Minulost a budoucnost smluv postavených na metodě Cost+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zenon Folwarczny 11. května 2011
Advertisements

Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Daň z příjmů právnických osob
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
IFA, Česká republika 17. května 2011
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Akvizice společností Financování akvizic
Výdělečná činnost občanských sdružení
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Novinky v přímých daních – zákon o daních z příjmů a zákon o rezervách
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Nedaňové výdaje Nedaňovými výdaji jsou obecně ty výdaje, které nesouvisí se zajištěním, dosažením a udržením příjmů, Nedaňovými výdaji budou také ty výdaje,
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Akvizice společností Transakční dokumentace Jan Hladký
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Problematika bezúplatných příjmů
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Daň z příjmů právnických osob
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Zdaňování ostatních příjmů
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Transkript prezentace:

Minulost a budoucnost smluv postavených na metodě Cost+ www.pwc.com/cz Minulost a budoucnost smluv postavených na metodě Cost+ IFA 9. prosince 2016

Změna ustanovení § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP účinná od 2015 Znění účinné do 31. 12. 2014 zc) výdaje (náklady), které nejsou podle § 25 výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to jen do výše příjmů (výnosů) s nimi přímo souvisejících za podmínky, že tyto příjmy (výnosy) ovlivnily výsledek hospodaření ve stejném zdaňovacím období nebo ve zdaňovacích obdobích předcházejících. Obdobně postupují poplatníci uvedení v § 2, kteří nevedou účetnictví, Znění účinné od 1. 1. 2015 zc) výdaje (náklady), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů a jsou poplatníkem zcela nebo zčásti určeny k přeúčtování jiné osobě nebo je tato osoba povinna je uhradit na základě závazku nebo jiného právního předpisu, a to jen do výše příjmů (výnosů) z tohoto přeúčtování nebo předpisu úhrady za podmínky, že tyto příjmy (výnosy) ovlivnily výsledek hospodaření ve stejném zdaňovacím období nebo ve zdaňovacích obdobích předcházejících; obdobně postupují poplatníci daně z příjmů fyzických osob, kteří nevedou účetnictví, prosinec 2016

Ustanovení § 23 písm. 4 odst. e) ZDP Znění účinné do 31. 12. 2014 e) částky zaúčtované do příjmů (výnosů), pokud souvisejí s výdaji (náklady) neuznanými v předchozích zdaňovacích obdobích jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to maximálně do výše těchto neuznaných výdajů (nákladů) v předchozích zdaňovacích obdobích. Obdobně postupují poplatníci uvedení v § 2, kteří nevedou účetnictví, Znění účinné od 1. 1. 2015 e) částky zaúčtované do příjmů (výnosů), pokud přímo souvisejí s výdaji (náklady) neuznanými jako výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to maximálně do výše těchto neuznaných výdajů (nákladů). Obdobně postupují poplatníci uvedení v § 2, kteří nevedou účetnictví, prosinec 2016

MF: Věcné změny v oblasti daní z příjmů – záměry k diskusi, verze k 13 MF: Věcné změny v oblasti daní z příjmů – záměry k diskusi, verze k 13. srpnu 2015 „Ustanovení § 23 odst. 4 písm. e) ZDP bylo před 1. lednem 2015 doplňkovým ustanovením právě k § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP. Teoreticky tedy u něj nastává stejný systémový problém jako v případě ustanovení § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP, neboť je též textováno velmi obecně. Výklad ustanovení § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP však byl více benevolentní, tj. úprava tohoto ustanovení byla více urgentní. Proto bylo žádoucí ji realizovat již s účinností od 1. ledna 2015. Navrhuje se dokončit záměr započatý v § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP, tj. omezit užití § 23 odst. 4 písm. e) ZDP pouze na situace, ve kterých dochází k přeúčtování nákladů. V souvislosti s tímto krokem je pak nutné, aby byly konkrétně upraveny situace, které se doposud řeší prostřednictvím poměrně extenzivního výkladu ustanovení § 23 odst. 4 písm. e) ZDP, či se dříve řešily prostřednictvím § 24 odst. 2 písm. zc) téhož zákona.“ prosinec 2016

Argumenty správců daně v probíhajících kontrolách zdaňovacích období před 1. 1. 2015 Aplikace § 24/2/zc ZDP pouze na přefakturaci i ve znění do 31.12.2014 „Teprve za situace, kdy vzniklý náklad bude druhově podřaditelný pod režim § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP, muže být posuzováno splnění dalších podmínek pro aplikaci tohoto ustanovení, kdy z dikce tohoto ustanovení jednoznačně vyplývá, že příslušné nedaňové náklady musí být de facto přímo „přefakturovány“ jiné osobě a tímto způsobem musí vstoupit do zdanitelných příjmu ve stejném nebo minulých zdaňovacích obdobích.“ „Na tomto místě je tak nutné upozornit, že toto ustanovení má svoje omezení a nelze jej aplikovat na takové případy nedaňových nákladu, s nimiž prokazatelné přímo žádný přefakturovaný příjem nesouvisí.“ prosinec 2016

