Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověká Kréta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověká Kréta."— Transkript prezentace:

1 Starověká Kréta

2 Pověst o Minotaurovi Krétský král Mínos. Jeho syn Mínotauros se moc nepovedl. Příšera s hlavou býka. Mínotaura král zavřel do bludiště – labyrintu, které postavil řecký koumák Daidalos. Řecké město Théby muselo Mínotaurovi pravidelně dodávat k snídani 7 kluků a 7 dívek. Až mu jednou poslali hrdinu Thésea. Ten příšeru zabil a díky klubíčku nitě od princezny Ariadny trefil z labyrintu ven. Daidalovi se stýskalo po Řecku. Když mu Mínos zakázal vrátit se tam, vyrobil se synem Ikarem křídla z peří a z vosku a z Kréty uletěli. Jenže Ikaros neposlechl tátu, letěl blízko k slunci: vosk se roztavil a Ikaros se zřítil do moře.

3 Mínojská civilizace 1900 – 1300 př. n. l.
Palácová kultura Knóssos Námořní obchod Býčí tance Mír, bez armády a hradeb Lineární písmo (nerozluštěné) Zkáza Kréty: výbuch sopky Théra útoky Mykéňanů

4

5 Kréťané byli především obchodníci a skvělí mořeplavci
Kréťané byli především obchodníci a skvělí mořeplavci. Poznáš, která loď je obchodní a která je válečná?

6 Býčí tance a malby na stěnách paláce v Knóssu.

7

8 Ohromný komplex paláce Knóssos se rozkládá na pobřeží
Ohromný komplex paláce Knóssos se rozkládá na pobřeží. Součástí paláce byly příbytky obchodníků a řemeslníků, na nádvoří se pořádaly hry a náboženské slavnosti. Odtud pojem „palácová kultura“.

9 Ukázky linárního písma typu A a B. Rozluštíš některé symboly?

10 Posvátné sekery (zřejmě obětní) nazývané „labrys“ a hlava býka sloužící jako nádoba na obětiny. Dva symboly krétských náboženských obřadů.

11 Krétské ženy. Kněžka s hady a krásky s perlami ve vlasech
Krétské ženy. Kněžka s hady a krásky s perlami ve vlasech. Té se špičatým nosem se říká „Pařížanka“.

12 Hlavní obchodní artikl: keramika
Hlavní obchodní artikl: keramika. Pokud možno plná vína nebo olivového oleje. Malby na nádobách s motivy moře: chobotnice, šneci. Pěvci s lyrami.

13 Sopka na ostrově Théra (Santorini) zasypala Egejské ostrovy popelem a pobřeží smetla vlna tsunami. Strašné zemětřesení zničilo také paláce na Krétě. Oslabená mínojská civilizace nedokázala odolat útokům bojovných Mykéňanů. Zkáza Théry mohla dát vzniknout pověsti o Atlantidě. Někteří badatelé umisťují bájnou Atlantidu právě tam. Platón však mluvil o ostrově „za Héraklovými sloupy“, tedy v Atlantském oceánu .


Stáhnout ppt "Starověká Kréta."

Podobné prezentace


Reklamy Google