ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

Kultura Egejské oblasti
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Umění starověku – předřecké civilizace
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Antické Řecko Úvod Keramika.
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Starověká Kréta a Mykény
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověké Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Počátek řeckých civilizací.
Starověké ŘECKO.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Kréta.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05C_18_Surrealismus I TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05B_08_Postimpresionismus – Vincent.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Výtvarné umění starověkého Říma Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_VYTVARNE_UMENI_STAROVEKEHO_RIMA_PR EZENTACE_18.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 6) Malba- historie malby Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1.
Název školyZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školyKomenského 305, Zlonice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_04_01_11.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05A_04_Umění starověkého Egypta IV.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_19_ Křesťanská antika III TEMA:Historie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_18_ Křesťanská antika II TEMA:Historie.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
MÍNOJSKÁ KULTURA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Marcela Kaderová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověké Řecko I. počátky.
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT. UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výtvarné umění starověkého Egypta
Starověká Kréta.
Výtvarné umění starověkého Říma - test
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05A_05_Mínojské umění TEMA: Historie umění starověku ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 24.02.2013

ANOTACE Prezentace je určena pro výklad, opakování a upevnění nového tématu z historie umění s motivačními úkoly pro interaktivní zapojení žáků do vyučovacího procesu. Jejím obsahem je umění mínojské kultury starověkého Řecka, kde na Krétě jako na prvním místě v Evropě vznikla v druhém tisíciletí př. n. l. civilizace. Toto období sehrálo klíčovou roli při formování základů antického umění v oblasti Egejského moře. Žáci se s ním mohou seznámit formou výkladu s názornými ukázkami. Na závěr prezentace je zahrnuta část pro interaktivní zapojení žáků formou opakování a upevňování nového učiva (viz snímky č. 22 až 30). Klikem na plochu snímku č. 23 se objeví kontrolní otázka pro žáky. Klikem na šipku vpravo vedle textu si mohou ověřit správnou odpověď a šipky v dolním pravém rohu je vrátí zpět na snímek s otázkami. Tuto část lze využít ke společném shrnutí a zopakování nové látky, popřípadě ji využít k ústnímu zkoušení či ji zadat jako opakovací test. Látka je určena pro studenty 1. ročníku čtyřletého a 2. ročníku šestiletého gymnázia a může být použita k samostatnému studiu. Vzdělávací cíle: seznámit žáky se základními informacemi o vývoji mínojské civilizace na Krétě a jejím významem pro kulturní rozvoj v této oblasti na názorných příkladech ukázat charakteristické znaky krétského umění interaktivním zapojením žáků zopakovat a upevnit probrané učivo

Krétské umění

první civilizace na řecké půdě – Kréta *1. pol. 3 000 → 1 75O – 1 400 př. n. l. doba bronzová krétská = mínojská kultura (král Mínos) thalassokracie = námořní moc hl. město = Knóssos objevitel Artur Evans počátkem 20. stol. vykopal trosky paláce v Knóssu Po roce 1450 př. n. l. došlo ke vpádu Achájů z řecké pevniny, kteří s sebou přinesli kulturu Mykénské civilizace a Mínojská civilizace tak zanikla.

Arthur Evans roku 1900 zakoupil lokalitu a začal s rozsáhlým odkrýváním paláce na ploše o rozloze 2 hektarů charakter paláce s mnoha místnostmi a chodbami - řecký mýtus o králi Mínoovi → minojská civilizace výzkumy byly dokončeny roku 1903 1. Fotografie Sira Arthura Evanse Roku 1911 byl za své služby archeologii pasován na rytíře.

Architektura

palác Knóssos 2

Palác Knóssos 3 komplex asi 1000 místností různých funkcí, jenž byly navzájem provázány chodbami, připomínající bludiště labyrint - pochází od všudypřítomných symbolů dvojitých kultovních seker (řecky labrys) = synonymum pro bludiště 4 5

6 8 Palác Knóssos 7

9 Pojem palác je poměrně zavádějící. Spíš se jednalo o mohutný komplex asi 1000 místností různých funkcí, jenž byly navzájem provázány chodbami, připomínající bludiště. Jeho název labyrint (řecky labyrinthos) pochází od všudypřítomných symbolů dvojitých kultovních seker (řecky labrys). Tento výraz se již ve starověku stal synonymem pro bludiště.

