Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_10 Název DUM: Příčiny kažení potravin, sanitace v potravinářství Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: vlivy způsobující kažení potravin, živočišní škůdci, sanitace, sanitační řád, dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Anotace: prezentace uvádí příčiny kažení potravin – fyzikální, chemické i biologické vlivy a živočišné škůdce, osvětluje problematiku sanitace. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák uvede příčiny kažení potravin, objasní pojem sanitace, sanitační řád a vysvětlí pojmy dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Zpětnou vazbu si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
PŘÍČINY KAŽENÍ POTRAVIN sanitace v potravinářství
Kažení potravin způsobují: fyzikálně – chemické vlivy biologické vlivy živočišní škůdci
Fyzikálně –chemické vlivy: teplo světlo vlhkost vzdušný kyslík
Biologické vlivy: bakterie plísně kvasinky
Živočišní škůdci: hmyz (mouchy,roztoči) hlodavci (myši, krysy, potkani) ptáci (vrabci)
Sanitace v potravinářství: Sanitační řád Dezinfekce Dezinsekce Deratizace
Dezinfekce ničení choroboplodných mikroorganismů provádí se fyzikálními a chemickými prostředky fyzikální = sterilizace chemická - chloramin, persteril, jodonal
Dezinsekce je ničení hmyzu a roztočů moučný mol, potemník moučný, pilous sítě v oknech (mouchy)
Deratizace je ničení hlodavců jed (specializované firmy) oplechované dveře do výšky 30 cm skladování odpadků v kovových nádobách
Sanitační řád musí být na každém pracovišti vymezuje úklidové prostory druhy úklidu fáze čistícího postupu druhy čistících prostředků
Kontrolní otázky: Jaký vliv má vlhko na skladované potraviny Proč zatemňujeme okna ve skladech Vysvětlete pojmy dezinfekce,dezinsekce,deratizace
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autor prezentace: Mgr. Marta Králová