Účetní dokumentace a její náležitosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Inventura majetku a závazků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jehličková tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/15 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Správa dokumentů v mezioborových souvislostech
Zoner Callisto Ostatní manipulace s objekty II.
Jednoduché účetnictví
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_596 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční gramotnost Základní pojmy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Účetní dokumentace a její náležitosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
JABLÍČKO podzimní tvoření
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Práce po skončení slavnostní hostiny
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Didaktický rozbor 2. tematického celku
Druhové členění účetních dokladů
Právní úprava účetnictví, dokumentace
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
Inventura majetku a závazků
Název Recyklace papíru
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Představujeme a sestavujeme krychli
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Transkript prezentace:

Účetní dokumentace a její náležitosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Účtování je založeno na pravdivých, přesných a včasných informacích, které jsou doloženy účetními doklady. Povinnost vést předepsané účetní doklady ukládá Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Účetní doklad je originální, průkazný záznam, který zachycuje hospodářské nebo účetní operace.

Účetní doklady členíme Podle druhu: - příjmové pokladní doklady výdajové pokladní doklady bankovní výpisy faktury přijaté faktury vydané vnitřní účetní doklady /příjemka, výdejka, skladová karta, inventární karta, výplatní a zúčtovací listina/

2. Podle počtu zaznamenaných účetních případů: - jednotlivé /pouze pro jeden účetní případ/ sběrné /shrnují stejné účetní operace v účetním období, které se součtují a na základě sběrného dokladu jsou přeneseny a zaúčtovány jednou položkou, doklady jsou součástí sběrného dokladu/ např. v měsíci říjnu byly v hotovosti nakoupeny: 15. 10. – kancelářské sponky 50 Kč 20. 10. – nákup náplně do tiskárny 450 Kč 21. 10. – nákup kancelářského papíru 720 Kč Sběrný doklad bude vystaven na částku 1.220 Kč

Náležitosti účetních dokladů Označení účetního dokladu, číslo dokladu, datum účetního případu. 2. Popis obsahu účetního případu. Údaje o množství a ceně. Podpisy osob, které doklad vystavily, zaúčtovaly, kontrolovaly.

Vyhotovení, oběh a zpracování účetních dokladů Účetní doklad musí být vyhotoven bez zbytečného odkladu. Je předán k přezkoušení správnosti a k zaúčtování. Zaúčtování se provádí do účetních knih. Po zaúčtování se doklady uschovávají a po ukončení účetního období se archivují. Délku archivace upravuje zákon o účetnictví.

Ukázky účetních dokladů

Kontrolní test: Vyjmenujte náležitosti výdajového pokladního dokladu. Vyjmenujte náležitosti skladové karty. Vyjmenujte náležitosti faktury.