Příprava žádosti o podporu a výběrový proces

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Chyby a doporučení při předkládání projektů do SROP – opatření říjen 2005 Liberec Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Aktuální stav příprav na realizaci SROP – Opatření 2.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního programu 20. května.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
Příprava žádosti o podporu a výběrový proces  Přestavení hlavních kroků výběrového procesu  Podmínky 19. výzvy SC 4.1 OP PPR spolufinancované z EFRR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář k výzvě IOP č. 9 Seminář k výzvě IOP č. 9 ZAJIŠTĚNÍ PŘENOSU DAT A INFORMACÍ V ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVĚ Představení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Seminář pro žadatele IROP
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Interní postupy MAS Brdy
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Druhy kontrol projektu:
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Aplikace Monitorovací systém
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Aplikace Monitorovací systém
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Integrovaný regionální operační program – IROP
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Seminář k 2. výzvě OPZ Prorodinná opatření
Transkript prezentace:

Příprava žádosti o podporu a výběrový proces Seminář pro žadatele 21. 11. 2016 Příprava žádosti o podporu a výběrový proces

Příprava žádosti o podporu a výběrový proces Evropský fond regionálního rozvoje (EFRR) Představení hlavních kroků výběrového procesu Podmínky výzev č. 25 (SC 3.1) a 27 (SC 3.2) Příprava žádosti o podporu Přílohy žádosti o podporu Časté chyby

Shrnutí výběrového procesu 17. 10. 2016 Vyhlášení výzev č. 25 a 27 OP PPR 21. 11. 2016 – 20. 4. 2017, 16:00:00 hod Příjem žádostí Duben – červen 2017 Formální posouzení Červen 2017 – Říjen 2017 Expertní posouzení Ex-ante kontrola Listopad 2017 Schválení podpory v orgánech HMP (Výbor pro evropské fondy ZHMP, RHMP, ZHMP) Vyhlášení výsledků Listopad - prosinec 2017 Uzavírání smluv Vyhlášení dalších výzev ve SC 3.3 posunut – viz HMG výzev na 2017

Konzultace projektových záměrů Probíhají od 18. října 2016 do 20. dubna 2017 Konzultace osobní, telefonické nebo e-mailové Osobní konzultace: po předchozí domluvě s kontaktními pracovníky, 2 pracovní dny předem zaslat e-mailem projektový záměr - formulář na http://penizeproprahu.cz/pro-zadatele/projektovy-zamer/, pouze k projektovým záměrům, ne k jednotlivým částem žádosti o podporu, výhradně pracovníkům žadatele. Osobní, telefonické a emailové konzultace jsou poskytovány v období od 18. 10. 2016 do 20. 4. 2017. Po skončení tohoto období nebudou žádné konzultace poskytovány. Doporučujeme žadatelům, aby využili možnost konzultace svého projektového záměru. Osobní konzultace jsou poskytovány pouze po předchozí dohodě s kontaktními pracovníky (viz část 7.4. této výzvy) a za předpokladu, že minimálně 2 pracovní dny před dohodnutým termínem konzultace bude kontaktním pracovníkům zaslán projektový záměr (možno využít formulář v sekci Pro žadatele na http://penizeproprahu.cz/). Konzultace budou poskytovány výhradně k projektovým záměrům. Nebude prováděno připomínkování kompletních žádostí o podporu ani jejich částí. Doporučujeme žadatelům, aby si na konzultaci připravili konkrétní dotazy k projektovému záměru. Osobní konzultace budou poskytovány pouze v případě dostupné administrativní kapacity vyhlašovatele. Při vyčerpání dostupné kapacity nebudou osobní konzultace dalším zájemcům poskytovány, případně může být délka konzultace omezena na 30 minut pro jeden projektový záměr. Konzultace budou poskytovány výhradně pracovníkům žadatele. V případě, že je pro přípravu žádosti o podporu žadatelem využívána poradenská firma, je možná účast zástupce poradenské firmy na konzultaci pouze za přítomnosti pracovníka žadatele.

