráce Obchodní výměna Vzájemná výměna znalostí Aktivní člen „16+1“ (vztahy Číny se zeměmi střední a východní Evropy) Doplněk EU – čínské spolupráce Rozvoj synergií s hlavními EU iniciativami a plány Posilování politických a ekonomických vztahů jakož i mezilidské výměny CZ cíl: pokrok ve významných národních a regionálních projektech. 3

Prioritní oblasti spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (1) Letecký průmysl Všeobecné letectví (A-Z solution) Nové přímé linky: Praha-Peking, Praha-Šanghaj, Praha-Čcheng-tu Investice a průmyslové zóny Rozvoj oboustranných investic, včetně cestovního ruchu Hledání možností rozvoje ekonomických a technologických zón v ČR 3

Prioritní oblasti spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (2) Spolupráce v regionální oblasti Podpora různých druhů ekonomické spolupráce mezi provinciemi a regiony obou zemí Ostatní: těžební průmysl, infrastruktura, výzkum a vývoj, cestovní ruch atd. Aktivity MPO ČR Ekonomický smíšený výbor (2017) Pracovní skupina pro podporu investic (2017) Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně (Čína partnerská země v říjnu 2016) 3

Děkuji za vaši pozornost Ing. Petr Kulovaný, tel Děkuji za vaši pozornost Ing. Petr Kulovaný, tel. 224 852 633, kulovany@mpo.cz 3