Setkání Kontrolní komise BD Svatý Ján, Kuřim s domovními důvěrníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE období
Nabídka personálních služeb
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období –
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE období –
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Žádost rozhodnutí odvolání
Administrativní technika. Struktura předmětu Přednášky: –Úvod, struktura předmětu –Procesy v organizaci, jejich charakteristika –Administrativní procesy,
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Nakládání s daty v prostředí internetu Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Management pohledávek Úspěšnost vymáhání pohledávky je především předurčena stářím pohledávky existencí právních podkladů mírou zajištění pohledávky a.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č Dne od 17:00hod.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Zralostní model SK Florbal Benešov: komentář 2018
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Setkání Kontrolní komise BD Svatý Ján, Kuřim s domovními důvěrníky 1. června 2016, BabaCafé Kuřim

Důvod setkání Snaha o informování domovních důvěrníků a dalších členů družstva o činnosti kontrolní komise. Výměna informací o praktickém fungování a hospodaření družstva. Získání podnětů pro další práci kontrolní komise a případnou aktualizaci dokumentů družstva (zejm. Pravidel hospodaření).

Program Informace o činnosti stávající kontrolní komise. Diskuse o způsobu hospodaření a fungování družstva – pohled domovních důvěrníků. Náměty KK k diskusi na nadcházející členské schůzi družstva. Různé.

Kontrolní komise Zvolena na náhradní členské schůzi družstva dne 29. 6. 2015 ve složení: Mgr. Renata Ježková – předsedkyně (Hojerova 1469) Šárka Tesaříková – členka (Hojerova 1469) PhDr. Libor Frank, Ph.D. – člen (Metelkova 1493)

Činnost kontrolní komise Kontrolní komise se sešla v termínech: 3.8.2015, 7.9.2015, 12.10.2015, 2.11.2015, 30.11.2015, 22.2.2016, 14.3.2016, 13.5.2016. Z každého jednání byl zpracován zápis (ve dvou vyhotoveních), který je archivován u předsedkyně komise a je vždy proti podpisu předáván předsedovi představenstva s žádostí o zveřejnění na internetových stránkách družstva. Přes písemné žádosti i opakovaný ústní příslib tak dosud nebylo učiněno a členové družstva nejsou informování o náplni činnosti kontrolní komise. Veškeré zápisy jsou k dispozici také v elektronické podobě – v případě zájmu je možné je rozesílat domovním důvěrníkům.

Činnost kontrolní komise Kontrolní komise se aktivně ujala své role a svoji činnost zaměřila zejm. do oblasti kontroly hospodaření a fungování družstva v souladu s platnými Stanovami a Pravidly hospodaření. Cca od září 2015 usiluje o získání přehledu o hospodaření družstva, zatím však nebyly komisi zpřístupněny všechny potřebné, písemně i osobně požadované, dokumenty. Stávající dostupné informace indikují nedodržování platných norem družstva a oblast hospodaření není dostatečně transparentní. Kontrolní komise se snaží o komunikaci s představenstvem družstva, která však není z pohledu komise dostatečně pružná a nereaguje na konkrétní podněty a požadavky.

Činnost kontrolní komise Kontrolní komisi byly zpřístupněny dokumenty za roky 2012 a 2013, zejména faktury a finanční doklady, ve kterých identifikovala zejména následující nedostatky: Chybí smlouva nebo objednávka specifikující objem a cenu služeb Chybí podpis objednavatele nebo je nahrazen podpisem správce (oprávněn je pouze předseda představenstva, u smluv nad 50 000,- Kč je nutný podpis dvou členů představenstva) Chybí předávací protokol či doklad o uskutečnění plnění ze strany dodavatele Chybí zdůvodnění vyšší proplacené částky než bylo uvedeno v objednávce (Seznam za roky 2012 a 2013 je k dispozici k nahlédnutí.)