Podmínky výzev Délka realizace Maximální délka realizace projektu: 24 měsíců Ukončení realizace nejpozději k 31. 12. 2019 Místo realizace Hl. m. Praha Cílová skupina – podmínky územní způsobilosti pro hl. m. Prahu

Podmínky výzev Časová způsobilost výdajů Od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2019 Výdaje vznikly v průběhu realizace projektu nebo předcházejí realizaci projektu a jsou pro projekt nevyhnutelné Realizace projektu (období investiční fáze) nesmí být ukončena před datem předložení žádosti Specifický limit 3 %, 5 % nebo 7 % celkových způsobilých výdajů pro osobní náklady, služby a správní a jiné poplatky přímo související s přípravou a řízením projektu

Příjem žádostí o podporu Od 21. listopadu 2016 do 20. dubna 2017, 16:00:00 hod Pouze elektronicky prostřednictvím MS 2014+ Aplikace je dostupná na https://mseu.mssf.cz/ Žádost musí být elektronicky podepsána statutárním zástupcem žadatele nebo fyzickou osobou k tomu zmocněnou statutárním zástupcem Zpřístupnění žádostí: od 17. října 2016, 9:00:00 hod

MS 2014+ / ISKP14+ Statutární zástupce/oprávněná osoba Partner musí být registrovanými uživateli MS2014+ kvalifikovaný elektronický podpis Kontaktní osoba vyplnit jednotlivé záložky + přílohy odbornosti = Skupiny aktivit nefunkční validace příspěvkových organizací (helpline: iskp.opppr@praha.eu) Každá žádost o podporu je vázána na konkrétní výzvu. V aplikaci MS2014+ je přehled všech aktuálně vyhlášených a otevřených výzev. Orientujte se podle Operačního programu Praha – pól růstu ČR a identifikace, která je v části 1 této výzvy. Žádost o podporu zpracovávejte v českém jazyce.

MS 2014+ / ISKP14+ Pokyny k vyplnění žádosti o podporu v IS KP14+ – verze 1.2 http://penizeproprahu.cz/pokyny-pro-praci-v-is-kp14/ Pokyny pro podání žádosti o přezkum – verze 1.1 http://penizeproprahu.cz/pokyny-pro-podani-zadosti-o-prezkum/ Každá žádost o podporu je vázána na konkrétní výzvu. V aplikaci MS2014+ je přehled všech aktuálně vyhlášených a otevřených výzev. Orientujte se podle Operačního programu Praha – pól růstu ČR a identifikace, která je v části 1 této výzvy. Žádost o podporu zpracovávejte v českém jazyce. Pokyny v podkladech

Příprava žádosti o podporu Žádost o podporu musí obsahovat všechny podstatné informace o projektu Základní dokumenty pro zpracování žádosti Text výzvy Pokyny k vyplnění žádosti o podporu, formuláře příloh Pravidla pro žadatele a příjemce http://penizeproprahu.cz/pravidla-pro-zadatele-a-prijemce/ Metodika pro zpracování SP http://penizeproprahu.cz/vzory-priloh-zadosti-o-podporu-a-metodiky-pro- zpracovani-priloh-zadosti-o-podporu/ Kritéria pro výběr projektů http://penizeproprahu.cz/kriteria-pro-kontrolu-prijatelnosti-a-formalnich-nalezitosti/ http://penizeproprahu.cz/kriteria-pro-vecne-hodnoceni/ Kritéria: jsou uložená přímo u těch výzev

