Přípravný kurz na PŘ z KN ve 14.30

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Advertisements

Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: kultura, školství, náboženství Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 6/2012.
NÁVRAT. DO BUDOUCNOSTI NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI podle Bible.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_08 TÉMA: Křesťanství.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
CESTA KE ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ HARMONII
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Český stát za vlády Lucemburků
Náboženství a fanatismus
Velikonoce Mgr. Blanka Andrýsková.
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Bůh je moje jistota..
Skutky apoštolů a apoštolské listy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
TÉMA: Legenda o svatém Václavu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Úzká brána a cesta k životu
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Téma (název prezentace)
Eucharistie Křesťanská svátost.
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-35_ OpakovánÍ Starověká Palestina, INDIE, Čína.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Žít svůj život naplno.
VELKÁ MORAVA.
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
O pokrytectví Matouš 22,15.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
2. Vyznávat hříchy a věřit Pánu
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
9. Rozlišování v modlitbě
JAN NEPOMUCKÝ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁVRAT.
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
EVROPA 11. STOLETÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Transkript prezentace:

Přípravný kurz na PŘ z KN 6. 4. ve 14.30 Obsah kurzu: V co věříme Bible – Starý a Nový zákon Ježíš Kristus Významné svátky Církev Desatero Znaky křesťanství, judaismu, islámu Svatí Sekty

V co věříme – modlitba Vyznání víry Věřím v Boha, Věřím v Ducha Svatého, svatou církev obecnou, společenství svatých, odpuštění hříchů, vzkříšení těla a život věčný. Amen Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země. I v Ježíše Krista, Syna jeho Jediného, Pána našeho; jenž se počal z Ducha svatého, narodil se z Marie Panny, trpěl pod Ponciem Pilátem, ukřižován umřel i pohřben jest; sestoupil do pekel, třetího dne vstal z mrtvých; vstoupil na nebesa, sedí po pravici Boha, Otce všemohoucího; odtud přijde soudit živé i mrtvé. Amen znamená souhlas s tím, co bylo vyřčeno. Žádné jiné náboženství nepovažuje Ježíše Krista za syna Božího.

Bible Starý zákon a Nový zákon - Bible je posvátnou knihou křesťanů, je nazývána Knihou knih. - základní dělení: Starý zákon a Nový zákon

Starý zákon - je sbírkou posvátných židovských knih, najdeme zde příběhy o stvoření světa, Adamovi a Evě, potopě světa atd. - některé významné osobnosti starého zákona: Mojžíš - vyvedl izraelity z egyptského zajetí a přijal desatero. Abrahám - byl pastevec, bylo mu Bohem přislíbeno četné potomstvo. David - pastevec, který se stal největším izraelským králem.

Nový zákon - čtyři evangelisté (Marek, Matouš, Lukáš, Jan) popisují život J. K. a jeho učedníků - dále zde najdeme spisy některých apoštolů

Ježíš Kristus - narozen v Betlémě - největší část života prožil ve městě Nazaret v oblasti Galilea - poslední 3 roky svého života působil Ježíš veřejně spolu se svými učedníky – apoštoly -umírá v svých 33. letech Jeruzalémě

Zázraky - první zázrak, který J.K. veřejně udělal, byl v Káně - proměnil vodu ve víno na svatbě - uzdravoval nemocné, osvobozoval posedlé, tišil bouři a chodil po vodě - 3. den po své smrti vstal z mrtvých a 40 dnů poté se scházel s apoštoly

Významné svátky Velikonoce - Zelený čtvrtek - poslední večeře - největší křesťanské svátky jsou Velikonoce - Zelený čtvrtek - poslední večeře - Velký pátek - ukřižování - Bílá sobota - vzkříšení Tyto tři dny se nazývají Velikonoční triduum. Další svátky sv. Anežka - 13. 11. sv. Václav - 28. 9. sv. Mikuláš - 6. 12.

Církev Výraz církev výlučně přísluší náboženskému společenství křesťanskému. Pojem církev pochází z řeckého KYRIAKÉ, tj. Pánova. Apoštol Pavel vidí společenství věřících jako tělo, ve kterém je Kristus hlavou a věřící jednotlivé údy. Členem církve (Božím dítětem) se člověk stane přijetím svátosti křtu.

Církev Katolická církev je celosvětově územně rozdělena na diecéze (v jejich čele je biskup). Diecéze má několik farních úřadů (farností), v jejich čele je farář.

Desatero 1. V jednoho Boha věřit budeš. 2. Nevezmeš jména Božího nadarmo. 3. Pomni, abys den sváteční světil. 4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. 5. Nezabiješ. 6. Nesesmilníš. 7. Nepokradeš. 8. Nepromluvíš křivého svědectví. 9. Nepožádáš manželky bližního svého. 10. Nepožádáš statku bližního svého

Rozdíly mezi judaismem, islámem a křest. Modlitebny: Židé – synagoga Křesťané – kostel Muslimové – mešita Symboly: Židé – Davidova hvězda Křesťané – kříž a ryba Muslimové – hvězda a půlměsíc

Svatí Svatí jsou ti, kdo neříkají ne lásce, jež se pokouší do nich proniknout. Svaté je, co je uznaně obecně dobré, pravé, blahodárné a následování hodné. Křesťanství k nám přinesli svatí bratři Cyril a Metoděj 5. července 863. Mezi české svaté patří také sv. Václav, sv. Jan Nepomucký, sv. Anežka, sv. Ludmila a další. Na cestě ke svatosti nám pomáhá Boží milost a hlas svědomí, díky kterému můžeme rozlišovat mezi dobrem a zlem.

Sekta označuje náboženskou skupinu vydělenou z určitého směru (náboženského, politického nebo ideologického) Některé znaky: autoritativní řízení, podřizování členů skupiny moci vůdce fundamentalismus, tedy úzkoprse dogmatický vztah k vlastnímu učení či pramenům, uzavřenost vůči světu, přinejmenším ideová, ale v mnoha případech fyzická selekce informací, ať směrem ze světa vůči členům skupiny, tak ze skupiny vůči světu, nabídka pomoci a řešení vážné životní situaci s cílem získat nového člena. Je tedy zřejmé, že sekty své stoupence omezují na svobodě a někdy mohou užívat i násilné a manipulativní taktiky. V čele sekty stojí vůdce.