Činnost kontrolní komise Kontrolní komise se domnívá, že je nutné iniciovat diskusi a přijetí vhodných opatření, které povedou k: 1) zavedení transparentnějšího a písemně doložitelného procesu pořizování majetku a služeb, 2) pravidelné, včasné a úplné kontrole procesu ze strany domovních důvěrníků, kontrolní komise a řadových členů družstva, 3) ochraně představenstva a správce družstva před možnými důsledky nedodržení legislativních předpisů týkajících se nakládání s majetkem BD, 4) důslednému naplňování schválených Stanov a Pravidel hospodaření Bytového družstva Sv. Ján Kuřim, družstva.

Proces pořizování služeb a majetku Klíčovými dokumenty v oblasti řízení a kontroly procesu pořizování služeb a majetku jsou Stanovy a zejména Pravidla hospodaření. Proces však není v těchto dokumentech, dle názoru kontrolní komise, dostatečně jasně popsán a v některých klíčových částech není popsán vůbec (např. předání díla, vypořádání apod.) – viz „plachta A3“. Kontrolní komise nemá dostatečné informace a uvítá názory, praktické zkušenosti a návrhy, které mohou proces zpřehlednit, sjednotit a zjednodušit. JAK REÁLNĚ PROBÍHÁ PROCES – JAKÉ JSOU ZKUŠENOSTI A DOPORUČENÍ DOMOVNÍCH DŮVĚRNÍKŮ?

Náměty kontrolní komise pro členskou schůzi Kontrolní komise se chce na členské schůzi předložit k diskusi a rozhodnutí členům družstva následující návrhy: 1) provést hloubkový a nezávislý audit hospodaření družstva od roku 2012 do současnosti firmou vybranou kontrolní komisí nebo na návrh členů družstva a zveřejnit jeho výsledky 2) pověřit kontrolní komisi zpracovat a předložit členské schůzi ve spolupráci s domovními důvěrníky a představenstvem družstva novelizovaná Pravidla hospodaření družstva a dalších opatření ještě v průběhu roku 2016. (Úprava by se měla týkat zejména procesu pořizování majetku a služeb v hodnotě nad 25 000,- Kč nebo 50 000,- Kč)

Náměty kontrolní komise pro členskou schůzi Kontrolní komise se domnívá, že některá opatřená je možné realizovat snadno a rychle a mohou zlepšit informovanost domovních důvěrníků i ostatních členů družstva. KK navrhuje: 1) zavázat správce družstva zajištěním pravidelného informování členů družstva o dění v družstvu a aktivitách orgánů družstva prostřednictvím internetových stránek a to bez zbytečného odkladu 2) zveřejnit rozsah oprávnění a činností, které správce vykonává na základě smluvního vztahu s družstvem 3) na internetových stránkách zveřejnit kontakty na doporučené odborníky, kteří mohou dohlížet nad realizací oprav a posoudit její soulad s objednávkou (smlouvou)

Náměty kontrolní komise pro členskou schůzi 4) zveřejnit kontakty na domovní důvěrníky (s jejich souhlasem) 5) zveřejnit stav fondů oprav jednotlivých domů min. 1x ročně 6) zveřejnit detailní Zprávu představenstva (o hospodaření družstva) atd. DALŠÍ NÁMĚTY NEBO CHYBĚJÍCÍ INFORMACE?

Závěr Kontrolní komise nabízí úzkou spolupráci s  domovními důvěrníky a představenstvem při případné novelizaci Pravidel hospodaření družstva a přímé zapojení do popisu modelových procesů, obsahu zveřejňovaných informací a vzorových dokumentů atd. Kontrolní komise žádá domovní důvěrníky o informování a zajištění maximální účasti členů družstva ze „svých“ bytových domů na nadcházející členské schůzi Jde nám všem o hladký, transparentní a efektivní chod družstva – jde o naše bydlení a naše peníze!

Děkujeme za pozornost Mgr. Renata Ježková - renata.jezkova@dum-brno.cz Šárka Tesaříková - sarka.tesarikova@centrum.cz PhDr. Libor Frank, Ph.D. - libor.frank@unob.cz