SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
OBSAH ŠVÝCARSKÉ SÝRY SÝRY Z RAKOUSKA SÝRY Z NĚMECKA
ŠVÝCARSKÉ SÝRY Základem švýcarské kuchyně je sýr, na kterém si pochutnávali již ve starém Římě. Jedinečnost a kvalita těchto sýrů vychází z tradiční výroby. Mezi nejznámější bezesporu patří ementál – tradiční švýcarský tvrdý sýr vyráběný z kravského nepasterovaného mléka, známý díky charakteristickým dírám, které vznikají při procesu zrání. Mezi gurmány je velmi oblíbený sýr Appenzeller – sýr s ovocnou chutí a ořechovou vůní.
ŠVÝCARSKÝ SÝR Ementál Tento „největší“ sýr je také jedním z nejznámějších. Jeho velikost může dosahovat až 130 kg a v průměru měřit metr. Na výrobu jediného sýra je potřeba 1 000 litrů mléka, které se zahřívá v obrovských měděných nádobách zvaných Kessi.
EMENTÁL Tento tvrdý sýr má objem tuku 45 %, velmi jemné aroma a lehkou příchuť lískových ořechů. Obrovská kola Emmentaleru zrají v chladných sklepech po dobu asi 8 až 10 měsíců a po celou dobu jsou otírána a omývána.
EMENTÁL
RAKOUSKÝ SÝR Hellblume Je horský nepasterizovaný sýr, který pochází z oblasti rakouských Alp. Sýr se vyrábí z kravského mléka a po 39 dnech zrání se do jeho kůry vtlačuje luční seno, které dozrává spolu se sýrem. Sýr je senem velmi příjemně provoněn a seno dodává specifický vzhled i chuť.
NĚMECKÉ SÝRY Druhy německých sýrů: Allgäuer Bergkäse Altenburger Ziegenkäse Bavarian Blue Butterkäse Edelpilzkäse Harzer Käse Limburger Munster Käse Rauchkase Speisequark Steinbuscher Tilsiter Weinkäse
NĚMECKÝ SÝR Kvalitní sýry patří tradičně na německý stůl, např. Harzer Käse – tedy harcký sýr, kterému se v Rakousku říká „Quargeln“, což jsou naše hanácké tvargle, tvarůžky čili syrečky. Je to pikantní selský sýr z Harcu. Harzer Roller – je sýr z kyselého mléka. Nechává se dozrát dokud nedosáhne pikantní chuti a výrazné vůně.
HARZER KÄSE
PRACOVNÍ LIST Znáte některé sýry ze Švýcarska? Čím je ementál charakteristický? Jaký rakouský sýr znáte? Vyjmenujte některé německé sýry.
ODKAZY NA OBRÁZKY Str. 6. COXINELIS. [cit. 2013-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emmental _de_Savoie.jpg>. STR. 10. DODO. [cit. 2013-06-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harzer_K %C3%A4se.jpg?uselang=cs>.