NEZAMĚSTNANOST Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Mgr. Michal Oblouk.  výskyt osob bez placeného zaměstnání  za nezaměstnaného je v ekonomické teorii považována osoba schopná a ochotná pracovat, která.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Sociální politika státu N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_11_Nezaměstnanost TEMA:Finanční gramotnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti patří mezi základní makroekonomické ukazatele a vypovídá o celkovém dění v dané ekonomice. Míra nezaměstnanosti patří.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Legislativní rámec zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ing. Maria Seifertová Liberec
Obecné souvislosti v sociálním zabezpečení Mirka Wildmannová.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Povolání, zaměstnání, práce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Odměňování zaměstnanců
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Katedra veřejné ekonomie
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
BESEDA SE STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

NEZAMĚSTNANOST Mgr. Michal Oblouk

NEZAMĚSTNANOST výskyt osob bez placeného zaměstnání za nezaměstnaného je považována osoba starší patnácti let, aktivně hledá práci a je připravena k nástupu do práce do 14 dnů za vážný ekonomický problém je považována dlouhodobá nezaměstnanost = nezaměstnaný nemá práci déle než 1 rok (velmi těžký návrat do práce) patří k nejzávažnějším sociálním problémům nejvíce jsou ohroženi lidé před důchodovým věkem, zdravotně postižení, čerství absolventi, etnické skupiny nebo lidé méně vzdělaní

NĚCO Z HISTORIE… nezaměstnanost se vyskytuje v tržních ekonomikách ve starověkých i novějších formách otrokářství nenechávali majitelé otroků své otroky zahálet za feudalismu měli všichni nevolníci přístup k půdě (byť ne vlastní) a potřebným nástrojům, takže mohli pracovat centrálně řízené ekonomiky (bývalý Sovětský svaz a jeho satelity) obvykle poskytovaly práci každému občanovi, a to i za cenu přezaměstnanosti - v ČSSR existovala pracovní povinnost a trestný čin příživnictví v posledních letech se vysoká nezaměstnanost mladých lidí stává v některých jižních státech EU hospodářským i sociálním problémem

PŘÍČINY nedokonalý trh práce nedokonalé informace o pracovních místech pojištění a podpory v nezaměstnanosti - lidé raději volí stav nezaměstnaný zákon o minimální mzdě - pokud je umístěna nad tržní cenou, vzniká přebytek nabídky nad poptávkou a někteří nezaměstnaní nezískají pracovní místa odbory a kolektivní vyjednávání - vede k propouštění některých zaměstnanců pro pokrytí zvýšených mezd mzdová renta - zaměstnavatel zaplatí zaměstnancům více než musí, protože zaměstnanec je důležitý pro firmu náhrada lidí za stroje - stroje jsou levnější a modernější

DŮSLEDKY ekonomické – snížení příjmu sociální – vliv na rodinu psychologické – psychické problémy zdravotní – alkoholismus politické – skupina nespokojených

TYPY NEZAMĚSTNANOSTI dobrovolná - osoba setrvává dobrovolně nezaměstnaná, není ochotna přijmout práci za nabízenou mzdu frikční – dočasná, člověk přeruší práci na chvíli, než si najde novou, je nezaměstnán, nejčastější typ nezaměstnanosti, pro ekonomiku neznamená závažnější problém strukturální – systémová, nezaměstnaný skutečně nemůže sehnat práci ve svém oboru, nesoulad nabídky práce a poptávky po práci (např. nadbytek horníků po uzavření dolů v regionu) - řešením může být rekvalifikace cyklická - souvisí s průběhem hospodářského cyklu, v době, kdy se ekonomika nachází v recesi, je zaměstnáno méně lidí sezónní - souvisí s ročním obdobím – např. v zimě je na horách zaměstnáno více správců lyžařských vleků než v létě, v zimě je více nezaměstnaných stavařů

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI VE SVĚTĚ

NEZAMĚSTNANOST V ČR nejvyšší v Olomouckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji stát proti ní bojuje tzv. POLITIKOU ZAMĚSTNANOSTI: pasivní – dávky a podpora aktivní – tvorba nových pracovních míst, rekvalifikace, poradny vývoj nezaměstnanosti v letech 1993 – 2014:

NEZAMĚSTNANOST V ČR

ÚŘAD PRÁCE státní instituce, spadá pod správu Ministerstva práce a sociálních věcí eviduje uchazeče a zájemce o zaměstnání, poskytuje podporu v nezaměstnanosti, eviduje volná pracovní místa, provádí aktivní politiku zaměstnanosti, povoluje agentury práce, poskytuje pomoc osobám se zdravotním postižením, poskytuje příspěvky zaměstnavatelům osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech, rozhoduje o povolení k zaměstnání pro cizince z třetích zemí a eviduje zaměstnance ze zemí EU, povoluje výkon umělecké, sportovní a reklamní činnosti dětí poskytuje rodičovský příspěvek, pohřebné, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a porodné, příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku, příspěvek na péči pro osoby závislé na pomoci jiných osob, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměnu pěstouna, příspěvek při převzetí dítěte, příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla a příspěvek při ukončení pěstounské péče rozhoduje o průkazech pro osoby se zdravotním postižením

rekvalifikační kurzy placené - veřejné kurzy REKVALIFIKACE označení pro získání nové kvalifikace nebo rozšíření stávající kvalifikace uchazeče o zaměstnání součást aktivní politiky zaměstnanosti státu rekvalifikační kurzy placené - veřejné kurzy rekvalifikační kurzy zabezpečované úřadem práce - sjednává a hradí úřad práce, v jehož evidenci se uchazeč o zaměstnání nachází, uchazeč o ni může požádat, ale o tom, zda kurz bude poskytnut, rozhoduje pracovník úřadu, kurz není povinný a uchazeč nemůže být kvůli jeho neabsolvování vyřazen z evidence úřadu práce

PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI dostane ji pouze člověk, který je bez zaměstnání, ale prostřednictvím úřadu práce se o práci uchází a během dvou let předcházejících zařazení do evidence platil aspoň dvanáct měsíců důchodové pojištění, nepobírá starobní důchod nebo dávky nemocenského pojištění a v půlroce před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání nebyl vyhozen z práce pro zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance lidé do 50 let věku mohou dostávat podporu po dobu pěti měsíců, lidé od 50 do 55 let ji mohou pobírat osm měsíců a lidé nad 55 let až jedenáct měsíců první dva měsíce dostanou nezaměstnaní 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání - za měsíc mohou dostat maximálně 15 024 korun, další dva měsíce klesne podpora na 50 procent dřívějšího výdělku a zbytek podpůrčí doby pak uchazeč dostane jen 45 procent při rekvalifikaci se podpora zvyšuje na 60 procent dřívějšího výdělku, maximem je 16 837 korun měsíčně po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3410 korun, nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Nezam%C4%9Bstnanost http://cs.wikipedia.org/wiki/Rekvalifikace http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C5%99ad_pr%C3%A1ce http://tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/kde-sehnat-praci-prehled-nezamestnanosti-v-cr-podle-okresu-a-kraju.html http://denikreferendum.cz/clanek/3160-eurostat-cechu-pod-hranici-chudoby-je-uz-milion http://www.zdravy-zivotni-styl.estranky.cz/clanky/psychicke-zdravi.html http://marjez12.macroblog.cz/ http://www.blisty.cz/art/65213.html http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/podpora-v-nezamestnanosti-zmeny-od-2012/ http://www.penize.cz/podpora-v-nezamestnanosti/307345-podpora-v-nezamestnanosti-v-roce-2016-roste-a-na-pracaku-si-muzete-privydelat-vic