Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba vína.
Advertisements

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholické nápoje - víno
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo,
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_11 TÉMA: Šumivá vína (8 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0497

Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit. 10.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sklenicenavino.cz/

Šumivá vína ROBERTS, Benj. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sparkling_wine_in_flutes.jpg

Šumivá vína Obsahují oxid uhličitý výhradně z kvašení (cukr = alkohol + oxid uhličitý) Přetlak způsobený oxidem uhličitým v uzavřené nádobě při 20 °C - nejméně 3 bary. Druhotné kvašení - v lahvi nebo tanku HARDY, Lachlan. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sparkling_wine_in_a_flute.jpg

Perlivá vína Odlišná výrobní technologie Nesmějí se označovat jako šumivá nebo sekty. Výroba z domácích stolních nebo jakostních vín sycením oxidem uhličitým. Výroba ve stejné vinařské oblasti, ve které byly hrozny sklizeny. Vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu Perlivá vína Přetlak v lahvi při teplotě 20 °C 1 bar - 2,5 baru CRIDLAND, James. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sparkling_wine_on_ice.jpg

Rozdělení šumivých vín Šumivé víno dosycené oxidem uhličitým – ze stolního vína Jakostní šumivé víno – sekt - z jakostního vína Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o. - sklizeň a výroba vína proběhla v oblasti Pěstitelský sekt - výroba u pěstitele hroznů použitých k výrobě sektu Aromatické jakostní šumivé víno - pouze prvotní kvašení. Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - aromatický sekt s.o. – sklizeň a výroba ve stejné vinařské.. Trvalá podmínka - nepřekročen nejvyšší hektarový výnos, splněny požadavky EU, zatříděno SZPI v této kategorii. Rozdělení šumivých vín SPBER. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotk%C3%A4ppchen_Sekt_II.jpg

Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru Typ Obsah cukru Brut nature 0 - 3 g na 1 litr Extra brut 0 - 6 g na 1 litr Brut max. 12 g na 1 litr Extra dry 12 - 17 g na 1 litr Sec 17 - 32 g na 1 litr Demi-sec 32 - 50 g na 1 litr Doux min 50 g na 1 litr

Metody výroby Perlivá vína Šumivá vína Champagne Sekt Crémant Sekt Kvašení v lahvích Metoda Champenoise (klasická) Kvašení v tancích Metoda Charmant Dosycení CO2 Champenoise – šampenuáz Charmant – šarmánt Crémant - kremánt Champagne Sekt Crémant Sekt Perlivá vína

Kdo to ví…? 1. Co způsobuje Šumivost vína? 2. Jaké jsou podmínky výroby Jakostního šumivého vína stanovené oblasti ? 3. Rozdělení šumivých vín dle obsahu cukru 4. Vysvětli rozdíly a metody ve výrobě šumivých a perlivých vín Kdo to ví…?