Pohled do Trůnního sálu 10

Malířství zaměřovalo se na výzdobu stěn a užitkové keramiky vyvinutý cit pro barvu a linii zobrazení mořské flóry a fauny stěny paláců – velké figurální náměty 11

Památky Dvorní dámy Král a velekněz (koruna z lilií a per) Delfíni fresky Dvorní dámy Král a velekněz (koruna z lilií a per) Delfíni Pařížanka Další ukázka ►

12

13 Princ s liliovou korunou - jedna z nejznámějších nástěnných maleb nalezených v paláci

15

14

Sochařství Hadí bohyně – kult matky spjat s kultem hada 16 17 Hadí bohyně – kult matky spjat s kultem hada vysoké nejvýš 25 cm zvonová sukně a přiléhavý rozhalený živůtek, rozevřené ruce, rozšířené široce rozevřené oči

Keramika bílá červená hnědá → barva kamarská keramika 18 19 kamarská keramika (z let 1 900 – 1 700 př. n. l.) modelovaná v ruce, uchvacuje elegancí bílá červená hnědá → barva

Poznámka 20 TAUROMACHIE jiný rituál příznačný pro mínojskou Krétu – nebezpečná akrobacie – přeskakování divokého býka

KONEC 11

Opakování a procvičení probrané látky Interaktivní část Opakování a procvičení probrané látky

Odpovězte na otázky: Který archeolog se zasloužil o objevení krétské civilizace a podle čeho ji pojmenoval? Do jaké doby spadá její vrcholné období? Jaká je nejvýznamnější archeologická památka mínojské kultury na Krétě? Co znamená slovo labrys a jakou má souvislost s touto stavbou? Jak se jmenují typické kultovní sošky, které zde byly objeveny? Co je tauromachie? Jak se jmenuje typická krétská keramika? Další ukázka ►

Arthur Evans

Asi 1 75O – 1 400 př. n. l. 11

Palác Knóssos 9

Symbol dvojité kultovní sekery = synonymum pro bludiště 4

Hadí bohyně 16

Rituál příznačný pro mínojskou Krétu – přeskakování divokého býka 20

Kamarská keramika 19

KONEC OPAKOVÁNÍ

Citace: A. Evans: GUSTAFSON, Heather. http://hgustafs.myweb.usf.edu [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný na WWW: http://hgustafs.myweb.usf.edu/#Evans Maketa Knóssu: TAMÁS (KIT36A), Kiss. http://hu.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Plak%C3%A1tk%C3%A9p_a_m%C5%B1eml%C3%A9k_p%C3%A9nzt%C3%A1r%C3%A1n%C3%A1l.jpg&filetimestamp=20080921122707 Plánek Knóssu: AUTOR NEUVEDEN. http://66south.com [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný na WWW: http://66south.com/ArthurEvans/ Labrys – foto: STEPHAN, Andree. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Minoische_Kultgegenstaende_-_Doppelaxt.jpg?uselang=cs Labrys: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Labrys-symbol-transparent.svg?uselang=cs Palác Knóssos 1: CHLISTALLA, Michael. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knossos2.jpg Palác Knóssos 2: CHLISTALLA, Michael. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knossos_2002.jpg Palác Knóssos 3: BUBLIL, Aviad. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:KnossosSemune.jpg Palác Knóssos 4: MALKI. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knossos_Palace.jpg Trůnní sál: CHRIS 73. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Throne_Hall_Knossos.jpg

Citace: Býk: PINPIN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auroch_animal.svg?uselang=ru Dvorní dámy: CAVORITE. http://ro.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Knossos_fresco_women.jpg Král a velekněz: HARRIETA171. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knossos_frise2.JPG Pařížanka: THE YORCK PROJECT: 10.000 MEISTERWERKE DER MALEREI. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. DISTRIBUTED BY DIRECTMEDIA PUBLISHING GMBH.. http://uk.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Kretischer_Meister_001.jpg Delfíni: ARMAGNAC-COMMONS. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dauphins_de_knossos.jpg Hadí bohyně 1: CHRIS 73. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Snake_Goddess_Crete_1600BC.jpg Hadí bohyně 2: TAUSCH, Olaf. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí creative commons cc-by-sa 3.0 na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gro%C3%9Fe_Schlangeng%C3%B6ttin_01.jpg?uselang=cs Kamarská keramika 1: SAUBER, Wolfgang. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:AMI_-_Oktopusvase.jpg Kamarská keramika 2: STEPHAN, Andree. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Minoan_Ceramic_-_Can.jpg Tauromachie: AUTOR NEUVEDEN. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 24.2.2013]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Knossos_bull.jpg

Tento materiál je určen k interaktivní výuce.