Přílohy žádosti o podporu Pravidla pro žadatele a příjemce verze 3.0 Povinné přílohy EFRR projektů: Studie proveditelnosti, včetně Finanční analýzy a zjednodušené ekonomické analýzy zpracované v modulu CBA v MS2014+ - závazná metodika zpracování této přílohy, pomocná tabulka pro výpočet CBA Doklad na prokázání vlastnického, nebo jiného (vymezeného) práva k majetku Informace o vlastnické a ovládací struktuře žadatele – povinné pro výzvu č. 27, závazný vzor této přílohy Podklady pro posouzení finančního zdraví - závazný vzor této přílohy Stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí http://penizeproprahu.cz/vzory-priloh-zadosti-o-podporu-a-metodiky-pro- zpracovani-priloh-zadosti-o-podporu/

Přílohy žádosti o podporu Pravidla pro žadatele a příjemce verze 3.0 Povinné přílohy EFRR projektů relevantní pouze pro některé projekty (tj. příloha je obsahově či jinak relevantní): Doklady o právní subjektivitě žadatele - v případě, že nedojde k validaci přes IČ v MS2014+ Informace o vlastnické a ovládací struktuře žadatele - relevantní pro žadatele právnické osoby ve výzvě č. 25, závazný vzor této přílohy Projektová dokumentace Rozpočet stavebních výdajů projektu Územní souhlas, územní rozhodnutí a další dokumenty – dle zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů Podnikatelský plán - příloha povinná pro žadatele ve výzvě č. 25, skupiny aktivit A a B, pokyny ke zpracování této přílohy (verze 1.2) S žádostí o podporu není povoleno předložit jiné než povinné přílohy uvedené v této výzvě. Bude-li s žádostí o podporu předložena jakákoliv jiná příloha, nebude ve fázi kontroly přijatelnosti a formálních náležitostí, ani ve fázi věcného hodnocení žádostí o podporu kontrolována a hodnocena.

Přílohy žádosti o podporu - Studie proveditelnosti/CBA Jádro žádosti o podporu – zdůvodnění potřebnosti, popis průběhu realizace a komentář k přílohám a součástem žádosti (projektová dokumentace, CBA, aj.) Závazná osnova (viz Metodika pro zpracování SP) Popsat detailně, konkrétně, strukturovaně, logicky CBA - Finanční a ekonomická analýza projektu v modulu CBA v MS2014+ Semináře ke zpracování CBA (Cost Benefit Analýza) - 24. listopadu 2016 Možnost přihlášení na http://penizeproprahu.cz/seminare/ Studie proveditelnosti včetně finanční analýzy a zjednodušené ekonomické analýzy zpracované v modulu CBA v MS2014+ povinná u projektů do 100 mil. Kč celkových způsobilých výdajů Musí předložit: 1) Studii proveditelnosti, zpracovanou dle Metodiky zpracování Studie proveditelnosti, která je zveřejněna na webu www.penizeproprahu.cz (dříve www.prahafondy.eu). 2) Finanční analýzu, zpracovanou v modulu CBA v MS2014+. 3) Zjednodušenou ekonomickou analýzu (zahrnuje vyčíslené socioekonomické dopady – databáze), zpracovanou v modulu CBA v MS2014+. Průvodce zpracováním finanční analýzy a zjednodušené ekonomické analýzy je součástí Metodiky zpracování Studie proveditelnosti OP PPR. Vstupní i výsledné hodnoty finanční a ekonomické analýzy v modulu CBA je třeba okomentovat v SP (kap. 8-9) Pro posouzení hospodárnosti slouží tabulky obvyklých cen a mezd na webových stránkách programu CBA, studie proveditelnosti Žadatel prokáže finanční a ekonomickou bonitu projektu. K tomu použije hodnotící ukazatele, které napomohou k zobrazení celkové rentability projektu. Cílem je dokázat efektivnost projektu z finančního a ekonomického hlediska. Žad Studie proveditelnosti, žádost o podporu Žadatel uvede registrační číslo přímo navazujícího projektu, provozovatelem zařízení nemusí být žadatel. U nově vytvořených pracovních míst se jedná o počet nově vytvořených pracovních míst přepočtených na plný úvazek. atel rovněž prokáže efektivnost cílových hodnot zvolených indikátorů ve vazbě na finanční náklady projektu.

