Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Vítězslav Hálek Český jazyk 6. ročník
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Vítězslav Hálek Májovci
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
Karel Toman Anarchistický buřič.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolína Světlá 8. ročník.
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Karel Toman 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Vypracoval: Ondřej Dutka
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
4 způsoby jak zvítězit v konkurenčním boji
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jan Neruda Open Presentation.
Naturalismus v české literatuře
Tvorba marketingového mixu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fráňa Šrámek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Realismus Název školy: Základní škola Karla Klíče
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Náklady CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Májovci.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Statky a služby CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové Vítězslav Hálek Hradec Králové Datum 24. 04. 2012

Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5 Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/34.0314 Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_003 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Česká literatura druhé poloviny 19. století Název materiálu Vítězslav Hálek Autor Mgr. Taťána Krčálová Datum ověření, třída 26. 04. 2012, 2.A Časová dotace 20 minut Pomůcky Projektor, PC Vzdělávací cíl Seznámit se se životem a dílem Vítězslava Hálka, pochopit význam jeho básní.

Vítězslav Hálek

Vítězslav Hálek Vítězslav Hálek - zřídka i Viktor, vlastním jménem Vincenc Hálek (5. dubna 1835, Dolínek u Mělníka – 8. října 1874, Praha) Český básník, prozaik, dramatik, literární kritik a publicista, představitel májovců. Spolu s Janem Nerudou označován za zakladatele moderní české poezie

Život Narodil se v Dolínku u Odoleny Vody. Měl být knězem, proto začal v Praze studovat kněžský seminář, ale proti přání rodičů roku 1847 přestoupil na Akademické gymnázium, které ukončil roku 1855, živil se psaním básní a udělováním kondicí (tj. doučováním). Poměrně hodně cestoval dojmy z těchto cest pak zpracovával ve fejetonech.

Život Pracoval jako redaktor Národních listů, kde měl na starosti divadelní rubriku. Básně vydával v almanachu Máj, který redigoval. Roku 1872 převzal a redigoval spolu s J. Nerudou časopis Lumír. Spolu s ním také redigoval časopis Květy. Řídil edici Slovanské besedy. Byl ženatý s dcerou pražského advokáta Dorotou Horáčkovou. Jejich synem byl Ivan Hálek. Zemřel na zánět pohrudnice ve 39 letech a byl pochován v Praze na Vyšehradě.

Hálek básník Jeho básně jsou ovlivněny A. S. Puškinem, K. J. Erbenem a K. H. Máchou, jsou optimistické a dobře se čtou. Důvodem jeho optimismu byla i šťastná láska k Dorotce Horáčkové. Rovněž toto zaměření přispívalo k tomu, že se Hálek stal záhy vedoucím básnickým představitelem své generace.

Hálek básník Večerní písně – soubor básní plný optimismu a radosti , jediným tématem těchto básní je čistá a šťastná láska, básně jsou psány pro jeho lásku – Dorotku. Pohádky z naší vesnice (1874) – poslední sbírka, vyšla měsíc po jeho smrti. Zajímá se o život vesnického lidu. Dějištěm je středověká vesnice na Mělnicku. Upozorňuje na sociální rozpory, ale i na rozpor mezi mládím a stářím.

Hálek prozaik Psal povídky s vesnickou tematikou. Zaměřoval se na kontrasty (vztahy rodičů a dětí, …). Většina jeho povídek končí tragicky. Hálek zde kritizuje finanční vztahy a touhu po penězích. Hlavním motivem je nutnost jednat a žít v souladu s přírodou a to pro něj znamená posuzovat člověka podle jeho vnitřních hodnot. Objevuje se v nich snaha vychovávat.

Hálek prozaik Muzikantská Liduška (1861) – dílo pojednává o sociálních poměrech na vesnici, kde začínají vládnout peněžní vztahy a touha po bohatství. Na vejminku Na statku a v chaloupce (1871) – protikladný obraz neradostného života na statku s čistou vyprahlostí a chamtivost bohatých versus idylické štěstí Poldík rumař (1873) – psychologický obraz prostého člověka, který se stará o dítě svého soupeře v lásce.

Hálek dramatik Tyto divadelní hry jsou spíše básně, ale on je pojímal jako hry, nebyly úspěšné. Carevič Alexej Záviš z Falkenštejna Král Rudolf Král Vukašín - zahájení činnosti Prozatímního divadla (1862) Amnon a Tamar

Večerní písně (1859) Úkoly k ukázce: Na nebi plno hvězdiček jak z jara sedmikrásky, ba na tom božím světě zde má vše svou mluvu lásky. Fialka plna vůně jest, kalíšek rosou máčí, a slavík, ten se nazpívá, div hrdélko mu stačí. v velebném světle kráčí, a lidé tady na zemi – ti zpívají a pláčí. Úkoly k ukázce: 1. Charakterizovat veršové schéma. 2. Najít přirovnání. 3. Najít personifikaci, vysvětlit smysl. 4. Vysvětlit použití spojky ba v první sloce. 5. Popsat emotivní ladění básně.

Odkazy, literatura Vítězslav Hálek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-04-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzslav_H%C3%A1lek PROKOP, Vladimír. Čítanka k Literatuře 19. a počátku 20. století: (od romantiků po buřiče). 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, 2003, 65 s.