Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Advertisements

GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Inventář na teplé nápoje
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.10 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Bary Střední odborná škola Otrokovice
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Rozdělení odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Microsoft Word Využití tvarů na tvorbu obrázků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti jídelních lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Výroba dezertních hmot 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení umýváren nádobí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příprava drůbeže vařením, dušením
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Číselné soustavy - Opakování
Technické prostředky v požární ochraně
Technika obsluhy – Společenská setkání
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Skleněný inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným skleněným inventářem a jeho ošetřováním. Klíčová slova: inventář , miska, flétna, špička, použití, ošetřování. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_06

Skleněný inventář – rozdělení podle síly skla: podle síly skla se rozděluje na: - silnostěnné – pro bufety, samoobsluhy a nižší skupiny - středostěnné - pro běžná zařízení - tenkostěnné - pro slavnostní stolování.

Rozdělení skleněného inventáře podle použití: podle použití se dělí na: vodové, limonádové a pivní na vína a lihoviny barové sklo na teplé nápoje.

Vodové a limonádové sklo: sklenice na vodu a limonády jsou bez stopky, od 0,1 l až do 0,3 l: džbány na víno a vodu jsou různého obsahu: obr. č. 1 - 2

Sklo na pivo: sklenice na pivo mají různý tvar i obsah: obr. č . 3 a 4 při slavnostním stolování se používají sklenice na stopce:

Sklenice na víno a lihoviny:   - v otevřených skleničkách na stopce se podávají bílá a kořeněná vína, jsou větší - červená a dezertní se podávají v uzavřenějších sklenicích - šumivá vína se podávají v miskách, špičkách a flétnách - nechlazené lihoviny se podávají v širších sklenicích, chlazené v užších - whisky se podává ve sklenicích bez stopky se silnějším dnem - koňaky se podávají v napoleonkách.

Dekantační karafa na víno se používá při servisu archivních červených vín (k odstranění usazenin od vína): obr. č. 5

Skleničky na vína: skleničky na bílé a červené víno, miska, špička a flétna na vína šumivá: obr. č. 6

Skleničky na lihoviny: skleničky na lihoviny (1-3), napoleonka na koňak (baňatá), poslední je sklenička na whisky (se silnějším dnem, bez stopky): obr. č. 7

Barové sklo: používá se na přípravu a podávání míchaných nápojů. Každý nápoj má určenou skleničku na podávání. Některé nápoje se podávají i ve skleničce ve které se připravovaly. Souprava na přípravu Vhodné skleničky na koktejly: podáván í bowle: obr. č. 8 obr. č. 9

Sklenice na teplé nápoje: jsou vhodné na kávy se šlehačkou nebo alkoholem, na čaje, horká vína, punče, grogy apod. : obr. č. 10 - 12

Ošetřování skleněného inventáře: umývá se v myčkách na skleněný inventář, před použitím se leští skladuje se ve vitrínách dnem vzhůru, banketní sklo v kartónových krabicích v pomocných skladech je velice křehké, manipulujeme s ním opatrně.  

Kontrolní otázky Jak se rozděluje skleněný inventář? Jaký je rozdíl mezi skleničkami na bílé a červené víno? V jakých skleničkách se podávají šumivá vína? Jak se jmenuje sklenička na podávání koňaků? Jak vypadá sklenička na podávání whisky? Jakým způsobem se ošetřuje skleněný inventář?

Správné odpovědi 1. Podle síly střepu na silnostěnné, středostěnné a tenkostěnné 2. Sklenička na bílá vína bývá menší, na červená vína větší 3. V miskách, špičkách a flétnách 4. Sklenička se jmenuje napoleonka 5. Sklenička je bez stopky, se silnějším dnem 6. Po umytí se leští, skladuje se dnem vzhůru, zacházíme s ním opatrně.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna 1996,ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: č. 1 až 8, 10 až 11 - vlastní fotografie inventáře č. 9 – fotografie ze školní akce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.