Přílohy žádosti o podporu - Studie proveditelnosti Výzva č. 25 Ve SP zpracovávány některé informace navázané na Podnikatelský plán – části věnované harmonogramu (kap. 2.4), managementu a lidským zdrojům (kap. 4) a finančnímu plánu (kap. 8.1) Není nutné uvádět tytéž informace duplicitně v obou přílohách Výzva č. 27 V kap. 2.4 Fáze projektu a jeho harmonogram vyplnit podrobně všechny fáze projektu, včetně provozní (doba udržitelnosti): Aktivity A - E – popsat poskytování sociálních služeb a práci s CS Aktivita F – popsat realizaci aktivit komunitního centra, jeho provoz v souladu s přílohou č. 1 výzvy, zapojení CS primární i sekundární Aktivita G – uvést provozovaný typ sociálního bydlení, pravidla výběru osob z CS do bytů (dodržení nediskriminačního přístupu), způsob práce s CS (sociální práce, komunitní péče, sociální služba v případě chráněného bydlení), nastavení výše nájemného (kap. 7), splnění zákazu segregace Výzva č. 25 - Není nutné uvádět tytéž informace duplicitně v obou přílohách: V případě, že vzor podnikatelského plánu zahrnuje i přesto, že z něj byly vypuštěny některé části, podobné či stejné části jako studie proveditelnosti, může žadatel dané části plánu vynechat a pouze odkázat na informace vyplněné v příslušné kapitole studie proveditelnosti. Vždy však myslete na to, že zatímco podnikatelský plán se soustředí ryze na aktivity sociálního podnikání a zaměřuje se na zákazníky produktů/služeb sociálního podniku, je naproti tomu ve studii proveditelnosti kladen důraz na všechny fáze projektu a cílové skupiny definované výzvou. Splnění zákazu segregace: Může být popsáno i v SP ve fázi předinvestiční (přípravná fáze)

Časté chyby podpis žádosti o podporu neoprávněnou osobou (bez předložení plné moci) plná moc nepředložená v požadovaném formátu (bez úředně ověřených podpisů, bez převedení autorizovanou konverzí) neodevzdání přílohy Informace o vlastnické a ovládací struktuře žadatele chybějící příloha Stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí či vyjádření příslušného úřadu vylučující posuzování neúplný Doklad na prokázání vlastnického nebo jiného (vymezeného) práva k majetku (výpis z katastru nemovitostí a snímek katastrální mapy) příloha Podnikatelský plán nepředložená dle aktuální verze nekompletně vyplněná příloha Studie proveditelnosti jednotlivé položky rozpočtu ve SP nejsou rozklíčovány a popsány předložena Smlouva o partnerství, ale partner nebyl zadán do systému hlavní kontaktní osoba nemá v systému založený účet (probíhá s ní veškerá komunikace) Vysvětlit AK Hlavní kontaktní osoba – doporučujeme, ať je to ten, kdo má plnou moc

Časté chyby neúplnost příloh a nepoužívání závazných formulářů předložení příloh žádosti o podporu v chybném formátu (xls., sken, elektronický podpis, autorizovaná konverze) závazný formát a rozsah předkládaných příloh je uveden v Pravidlech pro žadatele a příjemce http://penizeproprahu.cz/pravidla-pro-zadatele-a-prijemce/ FAQ (časté dotazy) http://penizeproprahu.cz/pro-zadatele/faq-pro-zadatele/

Děkuji za pozornost! Aneta Raková aneta.rakova@praha.eu ODBOR EVROPSKÝCH FONDŮ MAGISTRÁT HL. M. PRAHY JUNGMANNOVA 35/29 111 21 PRAHA 1 www.penizeproprahu.cz