Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Státní občanství a cizinecký režim
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_SPRÁVNÍ.
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Veřejnosprávní činnost
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky
Územní samospráva Obce
Správní řád -vybrané instituty
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
OBČANSKÝ PRŮKAZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Veřejnoprávní smlouvy
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Státní občanství VY_32_INOVACE_03-43 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva v ČR Téma:  Správní právo Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Anotace: Materiál seznamuje se správním právem v ČR. Klíčová slova: právo, správní právo, obec, město, statutární města Metodický popis:  Podpora hodiny Základy práva Správní právo Správní právo je souhrn právních norem upravujících výkonnou státní moc, veřejnou správu a územní samosprávu.

Prameny správního práva Ústava České republiky Zákon o obcích Zákon o okresních úřadech Zákon o Policii ČR….

Základní pojmy správního práva Matriky Státní občanství Cizinci a uprchlíci Města,obce Správní řízení

Matriky Jsou to orgány zřizovány a vedeny obecnímu ( městskými ) úřady pro stanovený obvod. Pracovní náplní matrik je identifikovat veškeré osoby ( jméno, příjmení, rodné číslo), později vydávat veřejnou listinu = občanský průkaz. Dále vedou knihy narození, pobytu občanů, registraci cestovních dokladů…

Státní občanství Nelze jednoznačně vymezit. Zpravidla se chápe jako určitý trvalý vztah občana a státu, jehož obsahem jsou jak práva, tak povinnosti. Pozbýt čs. občanství lze pouze na vlastní žádost např. zdržování se v cizině.. Nabýt čs.občanství lze narozením, osvojením, určením otcovství,nalezením, udělením a prohlášením.

Cizinci a uprchlíci Cizinec-každý, kdo není občanem ČR. Může na našem území pobývat krátkodobě ( do 90 dnů), dlouhodobě na základě víza, povolení atd., maximálně však 6 měsíců a také na základě zelené karty – dlouhodobý pobyt za účelem zaměstnání. Modrá karta- pokud cizinec není občanem EU. Uprchlík-statut uprchlíka, s nímž je spojeno právo azylu, může získat cizinec,který má ve státě, jehož je občanem, důvodný strach z pronásledování z důvodů rasových, politických, náboženských, národnostních…

Města,obce Zákon o obcích rozlišuje obce, městyse města, statutární města a hlavní město Prahu. Města jsou obce, v nichž do roku 1990 působily městské národní výbory.Městem se obec stává rozhodnutím Parlamentu ČR.

Správní řízení Řízení před správními orgány upravuje zákon o správním řízení Účastníkem je ten, o je může bnýt podán hož právech a povinnostech má být jednáno nebo jsou jeho práva a povinnosti dotčeny. Průběh řízení-dokazování ( provádí správní orgán) a výsledkem je správní rozhodnutí. Proti tomuto rozhodnutí může být podáno odvolání ( opravný prostředek).

Použitá literatura Šíma,A.,Suk,M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 11. vydání. Praha: C.H.Beck, 2011