KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
Advertisements

Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Kdy to bylo stvořeno?
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Jakub Moravec
Vzájemná poloha dvou kružnic
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Konstrukce tečen pomocí Thaletovy kružnice
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Křesťanství B. Trojanová.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Digitální učební materiál
Vzájemná poloha dvou kružnic
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
HODINY − pexeso Pexeso je navržené tak, aby si každý dle potřeby vytiskl ty snímky, které je třeba procvičit. Ať už celé hodiny, minuty nebo ve tvarech.
Příprava na lomené výrazy
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Barvy a tvary logické řady
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Transkript prezentace:

KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Víte, proč má týden sedm dní? STVOŘENÍ SVĚTA A TÝDEN Víte, proč má týden sedm dní? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Lucas_Cranach_d._%C3%84._001.jpg/406px-Lucas_Cranach_d._%C3%84._001.jpg

„Na počátku všeho byla země pustá a prázdná, ale nad vodami se vznášel duch Boží…“ den - Bůh stvořil světlo a oddělil je od tmy. den - Vznikla nebesa. den - Objevila se souš a moře, Bůh také stvořil rostlinstvo. den - Bůh stvořil slunce, měsíc a hvězdy. den - Země byla obydlena zvířaty všeho druhu. den - Bůh stvořil lidstvo, muže a ženu. den - Bůh požehnal a posvětil sedmý den, neděle je dnem odpočinku. CITACE: Biblí svatá. Praha: Synodní rady Českobratrské církve evangelické, 1940, s. 5 – 6.

ZNÁTE KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ? Křesťanská církev slaví jako svátky hlavní události Ježíšova života: ADVENT… začátek křesťanského nového roku a doba příprav na příchod Ježíše, čas zklidnění. Začíná čtvrtou nedělí před Štědrým dnem, v pravoslaví šestou. Každou neděli se zapaluje 1 svíčka adventního věnce. VÁNOCE PŮST… období duchovní disciplíny (post, abstinence a dnes také charita), vrcholí Velikonocemi. Začíná Popeleční středou 40 dní před Velikonocemi, na Východě pondělkem v 7. týdnu před Velikonocemi. CHCETE VĚDĚT VÍC? http://www.svet-bydleni.cz/bydleni/bydlime/zajimavosti/art_23252/kde-se-vzal-adventni-venec.aspx http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Advent_wreath.jpg/793px-Advent_wreath.jpg

A další… VELIKONOCE NANEBEVSTOUPENÍ … oslava vstoupení Ježíše do nebes, koná se 40 dní po Velikonocích. SVATODUŠNÍ SVÁTKY… deset dní po Nanebevstoupení Páně se slaví seslání Ducha svatého na apoštoly, jinak se nazývají také Letnice. Který ze svátků je nejdůležitější? Vánoce, nebo Velikonoce?

VÁNOCE A VELIKONOCE KVĚTNÁ NEDĚLE … znamená konec půstu, Ježíšův vjezd O Vánocích si připomínáme Ježíšovo narození, ovšem nejdůležitějším svátkem křesťanského kalendáře jsou Velikonoce : KVĚTNÁ NEDĚLE … znamená konec půstu, Ježíšův vjezd do Jeruzaléma. Čtou se Pašije (příběh o Ježíšově umučení). VELKÝ PÁTEK … pátek před Božím hodem velikonočním. Ježíšovo ukřižování. Nekonají se bohoslužby, čte se z Bible a uctívá se kříž. BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ … oslava Ježíšova vzkříšení, vítězství nad smrtí – základní bod křesťanství. Z pohanských dob se zachovalo mnoho lidových zvyků, např. pletení pomlázky.