Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová. Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen,
Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
FINANČNÍ DOPAD OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE SPOLEČNOSTI AVIRE S.R.O. Autor diplomové práce:Bc. Monika Budovičová Vedoucí diplomové práce:doc. Ing.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Podpora v nezaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozvoj zaměstnanosti ve vybraném podniku
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Téma 11: Finanční plánování
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
13. Růst lidské populace, demografie
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
RIZIKO.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Lineární regrese.
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Profesionalizace sociální práce v ČR
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů Oddělení strategií a trendů EU, Úřad vlády ČR Vliv digitalizace na trh práce v kontextu rovnosti žen a mužů Ing. Patrik Haratyk, MA

Úvod Digitalizace - akcelerace automatizace práce a nahrazování práce kapitálem využívajícím ICT. Sledování dopadu digitalizace na trh práce v ČR a EU. Analýza kreační a destruktivní dynamiky pracovních míst na českém trhu práce založená na datech o vývoji profesní struktury české ekonomiky (přes 5 mil. ekonomicky aktivního obyvatelstva) dle CZ-ISCO. Index rizika digitalizace – škála popisující úroveň ohrožení současných profesí dopady digitalizace v blízké budoucnosti (do r. 2030). Izolovaný efekt – zahrnuty jen dnes existující profese, analýza nebere v potaz ty, které vzniknou zcela nově. Očištěno od strukturálních vlivů. Redistribuční efekt digitalizace na kategorie profesí, které budou digitalizací nepřímo ovlivněny, není zahrnut v modelových odhadech. Výsledek: čistý efekt dopadu digitalizace (bez strukturálních vlivů) na dnes existující profese.

EU dle regionů, v nichž dojde k ohrožení profesí výsledkem digitalizace (dle indexu ohrožení digitalizací) Zdroj: Model.

EU dle regionů, v nichž výsledkem digitalizace dojde ke zvýšení potenciálu kreace nových míst Zdroj: Model.

Česko dle ohrožení pracovních míst digitalizací (dle indexu ohrožení digitalizací, NUTS II)

Běžné procesy na českém pracovním trhu (2003-2015) vs Běžné procesy na českém pracovním trhu (2003-2015) vs. kreačně-destrukční model potenciálu digitalizace práce do 2030 (v % z celkové zaměstnanosti dle pohlaví) ženy For every 2 curently existing jobs created as a result of digitalisation, there will be 5 existing jobs destructed. However, this ration does not take into account new professions that will arise due to digitalization in the future. Women got out of the financial crisis in a significantly better way than men.

Předpokládaný podíl vzniklých a zaniklých pracovních míst v ČR v důsledku digitalizace dle pohlaví (předpoklad pro 2015-2030) V průměru za každá 2 pracovní místa vzniklá důsledkem digitalizace zanikne 5 míst.

Rozložení podílů profesních skupin (CZ ISCO-1) v ČR dle indexu ohrožení digitalizací Zdroj: Model.

Frey and Osborne (2013): The Future of Employment in the US Source: Frey and Osborne

10 nejvíce digitalizací ohrožených typicky mužských profesí v ČR (v tisících) muži Source: Model.

10 nejvíce digitalizací ohrožených typicky ženských profesí v ČR(v tisících) ženy

Závěry a doporučení Digitalizace bude odpovědná za kreaci a destrukci pracovních míst. Zatímco destrukce bude probíhat bez přičinění státu samovolně, kreaci pracovních míst je třeba aktivně podporovat vhodnými konkrétně zaměřenými kroky a politikami (Aliance Společnost 4,0?). Digitalizace bude mít redistribuční efekt vzhledem k profesím jí nepřímo ovlivněným. Hospodářsky rozvinutější regiony budou vesměs těžit z digitalizace. Rizika digitalizace pro trh práce budou posílená zejména v méně vyspělých regionech. Za každá 2 pracovní místa vytvořená důsledkem digitalizace zanikne v ČR v izolovaném efektu 5 pracovních míst. Rozložení rizika vyvolaného digitalizací bude v EU různorodé vzhledem k existujícím regionálním disparitám (SZ vs. JV). ČR bude v tomto ohledu ohrožena mírně nadprůměrně v porovnání s EU jako celkem.

Závěry a doporučení Digitalizace bude mít podobný dopad na práci mužů a žen. O něco více mužských profesí zanikne její důsledkem. Nejvíce ohrožené profese digitalizací u obou pohlaví budou především ty, jež mají povahu jednoduchých manuálních úkonů či repetitivních administrativních prací. Pokud vezmeme v potaz budoucí vývoj na trhu práce, je předvídatelné, že mnohem více mužských profesí bude ovlivněno digitalizací, a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Důsledkem demografických změn budou ženy mít prospěch zejména z vysoké poptávky po profesích v pečovatelství a zdravotnictví. Tyto profese však budou záviset na kapacitě státu vybírat v novém ekonomickém prostředí efektivně daně. Vlivy digitalizace na pracovní trh budou tedy provázány s celkovou kapacitou státu vyrovnávat se změnami (reinvestice z FDI, reformy vzdělávání a soc. systému, nastavení vhodné struktury pracovních sil).

Děkuji za pozornost