Argumenty správců daně v probíhajících kontrolách zdaňovacích období před 1. 1. 2015 Dovozování účelu § 24/2/zc ZDP ve znění do 31.12.2014 dle důvodové zprávy k novele 2015 „Ustanovení § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP bylo do zákona začleněno zákonem č. 316/1996 Sb., novelizováno zákonem c. 438/2003 Sb. a s účinností ode dne 1. 1. 2015 zákonem c. 267/2014 Sb., přičemž obsáhlejší je pouze důvodová zpráva k poslední zmiňované novele. Z této důvodové zprávy (sněmovní tisk 252) je mimo jiné sehnatelné, že došlo k upřesnění předmětného ustanovení s tím, že „cílem nového znění ustanovení § 24 odst. 2 písm. zc) je realizace původního záměru daného ustanovení, a to sice jeho aplikace na tzv. „přefakturace“.“ „Původním smyslem uvedeného ustanovení zákona je tedy orientace na přefakturaci nedaňových výdajů s tím, že zároveň dochází k přenosu nedaňovosti výdaje na jiného poplatníka.“ prosinec 2016

Argumenty správců daně v probíhajících kontrolách zdaňovacích období před 1. 1. 2015 Použití metody Cost+ pro účely TP vs. § 24/2/zc ZDP „Odvolací orgán uvádí, že pouze z výpočtu odměny za služby dle uzavřené Smlouvy o poskytování služeb, kdy nedaňové náklady vstoupily do výpočtu fakturované ceny, nelze nijak automaticky dovodit, že jakákoliv částka na straně nákladu prokazatelně generuje daňovému subjektu identický výnos, a tím že by byly splněny podmínky pro aplikaci ust. § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP. Na tomto místě je nutno zdůraznit, že daňovým subjektem uplatňovaná metoda Cost+ je pouze jednou z metod stanovení ceny transakce a její konkrétní uplatnění rozhodne nelze chápat ve smyslu, že všechny do výpočtu zahrnuté náklady jsou přímo přefakturovány spojené osobě. Mezi předmětnými daňově neuznatelnými náklady a výnosy zúčtovanými na základe uzavřené Smlouvy o poskytování služeb tak, nelze automaticky spatřovat žádnou přímou souvislost. Pouhé zohlednění těchto nákladu v kalkulaci ceny sjednané služby daňovým subjektem, tj. skutečnost, že nedaňové náklady vstoupily do výpočtu fakturované ceny dle Smlouvy o poskytování služeb, nelze považovat za doložení přímé souvislosti těchto nákladu se zcela konkrétními výnosy tak, aby byla naplněna podmínka využití § 24 odst. 2 písm. zc) ZDP.“ prosinec 2016

Argumenty správců daně v probíhajících kontrolách zdaňovacích období před 1. 1. 2015 Použití metody Cost+ pro účely TP vs. § 24/2/zc ZDP „Pro oblast převodních cen mezi spojenými osobami ve smyslu ust. § 23 odst. 7 ZDP platí, že uvedená metoda „Cost+“ je pouze jednou z metod použitých pro stanovení ceny transakce. Jde jen o stanovení ceny za plnění, při kterém se může, ale i nemusí vycházet z konkrétních zaúčtovaných nákladů daňového subjektu. Cena zjištěná pomocí metody „Cost+“ nemůže být chápána jako přímá přefakturace určitých nákladu, ale je pouze způsobem zjištění obvyklé ceny. Takový extenzivní výklad by vedl k neodůvodněným rozdílům co do posuzování daňové uznatelnosti nákladů u jednotlivých poplatníků. Skutečnost, že v návaznosti na tyto nedaňové náklady byla stanovena převodní cena, nečiní z těchto nákladu náklady přímo související s dosahovanými výnosy (příjmy).“ prosinec 2016

Děkuji za pozornost Radek Buršík Vedoucí advokát E-mail: radek.bursik@pwclegal.cz Tel.: +420 734 64 54 35 Informace obsažené v této publikaci mají obecný charakter a neslouží jako zdroj odborného poradenství. Nedoporučujeme, abyste na základě těchto informací podnikali konkrétní kroky bez dodatečné odborné konzultace. Neposkytujeme žádná prohlášení ani záruky (výslovné ani učiněné mlčky), pokud jde o úplnost a přesnost informací obsažených v této publikaci. PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o., její členové, zaměstnanci a spolupracovníci, v rozsahu povoleném příslušnými právními předpisy, neodpovídají za jakékoliv následky způsobené případným jednáním, zdržením se jednání, spoléháním se na informace obsažené v této publikaci či jakýmkoliv rozhodnutím učiněným na základě informací v této publikaci. © 2016 PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. “PwC” je značka, pod níž členské společnosti PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) podnikají a poskytují své služby. Společně tvoří světovou síť společností PwC. Každá společnost je samostatným právním subjektem a jednotlivé společnosti nezastupují síť PwCIL ani žádnou jinou členskou společnost. PwCIL neposkytuje žádné služby klientům. PwCIL neodpovídá za jednání či opomenutí jednotlivých společností sítě PwC, ani nemůže kontrolovat výkon jejich profesionální činnosti či je jakýmkoli způsobem ovlivňovat.