Z LETIŠTĚ PLZEŇ - LETKOV (LKPL)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM
ZÁMEK KONOPIŠTĚ.
Šmídová, Křečková, Medková
PRAHA-hlavní město ČR.
Cestujeme po České republice
Na jih A n g l i e s cestovní kanceláří. Londýn I.
Prezentace Ústecký kraj.
Zámek Dobříš Od Kačky H..
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Hluboká panoramaticky
Vizovice Eliška Kratinová.
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
BEZDĚZ.
Hrady a zámky.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Gotická architektura v Čechách
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Plzeň Plzeň.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
- celoroční projekt 2013/2014 ZŠ a MŠ Všenory
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Středočeský kraj.
CHKO Český kras.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Romantická architektura v Čechách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Středočeský kraj. Obr. 1 Poloha: střední Čechy Sídlo krajského úřadu: Praha.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Průhonice
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
Letecké snímky zajímavých objektů byly pořizovány při vyhlídkových letech, které prováděli Karel Dyntera a Vladimír Hudec z ultra lehkého letounu typu.
Romantická architektura v Čechách
Pozdně gotická architektura v Čechách
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hrad Bezdez zvuk mono.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

Z LETIŠTĚ PLZEŇ - LETKOV (LKPL) Poleťte s námi … Nad Konopiště Z LETIŠTĚ PLZEŇ - LETKOV (LKPL) středa 17.7.2013 850 - 1020 hod. Autor: Jarda Fous

Plzeň Letkov - Zbiroh

Hrad Zbiroh Založen kolem poloviny 13. století snad pány ze Zbiroha. Po nich jej vlastnili Rožmberkové, od roku 1434 Kaplířové ze Sulevic, dále Kolovratové, Šternberkové a další. Od roku 1593 patřil k císařskému majetku, až roku 1868 jej získal Strousberg, za něhož byla v letech 1869 - 1873 provedena pronikavá přestavba, která zcela setřela původní rysy barokní stavby.

OBOŘIŠTĚ

DOBŘÍŠ

Zbiroh - Žebrák

Zřejmě nejstarší šlechtický hrad se dvěma okrouhlými věžemi Zřejmě nejstarší šlechtický hrad se dvěma okrouhlými věžemi. Po Václavské přestavbě se z něj stala jedna z nejnádhernějších rezidencí v zemi. Dnes je Žebrák starším spodním hradem největšího českého souhradí Žebrák - Točník

Žebrák Točník

Žebrák - Beroun

Svatý Jan pod Skalou U kláštera založeného poč. 13. stol., spatříte pramen a sochu sv. Ivana. Prohlédnete si 3 oltáře s bohatě zdobenými obrazy, sochy, uprostřed s náhrobkem s ostatky poustevníka Ivana. Přímo z kostela je vchod do jeskyně, která byla v 17. stol. přestavěna na skalní kostel Panny Marie

Beroun – lom Velká Amerika

Hledáme Lom Velká Amerika... Tohle ještě není

To je ještě „živý“ lom…

Tohle také není ono…

…otočíme to ještě dokola…

Tady je a za ní je lom Mexiko

Lom Velká Amerika přezdívaný jako český Grand Canyon - je nejhezčí a největší ze soustavy lomů Amerika o rozloze cca 750 x 150 metrů a hloubkou  až 80 metrů. Na dně lomu je nádherné jezero s průzračně čistou vodou o hloubce až 20 metrů.

Velká Amerika - Karlštejn

Karlštejn

Karlštejn - Cukrák

Již z daleka na úpatí Brd uvidíte věž patřící TV vysílači Střední Čechy Cukrák, ve výšce 411 m n. m. Stavba vysílače byla zahájena v roce 1959 na kopci Kopanina (411 m), dne 1.listopadu 1961 byl vysílač uveden do provozu Tehdy dokončená věž měla výšku 193,5 metrů a vysílač měl výkon 30 kW. Dnešní výška věže je 220 m. Úpravy vysilače proběhly ještě v roce 2002, kdy byl namontován opět pomocí helikoptery nový laminátový nástavec. Věž je svařena jen ze 6 milimetrů tlustého plechu do tvaru rotačního paraboloidu. Přesto celá konstrukce váží okolo 2.000 tun a je ukotvena na betonových základech v hloubce 12 m. U základu má průměr 16 m, v nejvyšší části (ve výšce 195 m) jen 1,22 m. Následuje laminátový nástavec o průměru 1,6 m a výšce 17 m s anténami. Dnes má vysílač Praha-Cukrák na 26 kanále (ČT1) výkon až 1MW. Uvnitř věže je výtah, který jezdí až do výše 137 m. Stavba je členěna na několik podlaží. I. patro je ve 30 m nad zemí, kde je prostor původní služebny, využívaný jedním z operátorů mobilní sítě. IV. patro je ve výšce 90 m, V. patro ve 120 m. Proti působení větru je stavba vybavena protikyvnými závažími na vrcholu věže, dvou a půl tunové závaží ve 142 metrech a o polovičku lehčí závaží nahoře v laminátu. Pokud by došlo k výpadku proudu jsou připraveny pomoci dva 360 kW dieselagregáty.

Cukrák - Lipence

Lipence

Miluško tady je domeček…

Golfový park po záplavě z Berounky…

Dálniční křižovatka u Zbraslavi

Závodiště Velká Chuchle

Podivné můstky a tunely

Lipence - Zbraslav

Zámek Zbraslav byl původně cisterciácký klášter z roku 1292, založený Václavem II. V letech 1709 až 1732 byl barokně přestavěn Janem Santinim a Františkem Maxmiliánem Kaňkou. Po roce 1825 byl upraven na zámek. V současné době je v zámku umístěna expozice Národní galerie. Zámek Zbraslav

„Živý“ lom u Vltavy…

Vrané - Konopiště

Biskup Tobiáš z Benešova nechal na přelomu 13. a 14 Biskup Tobiáš z Benešova nechal na přelomu 13. a 14. století vybudovat gotický hrad. Roku 1327 přešlo panství do majetku Šternberků. V 16. století byly provedeny renesanční úpravy. Po bitvě na Bílé hoře získal Konopiště Albrecht z Valdštejna, Lobkovicové, kteří zámek získali jako dědictví, ho v roce 1887 prodali arcivévodovi Františku Ferdinandovi d`Este. V letech 1889 - 1894 zámek romanticky přestavěl na velkolepé sídlo budoucího císaře architekt Josef Mocker. Od roku 1918 je zámek majetkem státu.

Kruhový statek…

Nabereme výšku

Konopiště - Dobříš

Přelétáme Slapskou přehradu…

Vidíme Dobříš…

Dobříšský zámek

Rokokový zámek Dobříš se znaky francouzské architektury připomíná svým uspořádáním francouzská sídla či vídeňské zámky. Zámek je klenotem města Dobříše na Příbramsku ve Středočeském kraji. Kolem zámku je velký francouzský park, kde se nachází zahrada s fontánou, sochami, květinovými ornamenty a jedinečnými buxusovými živými ploty. Na zahradu navazuje rozlehlý anglický park s dendrologickými unikáty, který je zdarma přístupný po celý rok.

Dobříš –Hořovice - Plzeň Letkov

Hořovický zámek

Nový zámek v barokním stylu Vlevo starý zámek, původně byl tvrzí, později přestavěn na zámek. Nový zámek v barokním stylu

Jsme u Letkova a jdeme na přistání…

Jsme opět na LKPL

K O N E C