Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
10. Slovenská demografická konferencia
Advertisements

Přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči Marie Jelínková.
Mgr. Vít Holubec Oddělení koordinace sociálního zabezpečení
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Státní občanství a cizinecký režim
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Zdravotní pojištění při cestách na dovolenou
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Organizace sociální správy
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Zdravotní pojištění cizinců
Nový cizinecký zákon v Česku
Nový systém ekonomické migrace
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Správa sociálního zabezpečení
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
1 Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Jsme lidé jedné Země Migrace a lidská práva. Kdo jsou tito lidé?
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
(a srovnání s předchozími lety). Nové příchody do PřS a PoS v období leden – prosinec 2015: Srovnání se stejným obdobím roku 2014: +343 (ve stejném.
Mgr. Karolína Dobiášová, Ph.D.
Zdravotní pojištění cizinců
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Podpora žáků - mluvčích cizích jazyků z pohledu MŠMT
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Správa sociálního zabezpečení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení v EU
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Zdravotnictví: hospodářský kontext
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR Sekce zdravotního pojištění odbor dohledu nad zdravotním pojištěním květen 2016

Obsah K pojmu „migrant“ Kategorie „migrantů“ Možnosti úhrady zdravotních služeb 2

K pojmu „migrant“ Nemožné definovat Označení „migrant“ označuje kohokoliv, kdo „migruje“ Bez rozlišení toho, zda migruje za zábavou, odpočinkem, prací, rodinou, bezpečím

Kategorie „migrantů“ Migranti pojištění na základě zákona o v. z. p. Migranti čerpající zdr. služby na základě nařízení EU Migranti čerpající zdr. služby na základě mez. smluv Migranti podle zákona o pobytu cizinců Migranti podle zákona o azylu Migranti podle zákona o dočasné ochraně cizinců

Migranti pojištění na základě zákona o v. z. p. osoby, které získají na území ČR trvalý pobyt osoby, které nemají trvalý pobyt, pokud jsou zaměstnány u zaměstnavatele se sídlem nebo trvalým pobytem na území ČR národnost či státní příslušnost jsou irelevantní

Migranti čerpající zdr. služby na základě nařízení EU osoby, které spadají do osobního rozsahu nařízení EU nárok na tzv. lékařsky nezbytnou zdravotní péči rovnost nakládání bez přímé úhrady

Migranti čerpající zdr. služby na základě mez. smluv osoby spadající do osobního rozsahu smluv nárok na tzv. neodkladnou zdravotní péči Rovnost nakládání bez přímé úhrady

Migranti podle „cizineckých zákonů“ cizinci ze třetích zemí pobývající na území ČR do 90 dnů x nad 90 dnů žadatelé o mezinárodní ochranu žadatelé o dočasnou ochranu osoby požívající doplňkové ochrany azylanti osoby požívající dočasné ochrany na území osoby s fikcí dočasné ochrany

Možnosti úhrady zdravotních služeb nejčastější je z českého systému veřejného zdravotního pojištění na účet instituce zdravotního pojištění v jiném členském státě EU na účet instituce zdravotního pojištění ve smluvním státě hrazeno komerčním zdravotním pojištěním hrazeno státem přímá úhrada pacientem

DĚKUJI ZA POZORNOST 10