Peníze – hotovostní a bezhotovostní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Advertisements

Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Poštovní poukázky.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Platit se dá i jinak než penězi
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Bankovnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.
Peníze, penízky, penízečky …aneb jak se o peníze starat, aby nám „neutekly“…
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Bankovky a mince – použití v běžném životě
Reklamace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
Příjmy a výdaje rodiny Nováků
Peníze – hotovostní a bezhotovostní
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Poznej bankovky a mince
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční gramotnost Základní pojmy
FINANČNÍ GRAMOTNOST Platidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Peníze a centrální banka
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Ukládáme a počítáme mince v kasičce
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Peníze – hotovostní a bezhotovostní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Přísloví o penězích Doplň neúplná přísloví: Bez ….. do hospody ….. – české přísloví Peníze jsou …. otevírající všechny ….. – velšské přísloví   Peníz je největším …. celému světu …. – latinské přísloví Halíře dělají …… – české rčení

Peníze Za výhru 1 000 000 Kč bych si pořídil (a)… Které znáš filmové a literární hrdiny, kteří se potýkají se vztahem k penězům? Najdi píseň, ve které se zpívá o penězích.

Peníze Jsou prostředkem, kterým platíme za zboží. Funkce: jsou jednou z forem majetku prostředek směny lze jimi vyjádřit hodnotu všeho, co se dá koupit nebo prodat

Najdi, jakým vědním oborem se zabývá numizmatika. Úkol Najdi, jakým vědním oborem se zabývá numizmatika.

Peníze Mohou obíhat v těchto formách: Hotovostní peníze – mince a bankovky Bezhotovostní peníze – vklady na účtu a v bankách

Okénko do historie Před zavedením platidel se obchodovalo výměnou zboží za zboží. Pro zjednodušení obchodní činnosti byla zavedena tzv. platidla. Zpočátku to bylo např. plátno (od něj odvozen pojem platit). Později drahé kovy, drahé kameny.

Okénko do historie V 10.–12. století za dob vlády Přemyslovců se používaly denáry. 13. století se nazývá brakteátové – podle jednostranné mince z tenkého stříbrného plechu – brakteátu. Na počátku 14. století se používaly především groše. koruna česká (platnost od 8. února 1993 – dosud) Nejstarší bankovky se jako první objevily v Číně (vznikly jako úvěrové úpisy).

Bankovky Pojmenuj slavné osobnosti na bankovkách: 100 (nápověda: založil jsem Karlovu univerzitu) 200 (učím Škola hrou) 500 (napsala jsem Babičku) 1000 (jsem historik v době Národního obrození) 2000 (jsem operní pěvkyně) 5000 (jsem první československý prezident) Úkol: Navrhněte, které osobnosti byste na bankovky umístili vy.

Ochranné prvky na českých bankovkách Ochranných prvků je celá řada. Jsou to: vodoznak, ochranný proužek, ochranná vlákna, soutisková značka, skrytý obrazec, opticky proměnlivá barva, ochranný pruh a mikrotexty. Otázka Z jakého důvodu jsou ochranné prvky na bankovkách?

Euro Česká republika je součástí Evropské unie. Ve státech Evropské unie se platí měnou – eurem. Euro bylo zavedeno v roce 1999. Ne všechny země, které byly součástí Evropské unie, euro přijaly.

Znáš měny i jiných států? Libra Jen Dolar Rubl Leva

Hotovostní peníze Mezi hotovostní peníze patří bankovky a mince. Pan Pivoňka si koupil novou skříň. Stála 1 640 Kč. Kolik mu prodavačka vrátí zpět?

Hotovostní peníze Platit a posílat peníze v hotovosti můžeme pomocí České pošty. K tomu používáme různé druhy poštovních poukázek. Za služby spojené s placením uhradíme poplatek. Úkol: zajdi na poštu a přines poštovní poukázku A. Zjisti, které typy poštovních poukázek ještě existují.

Hotovostní peníze Děti daly dohromady peníze a šly do nedalekého obchodu si vybrat dobrůtky. Spočítej, jestli jim uvedené peníze stačily. 5x mléčný řez …... 10 Kč/kus 5x čokoláda…………20 Kč/kus 5x lentilky……………12 Kč/kus 5x brambůrky………14 Kč/kus 5x džus………………..20 Kč/kus

Bezhotovostní placení Nejsou ve formě mincí a bankovek, ale mají podobu vkladu u bank. Vidět je můžeme například na výpisu z účtu. Bezhotovostní placení znamená, že úhrada platby nebude probíhat za účasti fyzických peněz, nýbrž placení proběhne navzájem mezi bankovními účty. To znamená, že v bance musíte zadat tzv. platební příkaz (jednorázový, trvalý, hromadný).

Bezhotovostní placení První platební karta byla vydána v roce 1951 v USA. Abys mohl vybrat peníze z účtu (prostřednictvím bankomatu), potřebuješ znát PIN (čtyřmístný). V některých bankách si ho můžeš zvolit dle svého výběru.

Druhy platebních karet Dělíme na debetní a kreditní. Debetní platební karty – jsou běžné karty, které jsou poskytovány k běžnému bankovnímu účtu (prostřednictvím těchto karet utrácíte své vlastní peníze, které máte na svém účtu). Kreditní karty – prostřednictvím této karty vám banka poskytuje možnost čerpat úvěr (prostřednictvím této karty čerpáte úvěr – utrácíte peníze banky).

Na co si dát pozor 1. Přístupové údaje ke kartě uchovávejte odděleně. 2. Hlídejte si svou kartu. 3. Nikomu nesdělujte svůj PIN. 4. Platební kartu nepůjčujte.

Úkol Jaké jsou výhody a nevýhody hotovostních plateb? Jaké jsou výhody a nevýhody bezhotovostních plateb?

Zdroje [ cit. 2016-08-14]. Obrázky dostupné pod licencí public domain na www http://www.clker.com/clipart-6262.html vlajka Velké Británie http://www.clker.com/clipart-13387.html vlajka Japonska http://www.clker.com/clipart-12050.html vlajka USA http://www.clker.com/clipart-27574.html vlajka Ruska http://www.clker.com/clipart-260045.html vlajka Bulharska http://www.clker.com/clipart-16554.html kreditní karta

Zdroje Petr Jakeš a kolektiv.: Finanční gramotnost. 1. vydání. Praha: Fortuna, 2014. [cit. 2016-08-14]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: THECENTRECZ. PD Czech money [online]. [cit. 20.5.2016]. Dostupný na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:500CZK_obverse.jpg> THECENTRECZ. PD Czech money [online]. [cit. 20.5.2016]. Dostupný na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2000CZK_obverse.jpg>